🌈🌈 Neurodiversitet och kön: Du slĂ„r sĂ„ hĂ„rt med alla fĂ€rger som finns

Ear readers, press play to listen to this page in the selected language.

PÄ grund av bÄde deras förmÄga att denaturalisera sociala normer och deras neurologiska skillnader, autistiska individer kan erbjuda nya insikter om kön som en social process. Att undersöka kön ur ett autistiskt perspektiv belyser nÄgra element som Àr socialt konstruerade som annars kan verka naturliga och stöder en förstÄelse av kön som flytande och multidimensionellt.Genus Copia: Feministiskt retoriskt perspektiv pÄ ett autistiskt begrepp om sex/kön: kvinnors studier i kommunikation : Vol 35, nr 1

Konst: itsyagerg_zero

Könsavvikelse, dysfori, och fluiditet diskuteras ofta i neurodiversitetssamhÀllen. Neurodivergerande mÀnniskor Àr mer benÀgna Àn den allmÀnna befolkningen att vara könsavvikande. MÄnga framstÄende autistiska sjÀlvföresprÄkare identifierar sig som intersex, icke-binÀr, könlös, aromantisk, transpersoner, och genderqueer.

LGBTQI+personer med autistisk diagnos har tvÄ separata regnbÄgar - och tvÄ separata berÀttelser som kommer ut. Det finns tillfÀllen dÄ en autist inte kommer ut som LGBTQI +, och vice versa. Utmaningarna för varje minoritetsgrupp Àr stora, och att vara en dubbelsocial minoritet kan vara sÀrskilt tufft. Utbildning och kamratstöd hjÀlper lÄngt för att navigera i dessa utmaningar, och göra en smidigare resa pÄ den sociala motorvÀgen.

Om oss - Twainbow

MÀnniskor som inte identifierar sig med sex de tilldelades vid födseln Àr tre till sex gÄnger sÄ benÀgna att vara autistiska som cisgender mÀnniskor Àr, enligt den största studien som Ànnu har undersökt anslutningen1. Könsskilda mÀnniskor Àr ocksÄ mer benÀgna att rapportera autismegenskaper och misstÀnka att de har odiagnostiserad autism.

”Alla dessa resultat i olika datamĂ€ngder tenderar att berĂ€tta en liknande historia”, sĂ€ger studieutredaren Varun Warrier, forskningsassistent vid University of Cambridge i Storbritannien.

Autistiska mÀnniskor Àr mer benÀgna Àn neurotypiska mÀnniskor att vara könsskilda, flera studier visar, och könsskilda mÀnniskor Àr mer benÀgna att ha autism Àn cisgender mÀnniskor2,3.

Den största studien hittills bekrÀftar överlappningen mellan autism och könsdiversitet

Vi gillar att tÀnka pÄ neurodiversitet som ett socialt modellparaply som, nÀr den öppnas för sitt bredaste, inkluderar Queer mÀnniskor.

Medlemmar av neurodiversitetsrörelsen antar en mÄngfaldsposition som omfattar ett kalejdoskop av identiteter som korsar LGBTQIA+kalejdoskopet genom att kÀnna igen neurodivergerande egenskaper - inklusive men inte begrÀnsat till ADHD, Autism, Dyscalculia, Dyslexi, Dyspraxi, Synestesi, Tourettes syndrom - som naturliga variationer av kognition, motivationer och beteendemönster inom den mÀnskliga arten.The Beauty of Collaboration at Human Scale: Tidlösa mönster av mÀnskliga begrÀnsningar

Spektrum och regnbÄgar, dubbla regnbÄgar.

Det Àr en dubbel regnbÄge hela vÀgen.

Yosemitebear

”Queer”, betecknar i vilket fall som helst inte en klass av redan objektiverade patologier eller perversioner; snarare beskriver den en möjlighetshorisont vars exakta omfattning och heterogena omfattning i princip inte kan avgrĂ€nsas i förvĂ€g.Saint Foucault: Mot en homosexuell hagiografi

HĂ€r kommer solen

Det lyser rakt igenom dig

PĂ„ alla

Du kom in sÄ varmt

Du bröt isen

KÀnner mig sÄ stark

Jag fick lysa pÄ

Genom alla svarta och blÄa

Jag fick det frÄn dig

Det trÀffar sÄ hÄrt med alla fÀrger som det finns

Jag vill kÀnna dig

Jag vill se ljudet

Du Àr som en regnbÄge

Men inte samma sak men

Jag fick lysa pÄ

Genom alla svarta och blÄa

Jag fick det frÄn dig

Det trÀffar sÄ hÄrt med alla fÀrger som det finns

HĂ€r kommer solen

Det lyser rakt igenom dig

PĂ„ alla

Det trÀffar sÄ hÄrt med alla fÀrger som det finns

Du slÄr sÄ hÄrt med alla fÀrger som det finns

—Rainbow Shiner av Ex Hex

Laura Harris Rainbow GIF Genom att slÄ samman poster via GIPHY

Du slÄr sÄ hÄrt med alla fÀrger som det finns.

Genderpunk: en ordallig term för kultur och motstÄnd mot könsnormativitet; en identitet som i och för sig Àr ett motstÄnd mot könsnormer, homofobi och transfobi, förtryck och samhÀllsstatus.

Ditt kön har inget att göra med din behörighet att vara genderpunk. Om du hÄller med tankesÀttet, oavsett hur du identifierar dig, du kan vara en del av rörelsen.

Ha en homosexuell dag: Vad Ă€r"Genderpunk”?

HÀr kommer Dick, han har pÄ sig en kjol

HĂ€r kommer Jane, du vet att hon sportar en kedja

Samma hÄr, revolution

Samma byggnad, evolution

I morgon vem ska krÄngla?

Och de Àlskar varandra sÄ

Androgyn

NÀrmare Àn du vet, Àlskar varandra sÄ

Androgyn

MissförstÄ honom inte och gör honom inte arg

Han kan vara en far, men han Àr verkligen inte pappa

Och hon behöver inte rÄd som skickas till henne

Hon Àr nöjd med hur hon ser ut, hon Àr nöjd med sitt kön

Och de Àlskar varandra sÄ

Androgyn

NÀrmare Àn du vet, Àlskar varandra sÄ

Androgyn

Spegelbild, se inga skador

Se inget ont alls

Kewpie dockor och urinbÄs kommer att skrattas Ät

Hur du skrattar Ă„t nu

Nu, nÄgot möter Boy, och nÄgot möter Girl

De ser bÄda likadana ut, de Àr överlyckliga i den hÀr vÀrlden

Samma hÄr, revolution

Unisex, evolution

I morgon vem ska krÄngla

—Androgyn av ersĂ€ttarna

InnehÄll Obs: förmÄga, behaviorism, ABA, omvandlingsterapi, homofobi, transfobi, missbruk, dysfori, sjÀlvmord

Autistiska och queer mĂ€nniskor delar lite mörk historia - och nĂ„gra dĂ„liga skĂ„despelare. Kapitel 7 av NeuroTribes, Fighting the Monster, delar arvet frĂ„n Ole Ivar Lovaas, den vridna fadern till Applied Behavior Analysis (ABA) och omvandlingsterapi. Han tillĂ€mpade sitt missbruk, tortyriska tekniker för autistiska barn och ”sissy boys” för att göra dem ”omöjliga att skilja frĂ„n sina kamrater”. Han hade liten hĂ€nsyn till deras mĂ€nsklighet - de var ingenjörsprojekt.

”Den fascinerande delen för mig var att observera personer med ögon och öron, tĂ€nder och tĂ„naglar, gĂ„ runt men presentera nĂ„gra av de beteenden som man skulle kalla sociala eller mĂ€nskliga”, skrev han. ”Nu fick jag chansen att bygga sprĂ„k och andra sociala och intellektuella beteenden dĂ€r inget hade funnits, ett bra test pĂ„ hur mycket hjĂ€lp en inlĂ€rningsbaserad strategi kunde erbjuda.” Han förklarade för Psychology Today, ”Du ser, du börjar ganska mycket frĂ„n grunden nĂ€r du arbetar med ett autistiskt barn. Du har en person i fysisk mening - de har hĂ„r, en nĂ€sa, och en mun - men de Ă€r inte mĂ€nniskor i psykologisk mening. Ett sĂ€tt att titta pĂ„ jobbet med att hjĂ€lpa autistiska barn Ă€r att se det som en frĂ„ga om att bygga en person. Du har rĂ„varorna, men du mĂ„ste bygga personen.”

Silberman, Steve (2015-08-25). NeuroTribes: Arvet frÄn autism och framtiden för neurodiversitet (s. 285). Penguin Publishing Group. Kindle Edition.

... mĂ„nga autister Ă€r HBTQ och upplever en dubbel del av diskriminering. Lusten att eliminera de egenskaper som gör autistiska mĂ€nniskor unika Ă€r rotad i samma impuls att undertrycka mĂ€nniskor frĂ„n att bekrĂ€fta deras könsidentitet eller sexualitet.We're Not Broken: Ändra autismkonversationen

ABA och dess konverteringsterapi Àr fortfarande hos oss, alltför levande och bra.

#ActuallyAutistic mÀnniskor avvisar ABA. Ingen av de autistiska mÀnniskorna i vÄrt samhÀlle stöder det. NÄgra av oss har skadats av det.

Att skydda queer barn skyddar ocksÄ neurodivergerande barn - och vice versa. Kampen Àr för inkludering och acceptans - för alla operativsystem, för alla vÄra olika sÀtt att vara mÀnskliga. Att stödja vÄra barn innebÀr att stödja alla deras möjligheter och uttryck.

Queer och neurodivergent befrielse Àr sammanflÀtade.

Men jag behöver inte ett botemedel för mig

Jag behöver det inte

Nej, jag behöver inte ett botemedel för mig

Jag behöver det inte

Nej, jag behöver inte ett botemedel för mig

Jag behöver det inte

Jag behöver det inte

SnÀlla du, inget botemedel för mig

SnÀlla du, inget botemedel för mig

—Cure for Me av AURORA

”Cure for Me” Ă€r vĂ€ldigt inspirerad av konverteringsterapi.

Jag ville bara göra en hymne för mÀnniskor att sjunga med att de vet att de inte behöver botemedel.

Det tar inte mycket innan vÀrlden sÀger att du Àr annorlunda, och att du bör Àndra dig sjÀlv för att vara densamma som alla andra, vilket Àr vÀldigt sorgligt.

