Stilul cognitiv cinetic

Hard toy of Squigger, a Randimal that combines a Tiger and a Squirrel
Ear readers, press play to listen to this page in the selected language.

ADHD sau ceea ce prefer să numesc Kinetic Cognitive Style (KCS) este un alt exemplu bun. (Nick Walker a inventat acest termen alternativ.) Numele ADHD implică faptul că Kinetica ca mine are un deficit de atenție, ceea ce ar putea fi cazul așa cum se vede dintr-o anumită perspectivă. Pe de altă parte, o perspectivă mai bună, mai invariabil consecventă este aceea că Kinetics își distribuie atenția diferit. Noile cercetări par să sublinieze că KCS a fost prezent cel puțin încă din zilele în care oamenii trăiau în societățile de vânători-culegători. Într-un sens, a fi cinetică în zilele în care oamenii erau nomazi ar fi fost un mare avantaj. Ca vânători, ar fi observat mai ușor orice schimbări în împrejurimile lor și ar fi fost mai activi și mai pregătiți pentru vânătoare. În societatea modernă este văzută ca o tulburare, dar aceasta este din nou mai mult o judecată de valoare decât un fapt științific.

Bias: De la normalizare la neurodiversitate — Neurodivergencia Latina

Nu sunt un fan al etichetei „ADHD”, deoarece înseamnă „Tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție” și termenii „deficit” și „tulburare” absolut reek de paradigma patologiei. Am sugerat frecvent înlocuirea acestuia cu termenul Kinetic Cognitive Style, sau KCS; indiferent dacă această sugestie specială prinde vreodată sau nu, cu siguranță sper că eticheta ADHD ajunge să fie înlocuită cu ceva mai puțin patologizant.

Spre un viitor neuroqueer: un interviu cu Nick Walker | Autismul la vârsta adultă (Romanian)

Noi, aici, la Stimpunks, dorim o etichetă alternativă pentru ADHD pentru a prinde. Stilul cognitiv cinetic este o reîncadrare bună și necesară.

Reframaţi aceste stări de a fi care au fost etichetate deficienţe sau patologii ca diferenţe umane. Normal Sucks: Autor Jonathan Mooney despre modul în care şcolile nu reuşesc copiii cu diferenţe de învăţare

„Kinetic” face un bun descriptor pentru stilul cognitiv „ADHD” din câteva motive importante:

Kinetic captează energia unui stil cognitiv condus de atenție, interes, fascinație, noutate, provocare și urgență.

Kinetic captează inerția și omnipotențialul hiperfocusului și stărilor de flux.

Kinetic surprinde nevoia de o mulțime de mișcări musculare mari și fidgeting.

KCS reconceptualizează diferența cognitivă într-o manieră care permite Kineticii să trăiască autentic.

Caut o reconceptualizare a diferenței cognitive, până la capăt ca cei care poartă acum etichete stigmatizante de „devianță”, „tulburare” și „sindrom”, să trăiască și să-și manifeste individualitatea, interesele distinctive, darurile și capacitățile cu integritate, într-o manieră care le vine în mod natural, fără presiune pentru a deveni oameni care nu sunt, liberi de atribuirea automată a statutului inferior; și că se pot bucura de respectul concetățenilor lor, mai degrabă decât de dispreț și excludere.

neurodiversity.com | distincția autistă

CuprinsAtenție și interesantFocus, Omnipotențial și stări de fluxPerformanță, dispoziție și energieToate sentimenteleȘcoală și la mâna a doua ImportantEjecție Disforie sensibilăMedicațieAccesorii pentru medicațieLimbându-ți peretele de grozavÎmi petrec, îmi protejez energia, moneda

Atenție și interes

KCS recunoaște și sărbătorește că „atenția și partenerul său, interesul, funcționează diferit în funcție de tipul de creier pe care îl are”.

