A woman in a dress runs in a flowing stream of energy out a door

Frågeformuläret om monotropism blir viralt

Den nyligen publicerade “Monotropism Questionnaire” har blivit viral på TikTok.

@audhdfeelings

autismassement monotropism autism adhd audhd selfdiagnosis latediagnosis neurodivergent autismawareness adhdasseessment autismresearch greenscreen

♬ original sound – Sam✨AuDHD♾️PDA👹
@nd_psych

New Autism assessment – The Monotropsim Questionnaire. LINK ➡️ osf.io/4wru2 Apologies for my speech, still recovering from Burnout! #autism #monotropism #autismassement #neurodiversity

♬ original sound – DrJoey - Autistic Psych

Header art: “Attention Tunnel” by Betsy Selvam is licensed under CC BY-NC 4.0

Våra sidor om monotropism på stimpunks.org har fått en motsvarande ökning av trafiken. Likaså monotropism.org.

Nedan samlar vi sammanhang och användbara länkar till monotropismens virala ögonblick, inklusive en viktig varning från enkätens författare: enkäten ska inte betraktas som en autismbedömning.

Från sammanfattningen av frågeformuläret:

Monotropism försöker förklara autism med hjälp av fördelning av uppmärksamhet och intressen. Trots att den har en stark subjektiv validitet för autistiska personer och potential att förklara överlappningen mellan autism och ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder), har den undersökts formellt i mycket liten utsträckning. Detta beror till stor del på bristen på tillförlitliga och giltiga mått för att fånga konstruktionen. I den här studien ville vi utveckla och validera ett nytt självskattningsmått, Monotropism Questionnaire (MQ), hos autistiska och icke-autistiska personer. MQ består av 47 frågor som togs fram av en grupp vuxna autister baserat på deras levda erfarenheter och akademiska expertis.

OSF Preprints | Utveckling och validering av ett nytt självrapporterande mått på monotropism hos autistiska och icke-autistiska personer: Frågeformuläret om monotropism

Monotropism ger en mycket mer omfattande förklaring till autistisk kognition än någon av dess konkurrenter.” Observera dock att detta frågeformulär inte är en autismbedömning. Här är en video från en av författarna till frågeformuläret som klargör “vad det är, var det kom ifrån och vad vi vill göra med det i framtiden”.

@ferrousmu

About the #Monotropism Questionnaire (MQ) – not an #AutismAssessment but hopefully of interest to everyone with any interest in autism assessments! Feel free to ask any questions here, I’m one of the co-authors of the questionnaire and study, although I think my role in both relatively minor. Please go to https://monotropism.org to learn more about the theory, its history, the #adhd connection and so on! Much appreciation to everyone who’s shared the MQ, including @DrJoey - Autistic Psych and @Sam✨AuDHD♾️PDA👹 and @Dr. Kim🦋Psychologist – but I’d really appreciate it if you could correct your descriptions! the fact it’s not an autism assessment is not just an academic distinction, it’s potentially harmful. thanks again! #ActuallyAutistic #ActuallyADHD #psychology #autism

♬ original sound – ferrous

Dr. Joey, en klinisk psykolog i Australien, sade “Jag tror att detta förmodligen är den bästa bedömningen av autism” – mycket beröm, men missvisande; MQ är verkligen inte en autismbedömning som sådan. Frågeformuläret är utformat för att bedöma en persons grad av monotropism, och även om monotropism utvecklades som en teori om autism, är det för tidigt att säga om alla autistiska personer är monotropa, eller om alla monotropa personer är autistiska. Det är inte heller helt klart hur ADHD passar in i denna bild.

Monotropism – Frågeformulär om monotropism online

Här är tre av författarna till frågeformuläret som förklarar varför det inte är en autismbedömning.

Jag älskar att så många människor är entusiastiska över Monotropism Questionnaire, men jag önskar verkligen att folk skulle sluta kalla det för en “autismbedömning”.

Jag hoppas att den kan användas som underlag för framtida autismutvärderingar, men det är inte vad den är och den behöver också testas ytterligare.

@MxOolong

Jag är också glad över att folk testar frågeformuläret om monotropism, men jag är också orolig för att det ska missuppfattas. I grund och botten ville vi testa idén att det kan finnas en betydande överlappning mellan autistiska personer och monotropisk erfarenhet (och frågor kring ADHD).

@scrappapertiger

Medförfattare här: detta är inte utformat som och bör inte användas som en autismbedömning (och definitivt inte en klinisk bedömning!), och vissa personer som får höga poäng i autismbedömningar kan få olika poäng i detta.

@scrappapertiger

Lite mer om den här #MonotropismQuestionnaire-grejen.

Jag har betonat att det nya testet INTE är en autismbedömning, inte för att jag gör en akademisk poäng eller för att jag försöker vara alltför exakt, utan för att jag tror att det kan vara skadligt i det här skedet att använda det på det sättet.

@scrappapertiger

Viktig tråd om vårt nyligen publicerade (open access) frågeformulär om monotropism.

I ett nötskal: monotropism är superintressant och viktigt…

…men vårt frågeformulär är INTE ett nytt sätt att klassificera vem som är eller inte är autistisk.

