Kelas UX: Merancang untuk Pluralisme

Ear readers, press play to listen to this page in the selected language.

Sejak membaca NeuroTribes, kami memikirkan ruang selamat secara psikologi dan deria yang sesuai untuk kerja zon sebagai “gelembung Cavendish” dan “ruang Cavendish”, setelah Henry Cavendish, penyihir Clapham Common dan penemu hidrogen. Keistimewaan bangsawan memberikan ruang untuk perbezaannya, yang membolehkannya ruang dan peluang untuk menjadi “salah satu saintis sejati pertama dalam pengertian moden.”

Jadual KandunganRuang SpaceCaves, Campfires, dan Lubang PenyiramanKerjasama termittent PluralisNeurological Medges Kes Adakah Kes Tekanan: Reka Bentuk Diuji di Tepi Reka Bentuk Dengan, Bukan UntukPengalaman Pengguna SekolahPilihan dan Pilihan dan Konteks yang Dibuat oleh Pelajar Sekolah: Mendapatkan Diri Kita untuk Ya

Ruang Cavendish

Ruang Cavendish: ruang selamat psikologi dan deria yang sesuai untuk kerja zon, kerjasama sekejap, dan pembinaan niche kolaboratif.

Mari kita membina rumah peluang yang selamat secara psikologi tanpa keperluan bangsawan atau keistimewaan. Gantikan perangkap bilik darjah pematuhan dengan konteks buatan pelajar, BYOD (Bawa Peranti Anda Sendiri), dan BYOC (Membawa/Membina Keselesaan Anda Sendiri). Mari kita memukul kedai berjimat cermat, membeli kayu, memohon beberapa etos penggodam, dan menjadikan bilik darjah pematuhan menjadi sesuatu yang selamat dan selesa secara psikologi kepada sekumpulan minda muda yang terlibat dalam pembelajaran berasaskan semangat. Memaklumkan ruang dengan kepelbagaian saraf dan model sosial kecacatan supaya mereka menyambut dan merangkumi semua minda dan badan. Sediakan ruang yang tenang untuk kerja zon keadaan memori tinggi di mana pelajar dapat melepaskan diri dari deria, tergelincir ke dalam keadaan aliran, dan menikmati jadual pembuat. Menyediakan ruang sosial untuk kerjasama dan persahabatan. Buat gua, unggun api, dan zon lubang penyiraman. Membangunkan pemotongan membendung neurologi. Isi bilik darjah kami dengan pilihan dan keselesaan, toleransi pengajaran, sambungan berterusan, dan teknologi bantuan. Dengan kata lain, buat ruang untuk Cavendish. Buat ruang untuk kerjasama dan kerja yang mendalam.

Salah satu idea yang lebih menarik yang muncul dari teori modal perhatian adalah persekitaran peranan yang mengejutkan dapat dimainkan dalam menyokong prestasi kognitif elit.

Penulis profesional seolah-olah berada di canggih eksperimen ini, tetapi saya tidak akan terkejut jika, dalam masa terdekat, kita mula melihat perhatian yang lebih serius dibayar untuk membina ruang yang serius ketika ekonomi kita beralih ke arah kerja pengetahuan yang semakin menuntut.

Gudang Penulisan Simon Winchester - Kajian Hacks - Cal Newport

Di ruang pembelajaran kami, kami menyediakan gua, api unggun, dan lubang penyiraman supaya dandelion, tulip, dan orkid dapat mendapat jeda. Dalam talian dan luar talian, kami menyediakan ruang individu serta ruang komuniti supaya pelajar dapat bersosial secara progresif mengikut keupayaan interaksi mereka. Gua, api unggun, dan lubang penyiraman diperlukan untuk merancang pluralisme neurologi dan memberikan keselamatan psikologi. Mereka perlu untuk pembinaan niche positif.

Gua, Campfires, dan Lubang Penyiraman

Buat ruang untuk Cavendish.