Fie că ne aliniem interesele cu ceilalți ca în politropism, fie că urmăm dictarea interesului nostru dominant, ca și în monotropism, este vorba despre „interes”.

Cea mai importantă descoperire pe care am făcut-o este că atenția și partenerul său, interesul, funcționează diferit în funcție de tipul de creier pe care îl are. Prin „tip” de creier vreau să spun dacă sunteți AS sau NT. Lucrarea lui Murray privind monotropismul (interes strâns concentrat) și politropismul (interese difuze) (Murray 1986, 1992, 1995, 1996) este fundamentală pentru această gândire.

Mintea pasionată: cum învață oamenii cu autism

Aflați mai multe despre atenție, interes și hiperfocus KCS

Simptomele manualului tulburării de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD sau ADD) - lipsa de atenție, hiperactivitate și impulsivitate - sunt inadecvate; ele nu reușesc să reflecte complexitatea afecțiunii și câteva dintre atributele sale cele mai răspândite și puternice.

Pacienții și clinicienii care se bazează numai pe DSM-5 tind să treacă cu vederea aceste caracteristici definitorii ale ADHD:

1. un sistem nervos bazat pe interese

2. respingere disforie sensibilă

3. reacție emoțională intensă

În această reluare webinar de o oră, expertul ADHD principal William Dodson, MD, explică modul în care aceste caracteristici de bază afectează viața de zi cu zi a persoanelor cu ADHD și modul în care acestea complică adesea diagnosticele și planurile de tratament.

Caracteristici definitorii ale ADHD pe care toată lumea le trece cu vederea: RSD, Hyperarousal, Mai Mult (cu Dr. William Dodson) - YouTube

Primul lucru și acesta este probabil cel mai important lucru care definește sindromul este componenta cognitivă a ADHD: un sistem nervos bazat pe interese.

Deci, ADHD este o dificultate genetică neurologică bazată pe creier în a se angaja pe măsură ce situația cere.

Persoanele cu ADHD sunt capabile să se angajeze și să aibă performanța, starea lor de spirit, nivelul lor de energie, determinat de simțul momentan al patru lucruri:

Interes (Fascinație)

Provocare sau competitivitate

Noutate (Creativitate)

Urgenţă (De obicei, un termen limită)

Sursa: Caracteristici definitorii ale ADHD pe care toată lumea le trece cu vederea: RSD, Hyperarousal, Mai mult (w/Dr. William Dodson)

Hiperfocus, omnipotențial și stări de flux

Cascada, Islanda, Primăvara, Izvorul - Apă curgătoare, Cascada Seljalandsfoss

„src=” date-object-fit="cover”/

Introducerea stărilor de flux - sau a tunelurilor de atenție - este o strategie de coping necesară pentru mulți dintre noi.

Fergus Murray

Glickman și Dodd (1998) au descoperit că adulții cu ADHD auto-raportate au obținut un scor mai mare decât alți adulți cu privire la capacitatea auto-raportată de a se concentra pe „sarcini urgente”, cum ar fi proiectele sau pregătirile de ultimă oră. Adulții din grupul ADHD au fost capabili în mod unic să amâne mâncarea, somnul și alte nevoi personale și să rămână absorbiți în „sarcina urgentă” pentru o perioadă lungă de timp.

Din punct de vedere evolutiv, „hiperfocalizarea” a fost avantajoasă, conferind abilități superbe de vânătoare și un răspuns prompt prădătorilor. De asemenea, homininii au fost culegători de vânători de-a lungul a 90% din istoria omenirii de la început, înainte de schimbări evolutive, de luare a focului și de nenumărate descoperiri în societățile din epoca de piatră.

Ipoteza vânătorului versus fermier - Wikipedia

Squigger, un Randimal care combină un tigru și o veveriță, este pasionat și are o putere intensă de focalizare. Squigger a devenit mascota noastră comunitară pentru KCS.

Cea mai importantă caracteristică este că atenția nu este deficitară, este inconsistentă.