AURORA ”Cure For Me” officiella texter och betydelse | Verifierad

Hon Àr vÄr missförstÄnd

Hon Àr vÄr detox

Hon Àr vÄr dolk i mörkret

Hon Àr knuten röra

Hon Àr den avklÀdda

Hon Àr pojken som bÀrs i mitt hjÀrta

Medan du sitter pÄ staketet kommer jag att brinna i helvetet

MÀnniskor kan försöka Àndra ditt kön eller sexualitet. De kan skicka dig till en lÀkare eller terapeut för att försöka Àndra ditt kön eller sexualitet. Detta kallas konverteringsterapi. Konverteringsterapi Àr fel. Konverteringsterapi fungerar inte. Du har rÀtt att inte behöva göra konverteringsterapi.Du har rÀtt att vara ansvarig för din egen kropp. Du har rÀtt att bestÀmma vem som berör dig. Du har rÀtt att bestÀmma hur du vill bli rörd. Du har rÀtt att berÀtta för nÄgon att sluta röra you.Rights and Respect (Proud and Supported Series) - Autistic Self Advocacy Network

InnehÄllsförteckningKönsvarians VÄra dubbla identiteter tÀvlar inte; De kompletterar könskopia och bricolage Jag kÀnner mig inte som ett kön, Jag kÀnner mig som mig sjÀlvMinoritetsstressAutigender och Neuroqueer: TvÄ ord om förhÄllandet mellan autism och kön som passar meautigenderNeuroqueerKommer till termsStudiesBird, Du kan flyTransformThe Fel Àr inte oss, det Àr allt Clamor och krÄngel

Könsvarians

Forskning som syftade till att bevara autistiska perspektiv (Kourti och MacLeod, 2019) fann att autistiska uppfattningar om könsidentitet Ă€r mycket mer varierande och sĂ€tter intressen snarare Ă€n könsidentitet i kĂ€rnan i autistiska mĂ€nniskors identitetsuppfattning. Dessutom uppger autistiska mĂ€nniskor ofta upprepade gĂ„nger i sina konton hur förvirrande och kĂ€nslomĂ€ssigt beskattande ”att göra kön” Ă€r för dem och förklarar varför de uttryckligen kan avvisa att vara begrĂ€nsade till traditionella och binĂ€ra könsnormer (Davidson och Tamas, 2016).

Arbeta med autistiska transpersoner och icke-binÀra mÀnniskor

Barn pĂ„ autismspektrumet Ă€r mer Ă€n sju gĂ„nger mer benĂ€gna att visa tecken pĂ„ könsvarians, enligt en studie ledd av New York University. Studien, som publicerades förra mĂ„naden i Transgender Health, rekryterade förĂ€ldrarna till 492 autistiska barn i Ă„ldrarna sex till 18 Ă„r. NĂ€r forskarna frĂ„gade dessa förĂ€ldrar om deras barn ofta ”vill vara motsatt sex,” Lite över fem procent av deltagarna sa ja, jĂ€mfört med mindre Ă€n en procent av befolkningen. Att stĂ€rka dessa resultat Ă€r det faktum att en tidigare studie frĂ„n Children's National Medical Center 2014 hittade nĂ€stan exakt samma resultat. NYU-studien visade att 5,1 procent av barnen pĂ„ autismspektrumet visade tecken pĂ„ könsvarians. 2014-studien satte det antalet ner pĂ„ 5,4 procent.

BÄda studierna visar att rÄdgivare som arbetar med autistiska barn bör frÄga om deras könsidentitet. Att vara bÄde autistisk och könsavvikande, vissa barn stÄr inför en dubbel utmaning nÀr det gÀller att svara pÄ samhÀllets fördomar.

Studie: Autistiska barn Àr mer benÀgna att vara könsöverensstÀmmande | PhillyVoice

Ollies förÀldrar undrade om hans könsavvikelse - beteende som inte matchar maskulina och feminina normer - kan ha nÄgot att göra med hans autism. Ollie hade diagnostiserats med sensorisk bearbetningsstörning vid Äldern 2: En extrem kÀnslighet för ljud, ljus, strukturen pÄ vissa livsmedel eller kÀnslan av ett visst tyg kan skicka barn som Ollie till en smÀltning. Han hade ocksÄ svÄrt att somna och somna. Det skulle ta hans förÀldrar ytterligare fyra Är att hitta en lÀkare som kÀnde igen de klassiska symtomen pÄ Aspergers syndrom - intelligens över genomsnittet i kombination med sociala och kommunikationsunderskott, och begrÀnsade intressen. (Ollie diagnostiserades med Aspergers syndrom innan diagnosen absorberades i den bredare kategorin autismspektrumstörning 2013.)

Ollies förÀldrar Àr inte ensamma om att fundera över detta pussel. En handfull studier under de senaste fem Ären - och en serie fallrapporter som gÄr tillbaka till 1996 - visar en koppling mellan autism och könsvarians. MÀnniskor som kÀnner betydande nöd eftersom deras könsidentitet skiljer sig frÄn deras födelse sex - ett tillstÄnd som kallas könsdysfori - har högre autismfrekvenser Àn vÀntat. likasÄ, personer med autism verkar ha högre frekvenser av könsdysfori Àn den allmÀnna befolkningen. Mellan 8 och 10 procent av barn och ungdomar som ses pÄ könskliniker runt om i vÀrlden uppfyller de diagnostiska kriterierna för autism, enligt studier som genomförts under de senaste fem Ären, medan ungefÀr 20 procent har autismdrag som nedsatt social och kommunikationsförmÄga eller intensivt fokus och uppmÀrksamhet pÄ detaljer. Vissa söker behandling för sin könsdysfori som redan vet eller misstÀnker att de har autism, men majoriteten av mÀnniskorna i dessa studier hade aldrig sökt eller fÄtt en autismdiagnos. Vad mer, ungefÀr samma antal födelse mÀn och kvinnor verkar pÄverkas...

Under det senaste decenniet, personer med könsdysfori har utvecklat nya sĂ€tt att uttrycka sin sjĂ€lvkĂ€nsla. Medan mĂ„nga en gĂ„ng identifierades som transsexuella eller transpersoner, vissa kallar sig nu ”genderqueer” eller ”icke-binĂ€ra.” Hastigheterna för autism och autismegenskaper verkar vara högre hos dem som identifierar sig som genderqueer. Som Ollie, dessa mĂ€nniskor sĂ€ger i allmĂ€nhet att de inte kĂ€nner sig helt maskulina eller feminina, och avvisar uttryckligen uppfattningen om tvĂ„ ömsesidigt exklusiva kön. Ordet ”trans” anvĂ€nds ofta för att omfatta alla dessa identiteter och frasen ”bekrĂ€ftat kön” för att förmedla en persons sjĂ€lvkĂ€nsla.

Inspirerad av den nederlĂ€ndska studien nĂ€rmade sig Strang och hans kollegor prevalens frĂ„n en annan vinkel. IstĂ€llet för att mĂ€ta förekomsten av autism bland könsdysforiska barn och ungdomar, de bedömde könsvarians - definierad som ett barn ”som vill vara det andra könet” - hos barn med autism. ”Vi hittade priser som var 7,5 gĂ„nger högre Ă€n vĂ€ntat”, sĂ€ger Strang.

Fortfarande, hon varnar det ibland, vad som ser ut som autism kan faktiskt vara obehandlad könsdysfori. ” SĂ„ mycket av upplevelsen av att vara trans kan se ut som spektrumupplevelsen,” hon sĂ€ger. MĂ€nniskor som inte vill umgĂ„s i sina födelsekön kan tyckas ha dĂ„liga sociala fĂ€rdigheter, till exempel; de kan ocksĂ„ kĂ€nna sig sĂ„ obekvĂ€ma med sina kroppar att de försummar sitt utseende. ”Det kan ibland lindras kraftigt om du ger den personen lĂ€mpligt könsstöd,” hon sĂ€ger.

Andra hÄller med om dessa insikter. En studie frÄn 2015 av forskare frÄn Boston Children's Hospital rapporterade att 23,1 procent av ungdomarna som presenterade könsdysfori pÄ en genusklinik dÀr hade möjligt, sannolikt eller mycket troligt Aspergers syndrom, mÀtt med Aspergers syndrom Diagnostic Scale, Àven om fÄ hade en befintlig diagnos. Baserat pÄ dessa resultat rekommenderar forskarna rutinmÀssig autismscreening pÄ könskliniker.

KÀlla: Att leva mellan könen | Spektrum

Könsnormer bör inte ÄlÀggas personer med autism för att göra resten av vÀrlden bekvÀmare. Varför lÀra tjejer med autism hur man applicerar smink, klÀr sig pÄ ett feminint sÀtt och handlar? Terapeuter, lÀrare och förÀldrar anser bara att dessa Àr viktiga mÄl eftersom vÄrt samhÀlle inför strikta könsnormer.

Som medlem i HBTQ-samhÀllet som ocksÄ Àr autistisk, Jag stöter pÄ ojÀmlikhet baserat pÄ min könsidentitet, min sexuella lÀggning och min funktionshinder. SamhÀllsbarriÀrer i bostÀder, sysselsÀttning, transport, sjukvÄrd och utbildning utesluter systematiskt queer, gender-queer, transpersoner och funktionshindrade; förÄldrade och negativa attityder om kön, sexualitet och autism pÄverkar vÄra sociala relationer. Queer-miljöer stÄr inte ofta för vÄra sensoriska bearbetningsproblem eller sociala skillnader, medan autismtjÀnster inte ofta inser att vi kan identifiera oss bortom könsbinÀren eller ha queer-relationer. Flytta fokus frÄn de trötta berÀttelserna om försenad diagnos och sex skillnader kan hjÀlpa autismsamhÀllet att ta ansvar för att förbÀttra vÄr dagliga livskvalitet, oavsett vÄr Älder vid diagnos eller könsidentitet.

KÀlla: Fokus pÄ autism mÄste breddas till att omfatta icke-binÀra kön | Spektrum

NĂ€stan en fjĂ€rdedel av de ungdomar som diagnostiserats med könsdysfori, eller som Ă€r transpersoner, screenas positivt för Aspergers syndrom, en form av autism, enligt en ny artikel i den akademiska tidskriften LGBT Health. Studien var en liten retrospektiv granskning av intagsfiler av 39 barn pĂ„ Boston Children"s Hospital. Huvudförfattare Dr. Daniel E. Shumer förklarar, ”Vi fann att 23 procent av barnen föll i den” möjliga, troliga eller mycket troliga kategorin ”nĂ€r de anvĂ€nde utvĂ€rderingsverktyget för att screena för Aspergers.”