@SueReviews

Detta för oss tillbaka till Dr Joey Lawrence, klinisk psykolog och TikTok-stjärna, som kallar MQ för “förmodligen den bästa bedömningen av autism”.

Är det möjligt att något som inte är en autismbedömning ändå är den bästa bedömningen av autism?

@MxOolong

Vi vill särskilt lyfta fram denna viktiga säkerhetsåtgärd från en medförfattare till frågeformuläret.

Jag har betonat att det nya testet INTE är en autismbedömning, inte för att jag gör en akademisk poäng eller för att jag försöker vara alltför exakt, utan för att jag tror att det kan vara skadligt i det här skedet att använda det på det sättet.

Monotropism som ett sätt att vara överlappar sannolikt i hög grad med att vara autistisk (och vår studie tyder starkt på detta), men det kan mycket väl INTE överlappa med alla som uppfyller de nuvarande dx-kriterierna för autism.

Det skulle vara fantastiskt att få veta mer om de autister som inte är monotropa, och även om och hur vårt frågeformulär för närvarande inte fångar alla de sätt på vilka monotropism kan se ut.

Vissa autistiska personer får alltså mycket låga poäng på detta frågeformulär, men det betyder inte att de inte är autistiska.

Det är också mycket möjligt att vissa icke-autistiska personer får höga poäng för monotropism. Återigen, det vore fantastiskt att få veta mer om den populationen.

Frågeformuläret är också i sin första iteration, så redovisning av ångest, andra typer av viktning, frågeutformning, allt behöver fortfarande arbeta i framtiden.

Ja, jag anser att det finns stora problem med de flesta autismbedömningar. Men jag är försiktig med hur detta frågeformulär kommer att påverka människor som till exempel är autistiska och får låga poäng i MQ, och som får höra att det är en autismbedömning som utformats av andra autistiska människor.

Vi behöver inte utsätta fler människor för den typen av avvisande.

Jag anser att det är oerhört oansvarigt att marknadsföra detta frågeformulär som en autismbedömning, i detta skede och i denna form.

Men jag tror också att det kan vara mycket värdefullt om fler människor lär sig om sina monotropiska sätt att vara, och att använda MQ eller frågor och idéer från den för att göra det, lära oss om oss själva, stödja andra, kan vara fantastiskt.

Jag anser att detta arbete är mycket viktigt (annars skulle jag inte vara en del av det författarteam som arbetar med det!), och jag hoppas verkligen att människor kan använda dessa idéer som användbara uppmaningar för att tänka på neurodivergens, snarare än något definitivt i detta skede.

Jag vill verkligen inte att folk ska avfärda hela teorin om monotropism och hur den relaterar till autism på grund av dåligt formulerad vetenskaplig kommunikation. Du får också fundera på och utforska detta för dig själv och hur det kan tillämpas på dig.

Sonny Hallett på Twitter

Detta frågeformulär bör inte användas för att ogiltigförklara identiteten.

Med detta sagt är vi glada att se att enkäten får uppmärksamhet och uppmuntrar våra läsare att svara på enkäten. Klicka/tryck på den här knappen för att öppna en version med automatisk poängsättning av frågeformuläret om monotropism.

Frågeformuläret får verkligen uppmuntrande feedback, mycket av den i linje med detta:

“Det här känns som om det är skrivet av människor som förstår varför de andra frågeformulären är så svåra. Det här var så mycket enklare för mig.”

Vi delar den uppfattningen.

När du har besvarat frågeformuläret kan du gå vidare till monotropism.org. Det är en fantastisk och lättillgänglig resurs.

Monotropism är en teori om autism som utvecklats av autistiska personer, först av Dinah Murray och Wenn Lawson.

Läs om förklaringar och tillämpningar av teorin, dess historia historia och vad som händer nu .

Monotropa sinnen tenderar att få sin uppmärksamhet starkare riktad mot ett mindre antal intressen vid varje given tidpunkt, vilket ger mindre resurser för andra processer. Vi hävdar att detta kan förklara nästan alla de egenskaper som vanligtvis förknippas med autism, direkt eller indirekt. Man behöver dock inte acceptera den som en allmän teori om autism för att den ska vara en användbar beskrivning av vanliga autistiska upplevelser och hur man kan arbeta med dem.

Om vi har rätt är monotropism en av de viktigaste idéerna som krävs för att förstå autism, tillsammans med den dubbla empatiproblemet och neurodiversitet . Monotropism gör många autistiska upplevelser begripliga på individnivå. Det dubbla empatiproblemet förklarar de missförstånd som uppstår mellan människor som bearbetar världen på olika sätt, och som ofta misstas för bristande empati från autistisk sida. Neurodiversitet beskriver den plats som autistiska personer och andra “neurominoriteter” har i samhället.

Denna webbplats är avsedd att vara en central resurs för att lära sig om monotropism (som teori) och monotropism(som egenskap).

Välkommen – Monotropism

This post is also available in: English (Engelska) Deutsch (Tyska) Español (Spanska) Français (Franska) עברית (Hebreiska) हिन्दी (Hindi)


Publicerat

i

, ,

av

Kommentarer

Lämna ett svar