Kinetisk kognitiv stil

Hard toy of Squigger, a Randimal that combines a Tiger and a Squirrel
Ear readers, press play to listen to this page in the selected language.

ADHD eller vad jag föredrar att kalla Kinetic Cognitive Style (KCS) är ett annat bra exempel. (Nick Walker myntade denna alternativa term.) Namnet ADHD antyder att kinetik som jag har ett underskott av uppmärksamhet, vilket kan vara fallet sett ur ett visst perspektiv. Å andra sidan, ett bättre, mer konsekvent konsekvent perspektiv är att Kinetik distribuerar sin uppmärksamhet annorlunda. Ny forskning verkar påpeka att KCS var närvarande åtminstone så långt tillbaka som de dagar då människor bodde i jägare-samlarsamhällen. På sätt och vis skulle det ha varit en stor fördel att vara en kinetik under de dagar som människor var nomader. Som jägare skulle de ha märkt några förändringar i sin omgivning lättare, och de skulle ha varit mer aktiva och redo för jakten. I det moderna samhället ses det som en störning, men detta är återigen mer av en värdebedömning än ett vetenskapligt faktum.

Bias: Från normalisering till neurodivergitet - Neurodivergencia Latina

Jag gillar inte ”ADHD” -etiketten eftersom den står för ”Attention Deficit Hyperactivity Disorder,” Och termerna” underskott ”och” störning ”absolut reek av patologins paradigm. Jag har ofta föreslagit att ersätta den med termen Kinetic Cognitive Style, eller KCS; om just det förslaget någonsin fångar eller inte, Jag hoppas verkligen att ADHD-etiketten slutar ersättas med något mindre patologiserande.

Mot en neuroqueer framtid: En intervju med Nick Walker | Autism i vuxen ålder

Vi här på Stimpunks längtar efter en alternativ etikett för ADHD att fånga. Kinetisk kognitiv stil är en bra och nödvändig omramning.

Omformulera dessa tillstånd av att vara som har märkts brister eller patologier som mänskliga skillnader.Normal Sucks: Författare Jonathan Mooney om hur skolor misslyckas barn med inlärningsskillnader

”Kinetic” gör en bra deskriptor för ”ADHD” kognitiv stil av några viktiga skäl:

Kinetic fångar energin i en kognitiv stil som drivs av uppmärksamhet, intressera, fascination, nyhet, utmaning, och brådskande.

Kinetic fångar trögheten och omnipotentialen hos hyperfokus och flödestillstånd.

Kinetic fångar behovet av massor av stora muskelrörelser och fidgeting.

KCS reconceptualiserar kognitiv skillnad på ett sätt som gör det möjligt för kinetik att leva autentiskt.

Jag söker en rekonceptualisering av kognitiv skillnad, till slutet att de som bär nu-stigmatiserande etiketter av ”avvikelse,”” Oordning ”och” syndrom,” Kan leva och manifestera sin individualitet, särskiljande intressen, gåvor och kapacitet med integritet, på ett sätt som kommer naturligt för dem, utan tryck att bli människor de inte är, fria från automatisk tilldelning av sämre status; och att de kan njuta av respekten för sina medborgare, snarare än förakt och uteslutning.

neurodiversity.com | den autistiska skillnaden

InnehållsförteckningUppmärksamhet och interestyperFokus, Omnipotential, och flödesstaterPrestanda, humör och energiAlla känslorSkola och begagnad betydelseCerejektion Känslig dysforiMedicinMediceringTillgångKlimma din vägg av hemskaJag spenderar, skydda min energi, valuta

Uppmärksamhet och intresse

KCS erkänner och firar att ”uppmärksamhet och dess partner, intresse, fungerar annorlunda beroende på vilken typ av hjärna man har.”

Oavsett om vi anpassar våra intressen till andra som i polytropism eller följer dikteringen av vårt dominerande intresse, som i monotropism, det handlar om ”intresse”.

Den viktigaste upptäckten jag har gjort är att uppmärksamhet och dess partner, intressera, fungerar annorlunda beroende på vilken typ av hjärna man har. Med ”typ” av hjärna menar jag om du är AS eller NT. Murrays arbete med monotropism (tätt fokuserat intresse) och polytropism (diffusa intressen) (Murray 1986, 1992, 1995, 1996) är grundläggande för detta tänkande.

Det passionerade sinnet: Hur människor med autism lär sig

Lär dig mer om uppmärksamhet, intresse och KCS Hyperfokus

Lärobokens symtom på hyperaktivitetsstörning (ADHD eller ADD) - ouppmärksamhet, hyperaktivitet, och impulsivitet - är otillräckliga; de återspeglar inte tillståndets komplexitet, och flera av dess vanligaste och kraftfulla attribut.