”Att ha autism Ă€r en börda; mĂ„nga saker i vĂ€rlden förĂ€ndras nĂ€r du har autism, SĂ€ger Strang. ” Men att lĂ€gga till transgenderism, eller kanske nĂ„gra av dem Ă€r inte transpersoner men de utforskar bara kön, det Ă€r komplicerat i sig.

”Att veta hur man navigerar i en vĂ€rld som inte Ă€r riktigt vĂ€nlig med mĂ€nniskor som Ă€r trans kan vara svĂ„rt nĂ€r du saknar sociala ledtrĂ„dar.”

Shumer sĂ€ger att det Ă€r viktigt att förĂ€ldrar och medicinska leverantörer Ă€r medvetna om den ökade möjligheten för samtidig förekomst av autism och könsvarians. Om du behandlar patienter för ett tillstĂ„nd, de ska screena för det andra och vara beredda att behandla det. ”Det kan ocksĂ„ finnas konsekvenser för hur man ger informerat samtycke till saker som hormonella ingrepp,” tillĂ€gger han.

KĂ€lla: PrideSource - Transgender ungdom mer sannolikt att ha autism

Lovaas korstĂ„g för att ”normalisera” avvikelsen var inte begrĂ€nsad till autistiska barn. PĂ„ 1970-talet lĂ„nade han sin expertis till en serie experiment som heter Feminine Boy Project, hjĂ€rnbarnet till UCLA-psykologen Richard Green. Efter att ha intervjuat hundra mĂ€n och kvinnor som ansökte om könsfördelningskirurgi, Green blev intresserad av att spĂ„ra rötterna till sexuell identitet tillbaka till barndomen. Han samarbetade med Lovaas för att se om operant konditionering kunde anvĂ€ndas som ett tidigt ingripande i fall av könsförvirring för att förhindra behovet av omfördelningskirurgi i framtiden. Projektets mest berömda framgĂ„ngshistoria var Kirk Andrew Murphy, inskriven pĂ„ UCLA av sina förĂ€ldrar vid fem Ă„rs Ă„lder. Ljus och Ă€ldre, Kirk skulle be om sina favoritsnacks med deras varumĂ€rken i snabbköpet. Men efter att ha sett Green intervjuas pĂ„ TV om ”sissy-boy syndrom” - hans term för tidig könsdysfori - blev Kirks förĂ€ldrar oroliga för att han uppvisade beteende som var olĂ€mpligt för en liten pojke. En dag, hans far fĂ„ngade honom posera i köket i en lĂ„ng T-shirt och sa, Ӏr inte min klĂ€nning vacker?” Barn med detta syndrom, Green hĂ€vdade, vĂ€xte ofta upp för att bli transsexuell eller homosexuell. Lovaas tilldelade en ung doktorand vid namn George Rekers att bli Kirks beteendeterapeut.

Silberman, Steve (2015-08-25). NeuroTribes: Arvet frÄn autism och framtiden för neurodiversitet (s. 319-320). Penguin Publishing Group. Kindle Edition.

I en fallrapport som skulle fortsĂ€tta att bli en klassiker i grundutbildningskurser i psykologi, Rekers och Lovaas skrev att Kirk (kallas ”Kraig”) hade ”en anmĂ€rkningsvĂ€rd förmĂ„ga att efterlikna alla subtila feminina beteenden hos en vuxen kvinna.” De inramade hans ”erbjudande att” hjĂ€lpa mamma ”genom att bĂ€ra hennes handvĂ€ska” som ett exempel pĂ„ pojkens lurviga manipulation av sin mor för att ”tillfredsstĂ€lla hans feminina intressen.” Deras beskrivningar av den lilla pojkens beteende, jĂ€mfört med transkriptionerna av Greens intagsintervjuer med Kirks förĂ€ldrar, var definitivt mer extrema, som om pojken helt klart var en dragdrottning i vĂ€rldsklass i början vid fem Ă„rs Ă„lder. De hĂ€vdade att han hade en utarbetad ”historia av cross-dressing” som inkluderade plundring av hans mormors sminkpaket för kosmetika och ”swishing runt hemmet och kliniken, helt klĂ€dd som en kvinna med en lĂ„ng klĂ€nning, peruk, nagellack, hög skrikande röst, [och] slarvigt förföriska ögon. (I familjefotografier, Kirk mer liknar en Mouseketeer.)

Silberman, Steve (2015-08-25). NeuroTribes: Arvet frÄn autism och framtiden för neurodiversitet (s. 319-320). Penguin Publishing Group. Kindle Edition.

För att nypa den lilla pojkens olĂ€mpliga beteende i knoppen, de utformade ett program för total nedsĂ€nkning baserat pĂ„ Lovaas arbete med autism. Den hĂ€r gĂ„ngen, istĂ€llet för att handflappa, blickaversion, och echolalia, beteenden riktade till utrotning inkluderade den ”halta handleden,” Den undergivna” handlĂ„set,” Den ökĂ€nda” swishy gĂ„ngen,” Den flickaktiga” hyperextension ”av lemmarna i ögonblick av överflöd, och prisdeklarationer som ”godhet nĂ„dig” och â€Ă„h, kĂ€ra mig.” Hemma, Kirks ”maskulina” beteende belönades med blue chips som kunde lösas in för godis och andra godisar, medan hans ”feminina” beteenden straffades med röda marker som subtraherades frĂ„n summan. I intervjuer utförda av bloggaren Jim Burroway, som genomförde en grundlig utredning av Ă€rendet 2011, pĂ„minde Kirks bror, Mark, att deras far straffade pojken - med Rekers godkĂ€nnande - genom att konvertera varje rött chip till en ”swat”. Mark bröt grĂ„t nĂ€r han erkĂ€nde att han gömde röda chips frĂ„n sin brors hög sĂ„ att Kirk inte skulle behöva uthĂ€rda missbruket.

KÀlla: Silberman, Steve (2015-08-25). NeuroTribes: Arvet frÄn autism och framtiden för neurodiversitet (s. 320-321). Penguin Publishing Group. Kindle Edition.

Korsningen mellan att vara bÄde autistisk och transgender Àr vanligare Àn man tror. Medan dialogen kring autism och könsidentitet expanderar, Jag har lite problem med att ta reda pÄ var jag passar in i hela bilden. SÄ jag bestÀmde mig för att göra min egen forskning, och Àven om detta Àmne Àr ett ganska nytt studieomrÄde, hittade jag nÄgra ganska hÀpnadsvÀckande statistik: 2014 fann en amerikansk studie av 147 barn (Äldrarna 6 till 18) diagnostiserad med ASD att autistiska deltagare var 7,59 gÄnger mer benÀgna att uttrycka könsvarians Àn jÀmförelsen grupper. En annan studie, som genomfördes i Storbritannien 2015, involverade 166 förÀldrar till tonÄringar med könsdysfori (63% tilldelades kvinnlig vid födseln.) Baserat pÄ förÀldrarnas rapport om sina barn pÄ Social Responsiveness Scale fann studien att 54% av tonÄringarna gjorde mÄl i det milda/mÄttliga eller svÄra kliniska intervallet för autism. FörhÄllandet har bara börjat utforskas i forskning de senaste Ären, men jag har insett att det finns mÄnga autistiska transpersoner dÀr ute i vÀrlden. Som nÄgon som mycket vÀrdesÀtter mÀnsklig koppling och samtidigt kÀmpar med den, Jag mÄste sÀga att titta pÄ dessa siffror gav mig en mÀngd komfort. Jag upptÀckte att det finns mÄnga mÀnniskor precis som jag. Att vara autistisk och vara transgender har verkligen var och en sina respektive utmaningar, Àven om en som de delar Àr en brist pÄ samhÀllelig acceptans pÄ grund av stigma. MÄnga tror fortfarande att vem jag Àr som transmasculine person i sig Àr ogiltig, precis som mÄnga andra tror fortfarande autism Àr nÄgon form av tragedi som ska botas. I kontrast, Jag kÀnner mycket starkt att vem jag Àr som person Àr starkt beroende av bÄde mina trans- och autistiska identiteter, och att de Àr vackra saker.

KĂ€lla: TÄNKANDE PERSONENS GUIDE TILL AUTISM: Autism, Transmasculine Identity, och osynlighet

Enligt Garcia-Spiegel, autister uppmĂ€rksammar ofta inte samma uppsĂ€ttning samhĂ€llsnormer som alla andra, och med den friheten kommer en vision. ”Vi kan se att mĂ„nga av de sociala reglerna kring kön Ă€r” - han pausade, försöker hitta ett sĂ€tt att sĂ€tta sina tankar delikat - ”skitsnack, i grund och botten.”

Och forskning stöder idĂ©n att ett stort antal könsfolk ocksĂ„ Ă€r autistiska. År 2014 visade en undersökning i Archives of Sexual Behavior att ”könsvarians var 7,59 gĂ„nger vanligare hos deltagare med ASD Ă€n i en stor icke-refererad jĂ€mförelsegrupp.” Könsvarians definieras som ”ett paraplybegrepp som anvĂ€nds för att beskriva könsidentitet, uttryck, eller beteende som faller utanför kulturellt definierade normer associerade med ett specifikt kön,” Enligt Pediatric Annals. En annan artikel publicerad i LGBT Health 2019 fann att barn som diagnostiserades som autistiska var fyra gĂ„nger mer benĂ€gna att uppleva könsdysfori.

” NĂ€r vi Ă€ndĂ„ Ă€r tvĂ„ngsmĂ€ssigt distanserade frĂ„n sociala regler, mĂ„nga av oss tittar pĂ„ dem och ser, "Åh, dessa sociala regler borde egentligen inte pĂ„verka hur jag bĂ€r mig genom vĂ€rlden, och vad mitt förhĂ„llande till min kropp Ă€r,” Sa Garcia-Spiegel. Den stora kontingenten av transpersoner autistiska mĂ€nniskor Ă€r som den stora mĂ€ngden homosexuella autister (för att inte sĂ€ga nĂ„got om autister som Ă€r queer och transpersoner): att upptĂ€cka ens könsidentitet kan erbjuda en fĂ€rdplan för att förstĂ„ ens autism. Att lĂ€ra sig att de Ă€r autistiska kan visa mĂ€nniskor att de inte har fel för att leva utanför föreskrivna sociala regler och normer, inklusive sĂ„dana för kön och sexualitet. NĂ€r de vĂ€l accepterar att de Ă€r autistiska, de inser att mĂ„nga sociala normer Ă€r snĂ€va och bör ifrĂ„gasĂ€ttas

Vi Ă€r inte trasiga: Ändra autismkonversationen

Bobbi, en autistisk icke-binĂ€r person i mitten av trettiotalet, sĂ€ger, ”Jag var inte uppvuxen eller” socialiserad ”som en autistisk tjej. Jag vĂ€xte upp som ett konstigt barn, och ett könsfel.

