Kinetisk kognitiv stil

Hard toy of Squigger, a Randimal that combines a Tiger and a Squirrel
Ear readers, press play to listen to this page in the selected language.

ADHD eller det jeg foretrekker å kalle Kinetic Cognitive Style (KCS) er et annet godt eksempel. (Nick Walker laget dette alternative begrepet.) Navnet ADHD innebærer at kinetikk som meg har et underskudd på oppmerksomhet, noe som kan være tilfelle sett fra et visst perspektiv. På den annen side er et bedre, mer alltid konsistent perspektiv at Kinetikk fordeler oppmerksomheten sin annerledes. Ny forskning ser ut til å påpeke at KCS var til stede minst like langt tilbake som de dagene mennesker bodde i jeger-samlersamfunn. På en måte ville det vært en stor fordel å være en kinetisk i de dagene mennesker var nomader. Som jegere ville de lettere ha lagt merke til endringer i omgivelsene, og de ville vært mer aktive og klare for jakten. I det moderne samfunn blir det sett på som en lidelse, men dette igjen er mer en verdivurdering enn et vitenskapelig faktum.

Bias: Fra normalisering til nevrodiversitet - Neurodivergencia Latina

Jeg er ikke tilhenger av «ADHD» -merket fordi den står for «Attention Deficit Hyperactivity Disorder,» Og begrepene «underskudd» og «lidelse» stinker absolutt av patologiparadigmet. Jeg har ofte foreslått å erstatte det med begrepet Kinetic Cognitive Style, eller KCS; om det spesielle forslaget noen gang fanger opp eller ikke, Jeg håper absolutt at ADHD-etiketten ender med å bli erstattet med noe mindre patologiserende.

Mot en Neuroqueer Future: Et intervju med Nick Walker | Autisme i voksen alder

Vi her på Stimpunks lengter etter en alternativ etikett for ADHD å fange på. Kinetisk kognitiv stil er en god og nødvendig reframing.

Omformulere disse tilstandene av å være som har blitt merket mangler eller patologier som menneskelige forskjeller. Normal suger: Forfatter Jonathan Mooney om hvordan skoler mislykkes barn med læringsforskjeller

«Kinetic» gjør en god deskriptor for den «ADHD» kognitive stilen av noen viktige grunner:

Kinetic fanger energien i en kognitiv stil drevet av oppmerksomhet, renter, fascinasjon, nyhet, utfordring, og haster.

Kinetic fanger treghet og allmektig av hyperfokus og strømningstilstander.

Kinetic fanger behovet for rikelig med store muskelbevegelser og fidgeting.

KCS rekonseptualiserer kognitiv forskjell på en måte som gjør at kinetikken kan leve autentisk.

Jeg søker en rekonseptualisering av kognitiv forskjell, til slutt at de som bærer nå-stigmatiserende etiketter av «avvik,» «lidelse» og «syndrom,» Kan leve og manifestere sin individualitet, særegne interesser, gaver og kapasiteter med integritet, på en måte som kommer naturlig for dem, uten press å bli mennesker de ikke er, fri for automatisk tildeling av dårligere status; og at de kan glede seg over respekten til sine medborgere, snarere enn forakt og ekskludering.

neurodiversity.com | det autistiske skillet

InnholdsfortegnelsenOpptreden og interesthyPerFocus, Omnipotential, og Flow statesYtelse, humør og energiAlle følelserSkole og brukt betydningRejection Sensitive dysforiamMedicationMedication AccessClimate Your Wall of AwfulJeg bruker, Beskytt min energi, Valuta

Oppmerksomhet og interesse

KCS anerkjenner og feirer at «oppmerksomhet og dens partner, interesse, fungerer annerledes i henhold til hvilken type hjerne man har.»

Enten vi tilpasser interessene våre med andre som i polytropisme eller følger dikteringen av vår dominerende interesse, som i monotropisme, det handler om 'interesse'.

Den viktigste oppdagelsen jeg har gjort er at oppmerksomheten og partneren, renter, fungerer annerledes i henhold til hvilken type hjerne man har. Med 'type' hjerne mener jeg om du er AS eller NT. Murrays arbeid med monotropisme (tett fokusert interesse) og polytropisme (diffuse interesser) (Murray 1986, 1992, 1995, 1996) er grunnleggende for denne tankegangen.

Det lidenskapelige sinnet: Hvordan mennesker med autisme lærer

Finn ut mer om oppmerksomhet, interesse og KCS hyperfokus

Læreboksymptomene på oppmerksomhetsunderskudd hyperaktivitetsforstyrrelse (ADHD eller ADD) - uoppmerksomhet, hyperaktivitet, og impulsivitet - er utilstrekkelige; de klarer ikke å gjenspeile kompleksiteten i tilstanden, og flere av dens mest utbredte og kraftige attributter.