Patienter och kliniker som förlitar sig på DSM-5 ensam tenderar att förbise dessa definierande egenskaper hos ADHD:

1. ett intressebaserat nervsystem

2. avstötning känslig dysfori

3. intensiv känslomässig lyhördhet

I den här timlånga webinaruppspelningen förklarar den ledande ADHD-experten William Dodson, M.D., hur dessa kärnfunktioner påverkar det dagliga livet för individer med ADHD, och hur de ofta komplicerar diagnoser och behandlingsplaner.

Definiera funktioner i ADHD som alla har utsikt över: RSD, Hyperarousal, More (w/Dr. William Dodson) - YouTube

Det första och detta är förmodligen det viktigaste som definierar syndromet är den kognitiva komponenten i ADHD: ett intressebaserat nervsystem.

Så ADHD är en genetisk neurologisk hjärnbaserad svårighet att engagera sig som situationen kräver.

Personer med ADHD kan förlovas och ha sina prestationer, deras humör, deras energinivå, bestäms av den tillfälliga känslan av fyra saker:

Intresse (Fascination)

Utmaning eller konkurrens

Nyhet (kreativitet)

Brådskande (vanligtvis en tidsfrist)

Källa: Definiera funktioner i ADHD som alla har utsikt över: RSD, Hyperarousal, Mer (w/Dr. William Dodson)

Hyperfokus, Allemotential, och flödestillstånd

Vattenfall, Island, Vår, Vår - strömmande vatten, Seljalandsfoss vattenfall

”src=” data-objekt-passning="omslag”/

Att gå in i flödestillstånd - eller uppmärksamhetstunnlar - är en nödvändig hanteringsstrategi för många av oss.

Fergus

Glickman och Dodd (1998) fann att vuxna med självrapporterad ADHD fick högre poäng än andra vuxna på självrapporterad förmåga att hyperfokusera på ”brådskande uppgifter”, såsom sista-minuten-projekt eller förberedelser. Vuxna i ADHD-gruppen kunde unikt skjuta upp mat, sova och andra personliga behov och hålla sig upptagna i den ”brådskande uppgiften” under en längre tid.

Ur en evolutionär synvinkel, ”Hyperfokus” var fördelaktigt, ger fantastiska jaktfärdigheter och ett snabbt svar på rovdjur. Också, homininer har varit jägarsamlare hela 90% av mänsklig historia från början, före evolutionära förändringar, eldtillverkning, och otaliga genombrott i stenålderssamhällen.

Hunter kontra bondehypotesen - Wikipedia

Squigger, en Randimal som kombinerar en tiger och en ekorre, är passionerad och har intensiv fokuseringskraft. Squigger har blivit vår community maskot för KCS.

Den viktigaste funktionen är att uppmärksamhet inte är underskott, det är inkonsekvent.

” Se tillbaka på hela ditt liv; om du har kunnat förlovas och hålla dig engagerad med bokstavligen alla uppgifter i ditt liv, har du någonsin hittat något du inte kunde göra?”

En person med ADHD kommer att svara, ”Nej. Om jag kan komma igång och stanna i flödet, Jag kan göra vad som helst.

Omnipotential

Människor med ADHD är allestädes potential. Det är inte en överdrift, det är sant. De kan verkligen göra vad som helst.

Definiera funktioner i ADHD som alla har utsikt över: RSD, Hyperarousal, Mer (w/Dr. William Dodson)

Läs mer om hyperfokus och flödesstatus

Prestanda, humör och energi

Människor med ADHD lever just nu.Definiera funktioner i ADHD som alla har utsikt över: RSD, Hyperarousal, Mer (w/Dr. William Dodson)

Prestanda är vanligtvis den enda aspekten som de flesta letar efter.

Tristess och brist på engagemang är nästan fysiskt smärtsamt för personer med ADHD-nervsystem.

När uttråkad, ADHDers är irriterade, negativistisk, spänd, argumenterande, och har ingen energi att göra någonting.

ADDers kommer att göra nästan vad som helst för att lindra denna dysfori. Självmedicinering. Stimulans söker. ”Välj en kamp.”

När du är förlovad, ADHDers är omedelbart energiska, positiv, och socialt.

Denna förändring av humör och energi tolkas ofta som bipolär sjukdom.

Källa: Definiera funktioner i ADHD som alla har utsikt över: RSD, Hyperarousal, Mer (w/Dr. William Dodson)

Människor med ADHD lever just nu. De måste vara personligt intresserade, utmanade, och hitta det nytt eller brådskande just nu, detta ögonblick, eller ingenting händer för att de inte kan engagera sig i uppgiften.

Passion. Vad är det med ditt liv som ger ditt liv mening syfte? Vad är det som du är angelägen om att gå upp och göra på morgonen? Tyvärr, bara ungefär en av fyra personer upptäcker någonsin vad det är, men det är förmodligen det mest pålitliga sättet att stanna i den zon som vi känner till.