Maskerad autism och att vara en garderob könsminoritet gĂ„r ofta hand i hand, och upplevelserna delar mĂ„nga funktioner. De förvirrade familjerna till transpersoner och vuxna autister tenderar att hĂ€vda att det ”inte fanns nĂ„gra tecken” pĂ„ dessa identiteter nĂ€r personen var ung. I sjĂ€lva verket, det fanns ofta mĂ„nga tecken, som barnets familj antingen inte visste att leta efter, eller inte ville se. Tecken pĂ„ avvikelse möttes sannolikt med förmaning, ”hjĂ€lpsamma” nedlĂ„tande korrigeringar (”du ser sĂ„ olycklig ut, snĂ€lla le!”) , eller genom att frysa ut barnet tills de överensstĂ€mde. Bobbi komplimangerades sarkastiskt ganska ofta, inte bara för hĂ„ret, men för hur de bar sig sjĂ€lva, talade, trodde, och för det bekvĂ€ma, praktiska sĂ€tt som de klĂ€dde sig pĂ„. NĂ€r de blev Ă€ldre, de började ta reda pĂ„ vad som förvĂ€ntades av dem, och flyttade sin könspresentation till att bli mer feminin sĂ„ att de kunde ses som helt mĂ€nskliga.

Pris, Devon. Unmasking Autism (s. 51 - 53). Harmoni/Rodale. Kindle Edition.

Om jag kunde ha valt, Jag skulle ha fötts en kvinna

Min mamma sa en gÄng till mig att hon skulle ha kallat mig Laura

Jag skulle vÀxa upp för att vara stark och vacker som hon

En dag, Jag skulle hitta en Àrlig man som skulle göra min man

Vi skulle ha tvÄ barn, bygga vÄrt hem pÄ Mexikanska golfen

VÄr familj skulle tillbringa varma sommardagar pÄ stranden tillsammans

Solen skulle kyssa vÄr hud nÀr vi lekte i sand och vatten

Vi skulle veta att vi Àlskade varandra utan att behöva sÀga det

PÄ natten skulle vi sova med fönstren i vÄrt hus kvar öppet

Att lÄta den svala havsluften lugna vÄra barns solbrÀnda axlar

Det finns ett hav i min sjÀl dÀr vattnet inte böja

Det finns ett hav i min sjÀl dÀr vattnet inte böja

Det finns ett hav i min sjÀl dÀr vattnet inte böja

Det finns ett hav i min sjÀl dÀr vattnet inte böja

—Havet av mot mig

Ingen i unga Bobbis liv kunde se dem som de verkligen var. NĂ€r ditt trossystem lĂ€r att funktionshinder och könsvarians Ă€r pinsamt och motbjudande, det Ă€r svĂ„rt att titta pĂ„ ditt barn och kĂ€nna igen dessa egenskaper. ”Vi mĂ„ste göra samhĂ€llet igen frĂ„n grunden”, sĂ€ger de. ” VĂ„ra egna smĂ„ neuro-queer mikrosamhĂ€llen. Eftersom ingen annan kommer att tĂ€nka att inkludera oss.” Pris, Devon. Avmaskera autism (s. 53). Harmoni/Rodale. Kindle Edition.

VÄra dubbla identiteter tÀvlar inte; De kompletterar varandra

AnvĂ€nd inte denna information för att ”skylla” transidentitet pĂ„ autism. Hota inte identitet eller minska byrĂ„n.

Att skylla transidentiteter pÄ autism Àr att sÀga att autister inte kan förstÄ eller vara medvetna om sitt eget kön. Om en autistisk person inte kan veta att de Àr trans, hur kan de veta att de inte Àr det? Hur kan de veta nÄgot om sig sjÀlva?

NÀr en persons kön tvivlas pÄ att de Àr autistiska, banar detta vÀgen för att ta bort autistiska mÀnniskors agentur pÄ alla möjliga andra sÀtt. Om vi inte kan kÀnna till denna centrala aspekt av vÄr identitet kan vi sÀkert inte veta hur vi mÄr, vad vi gillar eller vem vi Àr. Kortfattat, det innebÀr att vi inte riktigt Àr mÀnniskor, och att vÄr existens, upplevelser, och identiteter Àr för andra mÀnniskor att definiera. Detta Àr bara en annan aspekt av att avhumanisera autister, och kön Àr verkligen inte det enda omrÄde dÀr detta hÀnder.

I sig sjĂ€lv, sjĂ€lva lusten att hitta en ”anledning” till att nĂ„gon Ă€r transgender Ă€r ett resultat av att tro att det Ă€r ett problem att vara transgender, och att det alltid skulle vara bĂ€ttre att inte vara det. Det faktum att kliniker som Zucker fokuserar pĂ„ varför nĂ„gon Ă€r transgender, istĂ€llet för att fokusera pĂ„ vilken typ av hjĂ€lp de behöver och hur man bĂ€st tillhandahĂ„ller den, visar tydligt tron att det i grunden Ă€r dĂ„ligt att vara transgender. Inte bara det, men tron att det till och med teoretiskt Ă€r möjligt för alla förutom individen i frĂ„ga att veta vad nĂ„gons kön Ă€r. Det Ă€r bara inte sĂ„ kön fungerar! Ingen förstĂ„r verkligen vad kön Ă€r, eller vad det betyder, eller var det kommer ifrĂ„n. Det enda vi vet sĂ€kert Ă€r att det Ă€r internt, subjektivt och personligt. Du kan inte bevisa eller testa nĂ„gon annans kön mer Ă€n du kan bevisa eller testa deras favoritfĂ€rg. Tanken att den kan testas anvĂ€nds stĂ€ndigt för att ogiltigförklara transpersoner. VĂ„ra kön tvivlas eller inte tros om vi inte lyckas ”bevisa” oss sjĂ€lva för alla andra - om vi uttrycker för mĂ„nga eller för fĂ„ könsstereotyper, om vi Ă€r för gamla eller för unga, om vi pĂ„stĂ„r oss vara icke-binĂ€ra eller vĂ„r beskrivning av vĂ„r identitet Ă€r för komplicerad eller förvirrande.

Det bÀsta alternativet Àr att lÄta nÄgon utforska sina kÀnslor, stödja dem i att fÄ sjÀlvförstÄelse, och acceptera deras identitet vad det Àn visar sig vara. Det Àr inte komplicerat, och det Àr bara lÀskigt om du fortfarande hÄller fast vid tron att vara antingen autistisk eller transgender - eller, förgÄs tanken, bÄda - Àr en hemsk sak att vara. Vilket det inte Àr. jag Àr, tillsammans med otaliga andra som jag, levande bevis pÄ det.

KÀlla: Att skylla trans identiteter pÄ autism gör ont för alla | autisticality

Missuppfattningar om vad det innebĂ€r att vara transpersoner eller om autistiska mĂ€nniskors förmĂ„ga att förstĂ„ sitt kön eller fatta beslut om sina kroppar uppmanar ofta tjĂ€nsteleverantörer eller familjemedlemmar att stĂ„ i vĂ€gen för transpersoner autistiska mĂ€nniskors försök att leva livet med Ă€kthet och vĂ€rdighet. Detta kan inkludera att neka transpersoner autistiska personer tillgĂ„ng till övergĂ„ngsrelaterad vĂ„rd, utsĂ€tta dem för ”normalisering” -behandlingar som syftar till att undertrycka deras könsuttryck, eller placera dem i förmyndarskap eller institutionella miljöer som begrĂ€nsar deras beslutsfattande. Medan forskning tyder pĂ„ en stor överlappning mellan transpersoner och autistiska samhĂ€llen, transautistiska mĂ€nniskor saknar ofta tillgĂ„ng till tjĂ€nster och stöd som förstĂ„r och respekterar alla aspekter av deras identitet.

”Alltför ofta nekas autister grundlĂ€ggande rĂ€ttigheter att fatta beslut om vĂ„ra egna kroppar och hĂ€lsovĂ„rd, inklusive nĂ€r det gĂ€ller att uttrycka vĂ„r könsidentitet”, sĂ€ger Sam Crane, juridisk politisk chef för Autistic Self-Advocacy Network. ”Oavsett om vi Ă€r transpersoner eller inte, autistiska mĂ€nniskors könsidentiteter Ă€r lika verkliga som nĂ„gon annans och bör respekteras och stödjas, inte avfĂ€rdas baserat pĂ„ grundlösa stereotyper.

KÀlla: Autistic Self-Advocacy Network, HBT-grupper Release Statement om behov av trans autistiska mÀnniskor | Autistic Self Advocacy Network

”En vanlig missuppfattning Ă€r antagandet att kön och sexualitet Ă€r irrelevanta för autister, eller att vĂ„r sexualitet och könsidentiteter Ă€r symtom pĂ„ vĂ„r autism”, sĂ€ger Bascom. ” Dessa övertygelser Ă€r inte bara felaktiga utan ocksĂ„ djupt skadliga för autister och anvĂ€nds ofta för att förhindra autistiska HBT-personer frĂ„n att komma Ă„t HBT-utrymmen, autentiska relationer, och övergĂ„ngsrelaterad vĂ„rd. Verkligheten Ă€r att autister kan ha en vacker mĂ„ngfald av könsidentiteter och sexualiteter, och vi har samma rĂ€tt till sjĂ€lvbestĂ€mmande som alla andra.”

KÀlla: Hur lÀkarkontor och queer-kultur misslyckas med autistiska HBTQ-personer.

FÄ mÀnniskor lyssnar pÄ autistiska transpersoner eller frÄgar dem deras skÀl för övergÄngen. Deras dubbla identiteter konkurrerar inte; de kompletterar varandra. GodkÀnnandet av var och en ger transpersoner autistiska mÀnniskor nya friheter som de annars inte skulle ha. Mycket av partiskheten mot denna befolkning Àr ocksÄ rotad i tanken att autister inte kan förstÄ vad som ligger i deras eget bÀsta. Denna skadliga förmÄga förvÀrrad med transfobi innebÀr att autister inte kan förstÄ sin egen könsidentitet. Fortfarande, autistiska mÀnniskor vet vad de vill och behöver. Det Àr de som vet bÀst om deras identiteter och hur man ser till att deras kroppar stÀmmer överens med vad som finns i deras sinnen. Det enda de behöver frÄn andra mÀnniskor Àr bekrÀftelse och stöd.