„Uită-te înapoi peste întreaga ta viață; dacă ai reușit să te angajezi și să rămâi angajat cu orice sarcină din viața ta, ai găsit vreodată ceva ce nu ai putut face?”

O persoană cu ADHD va răspunde: „Nu. Dacă pot începe și rămân în flux, pot face orice.

Omnipotenţialul

Persoanele cu ADHD sunt omnipotențiale. Nu este o exagerare, este adevărat. Chiar pot face orice.

Caracteristici definitorii ale ADHD pe care toată lumea le trece cu vederea: RSD, Hyperarousal, Mai mult (w/Dr. William Dodson)

Aflați mai multe despre hiperfocalizarea și stările de flux

Performanță, dispoziție și energie

Persoanele cu ADHD trăiesc chiar acum.Definirea Caracteristici ale ADHD că toată lumea are vedere: RSD, Hyperarousal, Mai mult (w/Dr. William Dodson)

Performanța este de obicei singurul aspect pe care îl caută majoritatea oamenilor.

Plictiseala și lipsa de angajament sunt aproape dureroase din punct de vedere fizic pentru persoanele cu un sistem nervos ADHD.

Când se plictisesc, ADHDER-urile sunt iritabile, negativiste, tensionate, argumentative și nu au energie pentru a face nimic.

ADDERs vor face aproape orice pentru a ameliora această disforie. Auto-medicamente. Căutarea stimulului. „Alege o luptă.”

Când sunt angajați, ADHDER-urile sunt instantaneu energice, pozitive și sociale.

Această schimbare a dispoziției și a energiei este adesea interpretată greșit ca tulburare bipolară.

Sursa: Caracteristici definitorii ale ADHD pe care toată lumea le trece cu vederea: RSD, Hyperarousal, Mai mult (w/Dr. William Dodson)

Persoanele cu ADHD trăiesc chiar acum. Ei trebuie să fie interesați personal, provocați și să le găsească noi sau urgente chiar acum, în acest moment, sau nu se întâmplă nimic pentru că nu se pot angaja cu sarcina.

Pasiune. Ce este despre viața ta care îți dă viața sens scop? Ce este că ești dornic să te ridici și să mergi să faci dimineața? Din păcate, doar aproximativ unul din patru persoane descoperă vreodată ce este, dar este probabil cel mai fiabil mod de a rămâne în zona pe care o cunoaștem.

Caracteristici definitorii ale ADHD pe care toată lumea le trece cu vederea: RSD, Hyperarousal, Mai mult (w/Dr. William Dodson)

Toate simțurile

Persoanele care au sisteme nervoase ADHD duc vieți pasionale intense. Înălțimile lor sunt mai mari, minimele lor sunt mai mici, toate emoțiile lor sunt mult mai intense.În toate punctele din ciclul de viață, persoanele care au un sistem nervos ADHD duc vieți intense, pasionale.Se simt mai mult în toate felurile decât neurotipice.În consecință, toți cei cu ADHD, dar mai ales copiii sunt întotdeauna la riscul de a fi copleșit din interior.Un ghid ADHD pentru dereglarea emoțională și disforia sensibilă la respingere (w/William Dodson, MD)

Importanța școlii și a doua

Persoanele cu ADHD nu se încadrează în nici un sistem școlar. Caracteristici definitorii ale ADHD pe care toată lumea le are vedere: RSD, Hyperarousal, Mai mult (w/Dr. William Dodson)

Toate școlile se bazează pe ceea ce numim importanță second-hand. Sistemul nervos ADHD nu are importanță atunci când este în prima mână. Dar școlile sunt la mâna a doua importanță. Ce crede altcineva, profesorul tău, este suficient de important pentru a preda și suficient de important pentru a pune testul pentru că este important să știi asta peste 10 ani. Acest lucru este complet și complet inutil pentru un copil cu ADHD.