Pasienter og klinikere som stoler på DSM-5 alene, har en tendens til å overse disse definerende egenskapene til ADHD:

1. et interessebasert nervesystem

2. avvisning sensitiv dysfori

3. intens emosjonell respons

I denne timelange webinar-reprisen forklarer ledende ADHD-ekspert William Dodson, M.D., hvordan disse kjernefunksjonene påvirker dagliglivet til personer med ADHD, og hvordan de ofte kompliserer diagnoser og behandlingsplaner.

Definere funksjoner ved ADHD som alle har utsikt over: RSD, hyperarousal, mer (m/Dr. William Dodson) - YouTube

Det første, og dette er sannsynligvis det viktigste som definerer syndromet, er den kognitive komponenten i ADHD: et interessebasert nervesystem.

Så ADHD er en genetisk nevrologisk hjernebasert vanskelighet med å bli forlovet slik situasjonen krever.

Personer med ADHD er i stand til å bli forlovet og ha sine prestasjoner, humøret deres, deres energinivå, bestemt av den øyeblikkelige følelsen av fire ting:

Interesse (fascinasjon)

Utfordring eller konkurranseevne

Nyhet (Kreativitet)

Haster (Vanligvis en frist)

Kilde: Definere funksjoner ved ADHD som alle overser: RSD, Hyperarousal, Mer (m/Dr.. William Dodson)

Hyperfokus, Omnipotensial, og Flow States

Foss, Island, Vår, Vår - rennende vann, Seljalandsfoss Foss

«src =» data-objektpass="dekke»/

Å gå inn i strømningstilstander - eller oppmerksomhetstunneler - er en nødvendig mestringsstrategi for mange av oss.

Fergus Murray

Glickman og Dodd (1998) fant at voksne med selvrapportert ADHD scoret høyere enn andre voksne på egenrapportert evne til å hyperfokusere på «presserende oppgaver», for eksempel prosjekter i siste øyeblikk eller forberedelser. Voksne i ADHD-gruppen var unikt i stand til å utsette å spise, sove og andre personlige behov og holde seg absorbert i den «presserende oppgaven» i lengre tid.

Fra et evolusjonært synspunkt, «Hyperfokus» var fordelaktig, gir ypperlige jaktferdigheter og et raskt svar på rovdyr. Også homininer har vært jegersamlere gjennom 90% av menneskets historie fra begynnelsen, før evolusjonære endringer, brannskaping, og utallige gjennombrudd i steinaldersamfunn.

Hunter versus bonde hypotese - Wikipedia

Squigger, en Randimal som kombinerer en Tiger og et ekorn, er lidenskapelig og har intens fokuseringskraft. Squigger har blitt vår maskot for KCS.

Den viktigste funksjonen er at oppmerksomheten ikke er underskudd, det er inkonsekvent.

«Se tilbake over hele livet ditt; hvis du har vært i stand til å bli forlovet og holde deg engasjert med bokstavelig talt enhver oppgave i livet ditt, har du noen gang funnet noe du ikke kunne gjøre?»

En person med ADHD vil svare, «Nei. Hvis jeg kan komme i gang og holde meg i strømmen, Jeg kan gjøre hva som helst.

Omnipotensial

Mennesker med ADHD er allmektige. Det er ikke en overdrivelse, det er sant. De kan virkelig gjøre hva som helst.

Definere funksjoner ved ADHD som alle har utsikt over: RSD, Hyperarousal, Mer (m/Dr.. William Dodson)

Finn ut mer om hyperfokus og flyttilstander

Ytelse, humør og energi

Personer med ADHD lever akkurat nå. Definere funksjoner ved ADHD som alle har utsikt over: RSD, Hyperarousal, Mer (m/Dr.. William Dodson)

Ytelse er vanligvis det eneste aspektet som folk flest ser etter.

Kjedsomhet og mangel på engasjement er nesten fysisk smertefullt for mennesker med ADHD-nervesystem.

Når du kjeder deg, ADHD er irritabel, negativistisk, anspent, argumenterende, og har ingen energi til å gjøre noe.

Tilførere vil gjøre nesten hva som helst for å lindre denne dysforien. Selvmedisinering. Stimulans søker. «Velg en kamp.»

Når du er forlovet, ADHDere er øyeblikkelig energiske, positivt, og sosialt.

Denne forskyvningen av humør og energi tolkes ofte feil som bipolar lidelse.

Kilde: Definere funksjoner ved ADHD som alle overser: RSD, Hyperarousal, Mer (m/Dr.. William Dodson)

Mennesker med ADHD lever akkurat nå. De må være personlig interessert, utfordret, og finn det nytt eller presserende akkurat nå, dette øyeblikket, eller ingenting skjer fordi de ikke kan bli forlovet med oppgaven.

Lidenskap. Hva er det med livet ditt som gir livet ditt mening formål? Hva er det du er ivrig etter å stå opp og gå om morgenen? dessverre, bare omtrent en av fire personer oppdager noen gang hva det er, men det er sannsynligvis den mest pålitelige måten å bo i sonen vi vet om.