Vi Ă€r inte trasiga: Ändra autismkonversationen

Nu Àr jag hemma

Jag kan kÀnna vind pÄ min hud

KÀnn sann kÀrlek inifrÄn stridsÀrr

Nu Àr jag Äterfödd

Kan uppta utrymme i min kropp

Kirurgi gav mig frihet

Hur lÀnge kan du sÀtta upp

Med lÀkare som fattar beslut om ditt liv

Min kropp, mina val

Jag Àr sÄ trött

Att be om godkÀnnande och tvivlas

Sett som onormalt

Nu Àr jag hemma

Jag kan kÀnna vind pÄ min hud

KÀnn sann kÀrlek inifrÄn stridsÀrr

Nu Àr jag Äterfödd

Kan uppta utrymme i min kropp

Kirurgi gav mig frihet

Inte mer vakna upp vid 3 o' klocka

PaniklÀge, försöker acceptera denna kropp Àr din

Att se i fönstret pÄ en fullsatt gata

”Jag Ă€r fortfarande inte sĂ„ platt som pojken bredvid mig”

Ditt bindemedel i garderoben, det gav dig för mycket smÀrta

Men mentalt kvÀvs detta ocksÄ pÄ ett sÀtt

Det finns ingen hÀr, ingen dÀr,

Ingen som ser ut som du,

Ditt liv Àr skÀmtet i en hollywood-tecknad film

Hem

Jag har letat efter det

Som en snigel, förlorad utan den

Hem

Jag har letat efter det

Nu har jag hittat min

Hem

Jag kan kÀnna vind pÄ min hud

KÀnn sann kÀrlek inifrÄn stridsÀrr

Nu Àr jag Äterfödd

Kan uppta utrymme i min kropp

Kirurgi gav mig frihet

—Återfödd av EyemĂšr

Kön Copia och Bricolage

Dekonstruktionen har pÄbörjats

Dags för mig att falla sönder

Och om du tycker att det var grovt

Jag sÀger er ingenting förÀndras

Tills du börjar bryta ner det

Och bryta isÀr

Jag kommer att bryta isÀr

Jag kommer att bryta isÀr

Just nu kommer det att börja

Jag kommer att bryta isÀr

Rekonstruktionen kommer att börja

Först nÀr det inte finns nÄgot kvar

Men smÄ bitar pÄ golvet

De Àr gjorda av vad jag var

Innan jag var tvungen att bryta ner det

—Dekonstruktionen av Ă„len

En vĂ€n delade ”Gender Copia: Feministiska retoriska perspektiv pĂ„ ett autistiskt koncept av Sex/Kön: Kvinnors studier i kommunikation: Vol 35, Nej 1 ”som svar pĂ„ min” Autigender och Neuroqueer: TvĂ„ ord om förhĂ„llandet mellan autism och kön som passar mig ”. Jag gillar verkligen den hĂ€r grafen:

PÄ grund av bÄde deras förmÄga att denaturalisera sociala normer och deras neurologiska skillnader, autistiska individer kan erbjuda nya insikter om kön som en social process. Att undersöka kön ur ett autistiskt perspektiv belyser vissa element som socialt konstruerade som annars kan verka naturliga och stöder en förstÄelse för kön som flytande och flerdimensionell.

Gender Copia: Feministiska retoriska perspektiv pÄ ett autistiskt begrepp om sex/kön: kvinnors studier i kommunikation: vol 35, nr 1

Att konfrontera och denaturalisera sociala normer beskriver terrÀngen i mÄnga autistiska liv. Vi Àr sociala konstruera kanariefÄglar.

Artikeln fortsÀtter med att föreslÄ en könskopia som lÄter som vÄr typ av bricolage.

De kĂ€llor som betraktas hĂ€r innebĂ€r inte en binĂ€r modell (maskulin=feminin) eller ens en syn pĂ„ kön som ett kontinuum, utan nĂ„got mer som en kopia, den retoriska termen Erasmus anvĂ€nde för att beskriva praxis att vĂ€lja ”vissa uttryck och göra [ing] sĂ„ mĂ„nga variationer av dem som möjligt” (17). Copia tillhandahĂ„ller en uppfinningsstrategi, en retorisk term för processen att generera idĂ©er. Att vara specifik, copia innebĂ€r spridning, multiplicera möjligheter för att lokalisera utbudet av övertygande alternativ som Ă€r tillgĂ€ngliga för en retorer. Jag tycker att begreppet uppfinning passar för att beskriva vilken typ av retorik som mĂ„nga autistiska individer engagerar sig i nĂ€r de diskuterar sex och kön, en retorik vi kan övervĂ€ga, följer Mary Hawkesworth, en feministisk retorik, i den mĂ„n den försöker ”kalla vĂ€rldar till, skriva in nya möjligheter, validera referensramar och förklaringsformer och rekonstruera historier som kan anvĂ€ndas för nuvarande och framtida projekt” (1988).

Individer som befinner sig engagerade i denna retoriska sökning efter termer att förstÄ sig sjÀlva kan dra nytta av ett brett spektrum av termer eller representationer, sÄsom genderqueer, transgendered, kvinna, slakt, boi, neutrois, androgyne, med en- eller tri-kön, tredje kön, och till och med nörd.

Gender Copia: Feministiska retoriska perspektiv pÄ ett autistiskt begrepp om sex/kön: kvinnors studier i kommunikation: vol 35, nr 1

Jag kÀnner mig inte som ett kön, Jag kÀnner mig som jag sjÀlv

Deltagarna rapporterade att de inte identifierade sig med typiska presentationer av det kvinnliga könet av olika skĂ€l, kopplat bĂ„de till autism och sociokulturella förvĂ€ntningar. Deltagarna beskrev barndomen av att vara en tomboy eller vilja bli pojke, har svĂ„righeter att uppfylla könsbaserade sociala förvĂ€ntningar och kraftfulla identifieringar med deras personliga intressen. ” Jag kĂ€nner mig inte som ett kön, Jag kĂ€nner mig sjĂ€lv ”: Autistiska individer uppvuxna som flickor som utforskar könsidentitet

Diskussionen tittar pÄ hur autister ibland tvingas agera pÄ vissa sÀtt för att passa in, och hur detta kan fÄ dem att kÀnna sig förvirrade och deprimerade. Forskningsdesignen leddes av deltagarna och det innebar att en grupp som sÀllan blivit tillfrÄgad om sin Äsikt kunde sÀga nÄgot.

I synnerhet, alla deltagare i denna diskussion ansÄg att de inte relaterade till den typiska presentationen och aktiviteterna för det kvinnliga könet.

” Jag kĂ€nner mig inte som ett kön, Jag kĂ€nner mig sjĂ€lv ”: Autistiska individer uppvuxna som flickor som utforskar könsidentitet

Jag trodde mig sjÀlv vara en pojke och blev dödad och sjuk nÀr jag började utvecklas som tjej. Ruth

Ett antal deltagare beskrev ibland njuter av aktiviteter som de ansÄg vara typiskt kvinnliga samt aktiviteter som de ansÄg vara typiskt manliga:

Jag har alltid haft en ganska jĂ€mn uppdelning av ”tjejleksaker” och ”pojkeleksaker” - babydockor, Ninja Turtles, uppstoppade djur, Ghostbusters, klistermĂ€rken, dinosaurier, listiga grejer, Lego. - Kate

De flesta deltagare rapporterade att de hade en flytande kÀnsla av kön, att vara könsqueer, eller kÀnna sig man och kvinna och se andra pÄ samma sÀtt. Till exempel, Clare beskrev:

KÀrlek och lust har mer att göra med individens personlighet Àn kön gör. Clare

En frĂ„nvaro av en kĂ€nsla av kön eller att vara osĂ€ker pĂ„ hur deras kön ska ”kĂ€nna” var en annan vanlig rapport:

Som barn och Àven nu kÀnner jag mig inte som ett kön, jag kÀnner mig som jag sjÀlv och för det mesta försöker jag stÀndigt ta reda pÄ vad det betyder för mig.Betty

MÄnga deltagare beskrev ocksÄ att kÀnna agender eller inte identifiera sig med ett kön:

Jag kÀnner mig inte som ett visst kön, jag Àr inte ens sÀker pÄ hur ett kön ska kÀnnas. Helen

Endast en deltagare rapporterade sig vara trans- kön:

Jag minns första gÄngen jag lÀste om könsdysfori i en psykologbok som jag förstod mig sjÀlv och kön. Jag Àr en man i en kvinnlig kropp, [.] Jag har varit en pojke som har vuxit till en stark, mild man. Mikrofon

Deltagarna noterade ocksÄ att nÄgra av deras erfarenheter Äterspeglade vanliga attityder nÀr de var barn. Som Sally reflekterade:

Ibland önskar jag att jag föddes under dagens tider. Idag Àr en annan Älder, och sÄ mÄnga skillnader accepteras och omfamnas. Kanske finns det mycket mer hopp i framtiden om saker fortsÀtter pÄ det sÀttet. Sally

Deltagarna beskrev ocksĂ„ att ”maskera” deras autistiska vara- haviors under barndomen men tenderade att se detta som nĂ„got- sak de motstod som vuxna.

Jag Àr Ànnu mindre benÀgna att anpassa mig till nÄgonting nu nÀr jag Àr Àldre. Rachel

KĂ€lla: ”Jag kĂ€nner mig inte som ett kön, Jag kĂ€nner mig som jag sjĂ€lv ”: Autistiska individer uppvuxna som flickor som utforskar könsidentitet

Deltagarna diskuterade ocksÄ hur upptÀckten av deras autistiska identitet har hjÀlpt dem att acceptera sig sjÀlva. Sa Sally:

Att ta reda pÄ att jag Àr en person med autism har hjÀlpt mig att förstÄ mig sjÀlv mycket. Det förklarar varför jag har varit sÄ annorlunda och varför jag kÀmpar med manliga/kvinnliga roller och identitet. Det hjÀlper mig att bÀttre acceptera mig sjÀlv. Det löser inte kampen, men det hjÀlper till med min egen personliga acceptans. Sally

SĂ€rskilt anmĂ€rkningsvĂ€rt Ă€r i vilken utstrĂ€ckning intressen spelade en roll för att definiera bĂ„de könsidentitet och identitet i allmĂ€nhet. De flesta deltagare i denna studie karakteriserade sin kĂ€nsla av identitet som ”flytande” och definierade mer utifrĂ„n sina intressen:

Min kĂ€nsla av identitet Ă€r flytande, precis som min kĂ€nsla av kön Ă€r flytande [.] Den enda konstanta identiteten som gĂ„r igenom mitt liv som en trĂ„d Ă€r ”dansare”. Detta Ă€r viktigare för mig Ă€n kön, namn eller andra identifierande funktioner. Ă€nnu viktigare Ă€n mamma. Jag skulle inte erkĂ€nna att i NT-vĂ€rlden som nĂ€r jag har gjort det har jag korrigerats (trots allt ska mamma vara min primĂ€ra identifiering, eller hur?!) men jag kĂ€nner att jag kan erkĂ€nna det hĂ€r.Taylor

Gruvan Àr konstnÀr. Tack, Taylor.Jessie

Deltagarna diskuterade ocksÄ sÀtt pÄ vilka upptÀckten av deras autistiska identitet hade hjÀlpt dem att acceptera sig sjÀlva. Sally skrev:

” Jag vill inte vara manlig. ÄndĂ„ delar jag inte de kvinnliga intressen som de flesta kvinnor har. Jag passar inte heller. Jag önskar att det fanns en neutral.Sally

HÀr, deltagarna talade passionerat om omrÄden i iden- tifiering relaterad till personliga intressen. Autism i detta sammanhang fungerade som en förklaring till deras personliga syn, uppfattas vara i strid med typiska icke-autistiska perspektiv. Dessa var berÀttelser om mer flytande identitetskonstruktioner, mindre begrÀnsad av sociala förvÀntningar.