Definiera funktioner i ADHD som alla har utsikt över: RSD, Hyperarousal, Mer (w/Dr. William Dodson)

Alla känslor

Människor som har ADHD-nervsystem lever intensiva passionerade liv. Deras toppar är högre, deras låga är lägre, alla sina känslor är mycket intensivare.På alla punkter i livscykeln leder människor som har ett ADHD-nervsystem intensiva, passionerade liv.De känner sig mer på alla sätt än neurotypiska.Följaktligen är alla med ADHD men särskilt barn är alltid på risk att bli överväldigad inifrån. En ADHD-guide till känslomässig dysreglering och avstötningskänslig dysfori (w/William Dodson, M.D.)

Skolan och begagnad betydelse

Personer med ADHD passar inte i något skolsystem.Definiera funktioner i ADHD som alla har utsikt över: RSD, Hyperarousal, Mer (w/Dr. William Dodson)

Alla skolor bygger på vad vi kallar begagnad betydelse. ADHD-nervsystemet spelar ingen roll när det är i första hand. Men skolor är begagnad betydelse. Vad tycker någon annan, din lärare, är tillräckligt viktigt för att undervisa och tillräckligt viktigt för att sätta på provet eftersom det är viktigt att du vet det 10 år från och med nu. Detta är helt och hållet värdelöst för ett barn med ADHD.

För en person med ett ADHD-intressebaserat nervsystem, dessa motiv är helt värdelösa och bara en frustration.

Definiera funktioner i ADHD som alla har utsikt över: RSD, Hyperarousal, Mer (w/Dr. William Dodson)

Dessa skolor och deras lärare bevittnade ett litet barns långsamma upplösning, som hade mycket potential - mer än de flesta - till djupare dysfunktion och depression när varje år gick.

Systemet gjorde den känslomässiga upplösningen till mitt fel. Dessa människor var inte bara lärare, de var förövare. Isolerad från ansvar eftersom de var systemet.

Hur kan du ”knäppa ut” av ADHD?. Detta är barbariteten i skolan. Jag såg det aldrig förut, tecknen var där och jag kan nu se varför jag har varit slav för depression och ångest hela mitt liv.

Autism + ADHD = Irrepressible Genius + Depression och ångest. | Grinch-manifestet

Avstötning Känslig dysfor

Medicin

Läkemedel är den behandling som valts för ADHD.Ingen av beteendehanteringsteknikerna.. har någonsin kunnat visa någon fördel alls.ADHD Medication Management: Hur man använder och justerar stimulantia säkert (med William Dodson, MD)

Det kan inte behandlas med beteendemässiga tekniker mer än du kan sänka feber med beteendemetoder. Definiera funktioner i ADHD som alla har utsikt över: RSD, Hyperarousal, More (w/Dr. William Dodson)

Tillgång till medicinering

Klättra din mur av fruktansvärda

The Wall of Awful är en känslomässig barriär mellan dig och vad det än är you'retrying att göra som, betala en förfallen parkeringsbiljett - byggd från tidigare misslyckanden och allthe negativa känslor och resultat som följer med dem.Hur man gör något som borde vara lätt (men... är... inte)

Alla misslyckas. Några, som de med utmaningar med verkställande funktioner, misslyckas mer än andra.

Varje misslyckande ger negativa känslor - skuld, besvikelse. Dessa mindre känslor blir starkare känslor av ångest, skam och till och med ensamhet om man upprepade gånger avvisas på grund av deras fel. Varje gång dessa negativa känslor upplevs, en annan tegelsten placeras i personens Wall of Awful.

The Wall of Awful är den känslomässiga barriären som hindrar oss från att initiera uppgifter och ta de risker som krävs för att nå våra mål. Det är den känslomässiga konsekvensen av att ha ADHD och det måste förstås att övervinnas.

Wall of Awful™ - ADHD Essentials

Det som verkligen sätter tegelstenar i våra väggar är dom.

Så om vi kan närma oss våra utmaningar från en plats där vi inte bedömer, och en plats med medkänsla och förlåtelse och empati, då kan vi undvika fler tegelstenar än vad vi annars skulle göra.

Kanske inte alla, men många av dem.

Hur man gör något som borde vara lätt (Men... är... inte)

Jag spenderar, Skydda Min Energi, Valuta

Guidad av änglar

Men de är inte himmelska

De är på min kropp

Och de vägleder mig himmelska

Änglarna vägleder mig himmelska, himmelska

Energi, bra energi och dålig energi

Jag har massor av energi

Det är min valuta

Jag spenderar, skyddar min energi, valuta

—Guidad av änglar

Vidare läsning,

Published by Ryan Boren

#ActuallyAutistic retired technologist turned wannabe-sociologist. Equity literate education, respectfully connected parenting, passion-based learning, indie ed-tech, neurodiversity, social model of disability, design for real life, inclusion, open web, open source. he/they