Definere funksjoner ved ADHD som alle har utsikt over: RSD, Hyperarousal, Mer (m/Dr.. William Dodson)

Alle føles

Mennesker som har ADHD-nervesystemer fører intense lidenskapelige liv. Høydepunktene deres er høyere, deres nedturer er lavere, alle følelsene deres er mye mer intense.På alle punkter i livssyklusen fører folk som har et ADHD-nervesystem intense, lidenskapelige liv.De føler seg mer på alle måter enn nevrotypiske. Følgelig er alle med ADHD, men spesielt barn er alltid på risiko for å bli overveldet innenfra. En ADHD-guide til emosjonell dysregulering og avvisningssensitiv dysfori (m/William Dodson, MD)

Skole og brukt betydning

Personer med ADHD passer ikke inn i noe skolesystem. Definere funksjoner av ADHD som alle overser: RSD, Hyperarousal, Mer (m/Dr. William Dodson)

Alle skolene er basert på det vi kaller brukt betydning. ADHD-nervesystemet gjør ikke betydning når det er i første hånd. Men skolene er brukt betydning. Hva tror noen andre, læreren din, er viktig nok til å undervise og viktig nok til å sette på prøve fordi det er viktig at du vet det 10 år fra nå. Dette er helt og fullstendig ubrukelig for et barn med ADHD.

For en person med et ADHD-stil interessebasert nervesystem, disse motivasjonene er helt ubrukelige og bare en frustrasjon.

Definere funksjoner ved ADHD som alle har utsikt over: RSD, Hyperarousal, Mer (m/Dr.. William Dodson)

Disse skolene og lærerne deres var vitne til den langsomme oppløsningen av et lite barn, som hadde mye potensiale - mer enn de fleste - til dypere dysfunksjon og depresjon etter hvert som hvert år gikk.

Systemet gjorde den følelsesmessige oppløsningen min feil. Disse menneskene var ikke bare lærere, de var gjerningsmenn. Isolert fra ansvar fordi de var systemet.

Hvordan kan du «snappe ut» av ADHD?. Dette er skolens barbaritet. Jeg har aldri sett det før, skiltene var der, og jeg kan nå se hvorfor jeg har vært en slave av depresjon og angst hele livet.

Autisme + ADHD = Irrepressible Genius+Depresjon og angst. | Grinch-manifestet

Avvisning Sensitiv dysfori

Medisiner

Medisiner er den valgte behandlingen for ADHD.Ingen av atferdshåndteringsteknikkene.. har noen gang vært i stand til å vise noen fordel i det hele tatt. ADHD Medication Management: Hvordan bruke og justere sentralstimulerende midler trygt (med William Dodson, MD)

Det kan ikke behandles med atferdsteknikker mer enn du kan senke feber med atferdsteknikker. Definere funksjoner av ADHD som alle overser: RSD, Hyperarousal, Mer (m/Dr. William Dodson)

Tilgang til medisiner

Klatring din vegg av forferdelig

The Wall of Awful er en følelsesmessig barriere mellom deg og hva det er du prøver å gjøre som, betale en forfalt parkeringsbillett - bygget fra tidligere feil og alle de negative følelsene og resultatene som følger med dem.Hvordan gjøre noe som burde være enkelt (men... er... ikke)

Alle mislykkes. Noen, som de med utøvende funksjonsutfordringer, mislykkes mer enn andre.

Hver fiasko bringer negative følelser - skyld, skuffelse. Disse mindre følelsene blir sterkere følelser av angst, skam og til og med ensomhet hvis man gjentatte ganger blir avvist på grunn av deres feil. Hver gang disse negative følelsene oppleves, en annen murstein plasseres i personens Wall of Awful.

The Wall of Awful er den emosjonelle barrieren som hindrer oss i å sette i gang oppgaver og ta risikoen som er nødvendige for å nå våre mål. Det er den emosjonelle konsekvensen av å ha ADHD, og det må forstås å bli overvunnet.

The Wall of Awful™ - ADHD Essentials

Det som virkelig setter murstein i veggene våre, er dømmekraft.

Så hvis vi kan nærme oss utfordringene våre fra et sted med ikke-dom, og et sted med medfølelse og tilgivelse og empati, da kan vi unngå flere murstein enn vi ellers ville gjort.

Kanskje ikke alle av dem, men mange av dem.

Hvordan gjøre noe som burde være enkelt (Men... er... ikke)

Jeg bruker, Beskytt min energi, Valuta

Guidet av engler

Men de er ikke himmelske

De er på kroppen min

Og de veileder meg himmelsk

Englene veileder meg himmelsk, himmelsk

Energi, god energi og dårlig energi

Jeg har masse energi

Det er min valuta

Jeg bruker, beskytter min energi, valuta

—Veiledet av engler

Videre lesning,

Published by Ryan Boren

#ActuallyAutistic retired technologist turned wannabe-sociologist. Equity literate education, respectfully connected parenting, passion-based learning, indie ed-tech, neurodiversity, social model of disability, design for real life, inclusion, open web, open source. he/they