Dessa konton, Àven om det Àr mycket annorlunda, förmedlade en vanlig upplevelse av individer som inte kunde identifiera sig med de typiska könsförvÀntningarna i sina miljöer, och deras individuella kÀmpar för att förstÄ sig sjÀlva mot dessa.

Deltagarna i denna studie gav kraftfulla berĂ€ttelser de- skriberande kĂ€nslor av alienation provocerade av trycket att con- form till ”könstypiska” och ”neurotypiska” förvĂ€ntningar pĂ„ dem. Könsidentitet uppfattas traditionellt i termer av bi- nary kategorier, vilket inte Ă€r anvĂ€ndbart för dem som inte con- form till dem.

Autistiska individer har beskrivit kĂ€nslan av tryck för att ”maskera” sin autism.14,41,42 De gör det ofta genom att ”per- bilda ”normativa könsroller. Genom att göra sĂ„, de antar ofta beteenden som inte Ă€r instinktiva för dem och före- tenderar att vara nĂ„gon de inte Ă€r. För deltagarna i detta projekt, detta försök att anpassa sig slutade nĂ€r de blev Ă€ldre, men var en praxis som mĂ„nga av dem antog i yngre Ă„lder och kan ha varit en del av anledningen till att de var osĂ€kra pĂ„ sin könsidentitet. Detta kan ocksĂ„ ge en del expla- nation för den höga förekomsten av psykiska problem hos autistiska individer. Deltagarna i denna studie formulerade dessa utmaningar och sina egna anstrĂ€ngningar för att navigera i dem, av- skriberande strider som kvarstod under mĂ„nga Ă„r.

Davidson och Tamas16 framhĂ€ver att ”göra” kön som socialt förvĂ€ntat kan vara otroligt drĂ€nerande för autistiska individer. Dis- att tĂ€cka deras autistiska identitet kan ocksĂ„ hjĂ€lpa autistiska individer att bearbeta sin könsidentitet.

Sambandet mellan deltagarnas intressen och könsidentitet var ett viktigt och ovÀntat resultat av denna re- Sök. Deltagarnas ifrÄgasÀttande av deras könsidentitet hÀrrör ofta frÄn att deras intressen inte överensstÀmmer med de som vanligtvis Àr förknippade med kvinnlighet.

Deltagarna i denna studie gav kraftfulla berĂ€ttelser de- skriberande kĂ€nslor av alienation provocerade av trycket att con- form till ”könstypiska” och ”neurotypiska” förvĂ€ntningar pĂ„ dem. Könsidentitet uppfattas traditionellt i termer av bi- nary kategorier, vilket inte Ă€r anvĂ€ndbart för dem som inte con- form till dem.

” Jag kĂ€nner mig inte som ett kön, Jag kĂ€nner mig sjĂ€lv ”: Autistiska individer uppvuxna som flickor som utforskar könsidentitet

Autistiska kvinnor och icke-binĂ€ra mĂ€nniskor har ibland kĂ€mpat med hur samhĂ€llet sĂ€ger till dem att de ska agera. Vissa autistiska kvinnor kĂ€nde sig pressade att anta traditionella könsroller (och bördorna som följer med dem), som fru, mor och flickvĂ€n, att hitta ”detta oförenligt med hur de ville leva.” Vi Ă€r inte trasiga: Ändra autismkonversationen

Kalla mig en tjej igen

Inte be om helvetet av det

Kalla mig en tjej igen

Mitt kön Àr inte ditt företag

Kalla mig en tjej igen

Inte be om helvetet av det

Kalla mig en tjej igen

Icke-binÀrt motstÄnd!

(Woah-oh) De dem, de dem!

(Woah-oh) De dem, de dem!

(Woah-oh) Inte be om en vÀn

(Woah-oh) De dem, de dem!

(Woah-oh) De dem, de dem!

(Woah-oh) Inte be om en vÀn

-De/dem av Dream Nails

Om kön Àr en social konstruktion, Àr autistiska mÀnniskor, som Àr mindre medvetna om sociala normer, mindre benÀgna att utveckla en typisk könsidentitet. Autistiska tjejer kanske inte tÀnker sig bli hustrur och mödrar nÀr de vÀxer upp. Om sociala konstruktioner Àr gjorda av symboler och representationer, dÄ kan autistisk konkretet leda till en mindre generaliserad, och mer personlig könsidentitet. DÀrför, autism kan omdefiniera kvinnlighet pÄ ett unikt sÀtt. Kvinnor frÄn en annan planet? Feminism och AC-medvetenhet

Minoritet Stress

Och det Àr vad som hÀnder nÀr du blötlÀgger ett barn i skam och ger tillstÄnd till ett annat att hata.Hannah Gadsby: Nanette

Detta Àr berÀttelsen om Victoria

Precis som en sorgduva

Och det finns ingen Àra i Dysfori

Victoria

DĂ„lig polis/Bad Cop - Victoria Lyrics

CW: sjÀlvmord, dysfori

Med fascister som kriminaliserar transgenderns existens och driver pÄ regeringsuppdraget konverteringsterapi - tvingar ungdomar att ha fel pubertet - har kören till Victoria kört genom vÄra huvuden.

NĂ€r vi förstĂ„r depression i transgender-samhĂ€llet mer exakt, det har blivit tydligt att den frĂ€msta orsaken Ă€r det som kallas ”minoritetsstress;” det Ă€r, ”Stressorer inducerade av en fientlig, homofob kultur, vilket ofta resulterar i en livstid av trakasserier, misshandel, diskriminering och viktimisering.” De goda nyheterna, sedan, Ă€r att nĂ€r sociala relationer och kultur förĂ€ndras över tiden, negativa attityder till transpersoner kan minskas, vilket sedan kommer att minska stressfaktorerna som utlöser Ă„ngest och depression.

KÀlla: NÀr vÀrldar kolliderar - psykisk sjukdom inom transgemenskapen - Lionheart

alla gÄr i en rak linje

Jag kan inte tyckas passa in

Jag kommer inte ens försöka

att vara som dem

hur Àr det?

att bara accepteras för att vara dig sjÀlv

och inte behöva komma ut

av din komfortzon

sÄ hÀr, hÀr Àr jag

vi Àr de mÀnniskor du ser pÄ TV

som inte verkar hÄlla kÀften

som aldrig verkar nöjd

hela vÄr existens Àr fortfarande en del av debatter

nÀr andningen Àr politisk

dÄ du bara inte

tror pÄ lÄngsamma framsteg

och ta din tro pÄ egna hÀnder

SÄ hÀr, hÀr Àr jag

hÄll mig inte upp

alla gÄr i en rak linje

Jag kan inte tyckas passa in

Jag kommer inte ens försöka

att vara som dem

hur Àr det?

att bara accepteras (hÀr Àr jag)

—Queer Line (icke-binĂ€r/LGBTQIA+sĂ„ng) av EyemĂšr

Varför finns det större psykiska hÀlsopÄfrestningar pÄ autister frÄn könsminoritetsgrupper? För att citera frÄn forskningspapperet,

”Den ökade andelen psykiska problem i dessa minoritetsbefolkningar Ă€r ofta en följd av stigmatiseringen och marginaliseringen som Ă€r kopplad till att leva utanför vanliga sociokulturella normer (Meyer 2003). Denna stigma kan leda till vad Meyer (2003) kallar ”minoritetsstress”. Denna stress kan komma frĂ„n externa biverkningar, som bland andra former av viktimisering kan inkludera verbala övergrepp, vĂ„ldshandlingar, sexuella övergrepp av en kĂ€nd eller okĂ€nd person, minskade möjligheter till anstĂ€llning och medicinsk vĂ„rd, och trakasserier frĂ„n personer i myndighetspositioner (Sandfort et al. 2007).”

KĂ€lla: Ann"s Autism Blog: Autism, Transgender och undvika tragedi

Jag har en dödlig brist

Jag Àr en tvÄngsmÀssig lögnare

Om jag inte Àlskar dig

Jag kommer att berÀtta vad som helst

Och Àven om jag Àlskar dig

Jag kommer alltid att vara conniving

Jag kommer alltid att förhandla med sanningen

Och jag kan spÄra vanan

Till nÀr jag var elva

Och jag tyckte att pojkar var vackra

Och jag kunde inte berÀtta för nÄgon

Det öppnar i ung Älder

Det helt skyddande garderoben

LÄs bara dörren

Och bosÀtta sig bland regnrockarna

Ju lÀngre du stannar dÀr inne

Ju mer du blir förvrÀngd

Ju mer förvrÀngda alla dina lögner mÄste vara

VÀnta inte ett ögonblick lÀngre:

StÄ upp och vrid dörrhandtaget

Och jag ska berÀtta min hemlighet

Om du kommer att berÀtta för mig din

—Kompulsiv lögnare av Ezra Furman

ÖvergĂ„ng frĂ„n ingenstans till ingenstans

HĂ€r kommer jag igen

Ingen bryr sig om du dör tills du Àr död

Ambition leder ingenstans

Jag drömmer om att gÄ tillbaka till sÀngen

Ingen bryr sig om du dör tills du Àr död

Och om det inte rÀcker för att hÄlla lamporna tÀnda

LÄt dem stÀnga av lamporna

Bruten ande och en dÄlig hosta

StÀng av dem, stÀng av dem

Och nÀr du verkligen Àr i slutet av ditt rep

Nej, du tar inte natten ledig

För mÄnga demoner för att slÄss

Klipp av mig, klipp av mig

Kom ihÄg att jag försökte frÄga vad det innebÀr att vara man?