Pentru o persoană cu un sistem nervos bazat pe interes în stil ADHD, aceste motivații sunt complet inutile și doar o frustrare.

Caracteristici definitorii ale ADHD pe care toată lumea le trece cu vederea: RSD, Hyperarousal, Mai mult (w/Dr. William Dodson)

Aceste școli și profesorii lor au asistat la dezintegrarea lentă a unui copil mic, care avea mult potențial - mai mult decât majoritatea - în disfuncție și depresie mai profundă pe măsură ce a trecut în fiecare an.

Sistemul a făcut ca dezintegrarea emoțională să fie vina mea. Acești oameni nu erau doar profesori, ci erau făptași. Izolat de responsabilitate, deoarece acestea au fost sistemul.

Cum poți „scoate” din ADHD? Aceasta este barbaritatea Școlii. Nu am mai văzut-o niciodată, semnele erau acolo și acum văd de ce am fost sclav al depresiei și anxietății întreaga mea viață.

Autism+ADHD = Genius irepresibil+Depresie și anxietate | Manifestul Grinch

Disforia sensibilă la respingere

Medicatie

Medicamentele sunt tratamentul de alegere pentru ADHD.Niciuna dintre tehnicile de management comportamental.. au fost vreodată în măsură să arate vreun beneficiu la toate.ADHD Medication Management: Cum să utilizați și să reglați stimulentele în siguranță (cu William Dodson, MD)

Nu poate fi tratat cu tehnici comportamentale mai mult decât puteți reduce febra cu tehnici comportamentale.Definirea Caracteristici ale ADHD că toată lumea are vedere: RSD, Hyperarousal, Mai mult (w/Dr. William Dodson)

Accesul la medicamente

Urcând peretele tău de groaznic

Zidul Groaznic este o barieră emoțională între tine și orice este you'retrying pentru a face ca, să plătească un bilet de parcare din cauza trecut - construit din eșecuri din trecut și toateemoțiile negative și rezultatele care vin cu ei.How to Do Ceva care ar trebui să fie ușor (Dar... este... Nu)

Toată lumea eșuează. Unii, precum cei cu provocări ale funcției executive, eșuează mai mult decât alții.

Fiecare eșec aduce emoții negative — vinovăție, dezamăgire. Aceste emoții mai mici devin sentimente mai puternice de anxietate, rușine și chiar singurătate dacă cineva este respins în mod repetat din cauza erorilor lor. De fiecare dată când aceste emoții negative sunt experimentate, o altă cărămidă este plasată în Zidul îngrozitor al acelei persoane.

Zidul îngrozitor este bariera emoțională care ne împiedică să inițiem sarcini și să ne asumăm riscurile necesare pentru a ne atinge obiectivele. Este consecința emoțională a ADHD și trebuie înțeleasă a fi depășită.

Zidul îngrozitor™ - ADHD Essentials

Ceea ce pune cu adevărat cărămizi în zidurile noastre este judecata.

Deci, dacă ne putem aborda provocările dintr-un loc al non-judecății și al compasiunii, iertării și empatiei, atunci putem evita mai multe cărămizi decât am face altfel.

Poate nu toate, dar multe dintre ele.

Cum să faci ceva care ar trebui să fie ușor (Dar... este... nu)

Cheltuiesc, îmi protejez energia, moneda

Ghidat de îngeri

Dar nu sunt cerești

Sunt pe corpul meu

Și mă călăuzesc ceresc

Îngerii mă călăuzesc ceresc, ceresc

Energie, energie bună și energie proastă

Am multă energie

Este moneda mea

Îmi petrec, îmi protejez energia, moneda

—Ghidat de îngeri

Lecturi suplimentare,

Published by Ryan Boren

#ActuallyAutistic retired technologist turned wannabe-sociologist. Equity literate education, respectfully connected parenting, passion-based learning, indie ed-tech, neurodiversity, social model of disability, design for real life, inclusion, open web, open source. he/they