De kastade mig pÄ baksidan av en lastbil och de band mina hÀnder

—ÖvergĂ„ng frĂ„n ingenstans till ingenstans av Ezra Furman

” Att det finns sĂ„ mĂ„nga krafter som skulle fĂ„ oss alla att vara mindre fria, om inte döda, gör oss till en gemenskap som standard. Stolthet Ă€r en fackla som bara behöver tĂ€ndas pĂ„ grund av mörkret, och mörkret försvinner inte snart. Jag önskar att jag inte hade detta gemensamt med alla dessa olika mĂ€nniskor. Men det gör jag.” Ezra Furmans Summer of Pride Mix: Lyssna | Billboard - Billboard

För fler lĂ„tar - och perspektiv - pĂ„ dysfori, minoritetsstress, och queer och neurodivergent mental hĂ€lsa, kolla in vĂ„r spellista ”Chronic Neurodivergent Depressed Queer Punk: Punkrock, den sociala modellen för funktionshinder, och drömmen om den accepterande gemenskapen ”.

Hur du spelar kanariefÄgel och de sÀljer kolet Vad kan du göra men Rock 'n' Roll av Ezra Furman

Autigender och Neuroqueer: TvÄ ord om förhÄllandet mellan autism och kön som passar mig

Dessa tvÄ ord hjÀlpte mig att rÀkna ut mig mer. Passerar dem lÀngs.

Autigender

Autigender flagga

Autigender sĂ€ger inte uttryckligen att ”Mitt kön Ă€r autism” - det handlar inte om att sĂ€ga att du Ă€r en pojke, flicka, enby, autism, vad som helst. Det handlar om ditt förhĂ„llande till ditt kön.

Specifikt, kön Àr en social konstruktion. Det primÀra underskottet av autism inkluderar svÄrigheter att tolka och förstÄ sociala konstruktioner. Detta innebÀr att vi har en funktionsnedsÀttning som i sig gör förstÄelsen av kön till en del av vÄr funktionsnedsÀttning.

PÄ grund av detta, vi kan ha exceptionellt komplicerad och unik förstÄelse för vad kön Àr, hur det pÄverkar oss, och hur vi uttrycker kön.

Autigender Àr ett ord som beskriver detta unika, komplicerat förhÄllande. SÄ nÀr en person sÀger att de Àr autigender, vad de sÀger Àr mer eller mindre att deras förstÄelse för kön i grunden förÀndras av deras autism.

Eftersom autigender beskriver förhÄllandet till kön, en autigender persons kön kan vara, ja vad som helst. Pojke. Flicka. Enby. Cis. Trans. NÄgot. Agender. Kön Nej.

SÄ hur Àr det med en person som sÀger att de Àr autigender, och det Àr deras kön? Tja, jag tror att detta fortfarande beskriver förhÄllandet till deras kön - Specifikt i detta fall pÄverkar deras autism deras förstÄelse i en sÄdan grad att de bara inte kan vara mer beskrivande nÀr det gÀller kön. Det lÀmnar det enda ordet de har - autigender.

Uppriktigt autistisk - Vad exakt Àr autigender? Jag har sett det anvÀnds en...

”Autigender” Ă€r en term som vissa autister anvĂ€nder för att beskriva deras förhĂ„llande till kön. Specifikt, det betyder att de kĂ€nner att deras autism pĂ„verkar hur de uppfattar och kĂ€nner för kön.

TyvĂ€rr, mĂ„nga tolkar detta som att mĂ€nniskor tycker att ”autism” Ă€r deras kön, vilket resulterar i mĂ„nga rasande inlĂ€gg pĂ„ sociala medier om hur ditt kön inte kan vara ett funktionshinder. DĂ€rför att, sjĂ€lvklart, det kan inte. Autism Ă€r en neurotyp, inte ett kön.

Men det hÀr Àr ett fullstÀndigt missförstÄnd av termen.

Ingen som kallar sig ”autigender” kommer att skriva ”autism” bredvid ordet ”kön” pĂ„ ett frĂ„geformulĂ€r.

Faktum Àr att autism Àr en neurotyp som specifikt pÄverkar vÄra uppfattningar och förstÄelse för sociala konventioner, normer, etikett och seder.

Det pÄverkar inte heller varje autistisk person pÄ samma sÀtt. En person kan enkelt ta upp sociala normer men kan kÀmpa med smÄprat medan en annan förblir omedveten om sociala normer men kan skÀmta lÀtt med frÀmlingar i kö vid kassan.

Det Àr vÀl dokumenterat att det finns en betydligt högre andel homosexuella, med en, trans, ess, och könsmÀssiga mÀnniskor i det autistiska samhÀllet jÀmfört med det icke-autistiska samhÀllet. Vad forskare inte har rÀknat ut Ànnu Àr om autism pÄ nÄgot sÀtt Àr relaterat till kön och sexuell lÀggning eller om autistiska mÀnniskor bara Àr mindre hjÀrntvÀttade av samhÀllet för att följa heteronormativa stereotyper.

Med andra ord, finns det verkligen fler homosexuella/trans/queer/ess autistiska mÀnniskor, eller rÀknar de bara ut/kommer ut ur garderoben lÀttare Àn icke-autistiska mÀnniskor?

Vi vet inte Ànnu.

Vad vi vet Ă€r att det finns vissa mĂ€nniskor som kĂ€nner att deras förmĂ„ga att tĂ€nka pĂ„ sig sjĂ€lva som ett visst kön pĂ„verkas av deras autism. Denna kĂ€nsla delas av tillrĂ€ckligt med autistiska mĂ€nniskor att de har kallat sig ”autigender”.

Jag kallar mig inte autigender, men jag förstÄr det. Kön Àr förvirrande för mig, för.

Jag kÀnner mig inte förolÀmpad av idén om autigender. Men vissa mÀnniskor gör det verkligen. De kÀnner att det förolÀmpar andra icke-binÀra och könsmÀssiga mÀnniskor, att det hÄnar och belyser deras förhÄllande till deras kön. Autistiska samhÀllsledare försöker pÄminna mÀnniskor om att om du inte gillar termen, du behöver inte anvÀnda den.

Men om det ger vissa mÀnniskor en kÀnsla av tillhörighet och hjÀlper dem att beskriva vad som mÄste vara ett mycket komplicerat emotionellt svar, dÄ bör du stödja dem och lÄta dem kalla det vad de vill.

Om nÄgon kÀnner att deras autism pÄverkar hur de uppfattar sitt kön, lÄt dem kalla sig autigender.

Med tanke pÄ hur mÄnga HBTQA+autistiska folk det finns, Jag tror att det finns nÄgot pÄ det pÄ ett eller annat sÀtt.

7 Coola aspekter av autistisk kultur ”Neuroclastic

Neuroqueer

Jag tÀnkte ursprungligen pÄ neuroqueer som ett verb: neuroqueering som övning av queering (subverting, trotsar, stör, befriar sig frÄn) neuronormativitet och heteronormativitet samtidigt. Det var en förlÀngning av hur queer anvÀnds som ett verb i Queer Theory; Jag utvidgade Queer Theory-konceptualiseringen av queering till att omfatta queering av neurokognitiva normer sÄvÀl som könsnormer - och, i processen, Jag undersökte hur socialt pÄtvingad neuronormativitet och socialt pÄlagd heteronormativitet var sammanflÀtade med varandra, och hur queering av nÄgon av dessa tvÄ former av normativitet sammanflÀtade och blandades i queering av den andra.

SÄ vad betyder det för neuroqueer, som ett verb? Vilka Àr de olika metoder som faller inom definitionen av neuroqueering...

Neuroqueer: En introduktion

En neuroqueer individ Àr varje individ vars identitet, sjÀlvskap, könsprestanda, och/eller neurokognitiv stil har pÄ nÄgot sÀtt formats av deras engagemang i neuroqueeringspraxis, oavsett kön, sexuell lÀggning, eller stil med neurokognitiv funktion de kan ha fötts med. Neuroqueer Heresies: Anteckningar om neurodiversitetsparadigmet, Autistisk empowerment, och postnormala möjligheter

Precis som avsiktligt att befria sig frÄn den kulturellt ingripna och pÄtvingade prestationen av heteronormativitet ibland kallas queering, avsiktligt befria sig frÄn den kulturellt ingripna och pÄtvingade prestandan av neuronormativitet kan betraktas som neuroqueering.

Begreppet neuroqueering representerar en rik och viktig skÀrningspunkt mellan omrÄdena neurodiversitetsstudier och Queer Theory.

Neuroqueer Heresies: Anteckningar om neurodiversitetsparadigmet, Autistisk empowerment, och postnormala möjligheter

Min favoritartikulering av Queer Theorys överskridande av begrÀnsningarna i essentialistisk identitetspolitik Àr en enda mening skriven 1997 av den queer teoretikern David M. Halperin. I sin bok Saint Foucault: Mot en homosexuell hagiografi, Halperin skrev:

”Queer” betecknar i alla fall inte en klass av redan objektiverade patologier eller perversioner; snarare beskriver den en möjlighetshorisont vars exakta omfattning och heterogena omfattning i princip inte kan avgrĂ€nsas i förvĂ€g.

Denna post-essentialistiska artikulering av queers betydelse och potential sammanfattar ocksÄ perfekt min uppfattning om betydelsen och potentialerna hos neuroqueer. Neuroqueer Àr inte bara en synonym för neurodivergent, eller för neurodivergent identitet i kombination med queer identitet. Neuroqueer Àr aktiv subversion av bÄde neuronormativitet och heteronormativitet. Neuroqueer Àr avsiktlig bristande överensstÀmmelse med kraven pÄ normativ prestanda. Neuroqueer vÀljer att aktivt engagera sig i potentialen för neurodivergens och queerness, och korsningarna och synergierna mellan dessa potentialer. Neuroqueer handlar om att erkÀnna kognitionens grundlÀggande sammanflÀtade natur, kön, och utföringsform, och Àven om behandling av kognition, kön, och utföringsform som flytande och anpassningsbar, och som dukar för pÄgÄende kreativa experiment.

Neuroqueer överskrider essentialistisk identitetspolitik inte bara genom att behandla identitet som flytande och anpassningsbar, men ocksÄ genom att vara radikalt inkluderande. Neuroqueering Àr nÄgot vem som helst potentiellt kan göra, och det finns oÀndliga möjliga sÀtt att göra det och oÀndliga möjliga sÀtt att förvandlas av det. Termen neuroqueer pekar pÄ en horisont av kreativ möjlighet som vem som helst kan vÀlja att engagera sig i.

Neuroqueer Heresies: Anteckningar om neurodiversitetsparadigmet, Autistisk empowerment, och postnormala möjligheter

Kommer till Villkor

Jag hade inte ordförrÄd för vad jag kÀnde tillbaka i Southern Baptist Texas pÄ 1970- och 80-talet, men jag var obekvÀm med och motstÄndskraftig mot könsnormer som barn. De kÀnde: dumt, godtyckligt, förtryckande, begrÀnsande, onödigt, kontraproduktivt, irrationellt. De var inte meningsfulla. De passade inte.

En liten, delbar anekdot om hur normer gick emot min grind, frÄn en livstidssamling:

Jag uttryckte mig inte öppet i klÀnning mycket - jag var dödligt rÀdd för att bli uppmÀrksam och helt osÀker pÄ vad jag kÀnde - men jag skulle plaska lite fÀrg i. Jag valde en rosa tonad belÀggning pÄ ett nytt glasögonpar en gÄng. Barn i skolan gav mig sorg, men jag gillade dem och kom att bÀra dem som ett trassig mÀrke och ocksÄ en slags sköld. Min far fick belÀggningen borttagen.

Flera utbrÀndhet och en pension senare, Jag har noll kapacitet för maskering, för att dÀmpa mig för kÀnslorna hos omgivande bigots och mobbar. Jag tycker om mina rosa och mina blommatryck ThailÀndska fiskarbyxor och önskar att jag kunde ringa mitt kön till min pansexuella, polyamorös, genderpunk, genderqueer humör.

Autigender och neuroqueer Àr de bÀsta passningarna jag har hittat efter en livstid av sökande. Kanske kommer en term som passar Ànnu bÀttre att dyka upp. Kanske Àr det redan dÀr ute för mig att upptÀcka. Jag kommer att fortsÀtta lÀsa andra queer autister nÀr vi hjÀlper varandra att rÀkna ut oss sjÀlva.

Studier

Fokus: Autismspektrumrubbningar: Könsidentitet och

Ökad könsvarians i autismspektrumstörningar och hyperaktivitetsstörning med uppmĂ€rksamhetsunderskott. - PubMed - NCBI

Autistiska drag i ett internetprov av könsvariant UK vuxna: International Journal of Transgenderism: Vol 16, Nej 4

Autismspektrumstörningar hos könsdysforiska barn och ungdomar

UtvÀrdering av Aspergers syndrom hos ungdomar som presenterar en könsdysforiklinik

Könsvarians bland ungdomar med autismspektrumstörningar: En retrospektiv kartöversikt

Könsdysfori och autismspektrumstörning: En systematisk genomgÄng av litteraturen

Autismspektrumstörningar hos könsdysforiska barn och ungdomar | SpringerLink

Egenskaper hos autismspektrumstörningar hos vuxna med könsdysfori SpringerLink

Effekten av högfunktionell autism pÄ sexuell lÀggning och könsidentitet

Kort rapport: Autistiska egenskaper hos barn och ungdomar med könsdysfori. - PubMed - NCBI

FĂ„gel, du kan flyga

SĂ„ tiden har kommit

För att din sjÀl Àntligen ska tillhöra

Stoppa fasaden

Även om vĂ€rlden inte Ă€r redo för dig och jag

Du börjar ditt liv

FrÄn detta ögonblick nu

FĂ„gel du kan flyga

FĂ„gel du kan flyga

Du bryter ut

Ut ur ditt skal idag

Du börjar ditt liv

FrÄn detta ögonblick nu

FĂ„gel du kan flyga

FĂ„gel du kan flyga

Du bryter ut

Ut ur ditt skal idag

Unge, du kommer att bli bra

Du Àr inte en tjej

Du Àr inte en pojke

Jag Àr inte heller

Unge, du kommer att bli bra

Du Àr inte en tjej

Du Àr inte en pojke

Jag Àr inte heller

Unge, du kommer att bli bra

Du Àr inte en tjej

Du Àr inte en pojke

Jag Àr inte heller

Unge, du kommer att bli bra

Du Àr inte en tjej

Du Àr inte en pojke

Jag Àr inte heller

Unge, du kommer att bli bra

Du Àr inte en tjej

Du Àr inte en pojke

Jag Àr inte heller

—Bird, You Can Fly (icke-binĂ€r sĂ„ng) av EyemĂšr

Transform

Om du Àlskade mig

Jag skulle inte behöva springa ivÀg

Jag skulle inte behöva gömma mig

Genom detta liv

Om jag kunde förvandla

Och Àndra hur jag Àr just nu

Jag skulle vara

Exakt vad du vill se

Om du Àlskade mig

Jag skulle inte behöva vara ledsen

Jag kunde le och du skulle vara glad

Att jag Àr frÄn det hÀr livet

Om jag kunde förvandla

Jag skulle inte behöva vara rÀdd

Jag skulle inte behöva vara ogjord

FrÄn detta liv

Jag vill inte ha sÀrskild behandling

Jag vill inte ha uppmÀrksamhet

Jag vill bara samexistera

PÄ det rike som du spelar pÄ

Öppna upp ditt hjĂ€rta

Ta mig som jag Àr

Älska mig, hata mig, krossa mitt hjĂ€rta

LĂ„t mig bara leva

Tja, om du Àlskade mig

Jag skulle inte behöva vara ledsen

Jag kunde le och du skulle vara glad

Att jag Àr frÄn det hÀr livet

(Om jag kunde) Transformera

Och jag behöver inte vara rÀdd

Jag skulle inte behöva vara ogjord

FrÄn detta liv

Livet

Tja, om du Àlskade mig

Jag skulle inte behöva vara ledsen

Jag kunde le och du skulle vara glad

Att jag Àr frÄn det hÀr livet

Om jag kunde förvandla

Jag skulle inte behöva vara rÀdd

Jag skulle inte behöva vara ogjord

FrÄn detta liv

Livet!

Förvandla!

a href =” (Singel) av Steam Powered Giraff/a

Ge dig sjÀlv en kombinationsplatta (Combo platta)

Transform

Förvandla, omvandla, alla omvandlar

Om vi kunde förvandla

Vi skulle inte behöva vara rÀdda

Vi skulle inte behöva vara ogjorda

FrÄn detta liv

Om vi kunde förvandla

Och Àndra hur vi Àr just nu

Det skulle vara

Mycket, mycket, för lÀtt

Kan du ta bort dessa tankar?

Kan du inte se att jag mÄr bra?

VÀrm ditt hjÀrta, ser du inte

Det Àr precis samma som mitt?

Är jag naiv?

—Transformera av Ă„ngdriven giraff

Fel Àr inte oss, det Àr allt Clamor och vÀsen

RÀck upp handen om du inte Àr frÄn en form (ja jag)

Varierade strÀngar Àr vÀrda mer Àn guld

Mah-ah-ah-ah-ah-ahl fungerar bort

Mah-ah-ah-ah-ah-ahl fungerar bort

Fel! Fel! Fel!

...

Deras funktionsfel Àr inte oss, det Àr allt klammer och vÀsen

Jag hÄller pÄ att hÀmta dig

fÄ dig tillbaka upp pÄ fötterna

du behöver inte oroa dig kÀrlek

Även om vi Ă€r ofullstĂ€ndiga

Kom igen baby öppna upp

Dra ut ledningarna och trimma fluffen

Var dig sjÀlv lÄter sÄ kliché

Men hej lÄt oss göra det ÀndÄ

Vi fungerar bara bra, vi lever

Vid denna korsning av dysfunktion kommer vi fram

Vad Àr ditt fel?

Var inte skrÀmma, Det spelar ingen roll hur du bÀr hÄret

Vad Àr ditt fel?

Ta fram det perfekta Àr en borrning för vad det Àr vÀrt

Kurvig, mager eller bisarra

Den bÀsta formen Àr vem du Àr

RÀck upp handen om du inte Àr frÄn en form (ja jag)

Varierade strÀngar Àr vÀrda mer Àn guld

Mah-ah-ah-ah-ah-ahl fungerar bort

Mah-ah-ah-ah-ah-ahl fungerar bort

Fel! Fel! Fel!

KÀnn brÀnderna nÀr de kittlar ditt ansikte

Titta och lÀr dig nÀr de fÄr dig att kÀnna skam

Ones och nollor kvar, utelÀmnas för att hemsöka

Kamma in dem och lÄt dem vilja

Jag vill ha mer frÄn detta dumma liv

Vill du ha mer frÄn detta dumma liv? (Äh ja)

Ones och nollor, ettor och nollor, ettor och nollor

LĂ€gg upp dem, ta upp dem, visa dem

Jag fungerar bara bra jag lever

Vid min korsning av dysfunktion anlÀnder vi

Vad Àr deras fel?

Det Àr en början; Kan vi lÀra dem att inte falla sönder?

Deras funktionsfel Àr inte oss, det Àr allt klammer och vÀsen

NÀr jag sÀger att jag Àlskar dig, dammit Janet, ta det som sanning

Allt Àr lite trasigt

För att vara orörda vÀl mÄste du vara jokin'

Mah-ah-ah-ah-ah-ahl-funktion bort

Mah-ah-ah-ah-ah-ahl-funktion bort

— Fel

VĂ€nster: Lydia Santos (hon/de), autistisk, epileptisk, demigirl lesbisk. 26 y/o (om de bryr sig)

Höger: Maxine Fields (hon/henne), adhder, bisexuell cis kvinna och Lydias flickvÀn. 28 y/o (om igen, om de bryr sig)

Konst: itsyagerg_zero

Jag hÄller pÄ att hÀmta dig

fÄ dig tillbaka upp pÄ fötterna

du behöver inte oroa dig kÀrlek

Även om vi Ă€r ofullstĂ€ndiga

NÀr jag sÀger att jag Àlskar dig, dammit Janet, ta det som sanning

InnehÄllsförteckningKönsvarians VÄra dubbla identiteter tÀvlar inte; De kompletterar könskopia och bricolage Jag kÀnner mig inte som ett kön, Jag kÀnner mig som mig sjÀlvMinoritetsstressAutigender och Neuroqueer: TvÄ ord om förhÄllandet mellan autism och kön som passar meautigenderNeuroqueerKommer till termsStudiesBird, Du kan flyTransformThe Fel Àr inte oss, det Àr allt Clamor och krÄngel