Seperti Cavendish, kita autistik. Kami berkaitan dengan banyak kehidupan peribadinya. Dia memerlukan gelembungnya, guanya, kepompong deria dan sosialnya.

Dia juga memerlukan, kadang-kadang, syarikat satu set kecil rakan sebaya Royal Society. The Royal Society Monday Club adalah unggun apinya, tempatnya di mana dia boleh bersembunyi di tepi dan bersosial dengan kumpulan kecil mengikut syaratnya.

Sumber rasa malu yang jelas ini adalah kegelisahan sosial yang begitu kuat sehingga hampir tidak bergerak dalam situasi tertentu.

Walau bagaimanapun, tidak benar bahawa dia mahu mengeluarkan dirinya sepenuhnya dari syarikat rakan-rakannya; dia hanya mahu berdiri ke sisi, merendam segala-galanya. Dua saintis bercakap mengenai topik yang menarik di Kelab Isnin Royal Society mungkin melihat sosok bungkuk dalam mantel kelabu-hijau yang bersembunyi di bayang-bayang, mendengar dengan penuh perhatian. Tidak sabar-sabar untuk meminta penilaiannya terhadap karya mereka, rakan-rakan ahli falsafah semula jadi merancang kaedah licik tetapi berkesan untuk menariknya ke dalam pertukaran. “Cara untuk bercakap dengan Cavendish adalah tidak pernah melihatnya,” kata ahli astronomi Francis Wollaston, “tetapi untuk bercakap seperti kekosongan, dan kemudian tidak mungkin tetapi anda boleh membuatnya pergi.”

NeuroTribes: Warisan Autisme dan Masa Depan Neurodiversiti

Ketahui tentang ciri-ciri neurodivergent Cavendish dalam glosari kami.

Ketahui Mengenai “Kecemasan Pendedahan”

Ketahui Mengenai “Mutisme Situasi”

Ketahui Mengenai “Dysphoria Sensitif Penolakan”

Ketahui Mengenai “Monotropisme”

Cavendish sangat tidak selesa di mata orang ramai. Beliau membentuk pakatan dengan Charles Blagden, yang ekstrovert dan keluar Monday Club peer, di mana Blagden memperkenalkan Cavendish dan idea-ideanya kepada khalayak yang lebih luas. Blagden membawa Cavendish ke komuni kreatif, ke lubang penyiraman sains dan naturalisme. Cavendish memerlukan kerjasama sekejap.

Kerjasama Berselang-seli

Kumpulan yang anggotanya berinteraksi hanya sebentar-sebentar memelihara yang terbaik dari kedua-dua dunia, dan bukannya menyerah kepada yang terburuk. Kumpulan-kumpulan ini mempunyai kualiti purata penyelesaian yang hampir sama dengan kumpulan-kumpulan yang berinteraksi secara berterusan, namun mereka memelihara variasi yang cukup untuk mencari beberapa penyelesaian terbaik, juga.Teknik penyelesaian masalah mengambil sentuhan baru: Untuk penyelesaian terbaik, kerjasama sekejap menyediakan formula yang betul

Gua, unggun api, dan suasana lubang penyiraman kami memetakan kepada lencana interaksi merah, kuning, dan hijau (alias lencana komunikasi warna). Aliran komunikasi tiga tingkat dan tiga kelajuan yang digunakan di Automattic dan syarikat teragih lain mencerminkan sosialiti progresif gua, api unggun, dan konteks lubang penyiraman dan suasana interaksi merah, kuning, hijau. Semua ini memudahkan kerjasama sekejap, keselamatan psikologi, dan keselamatan deria.

Penyelesaian terbaik datang dari “kolaborasi sekejap” - kerja kumpulan yang diselingi oleh rehat untuk berfikir dan bekerja sendiri. Daniel Pink

Ketahui Lebih Lanjut Mengenai Kerjasama Berselang

Pluralisme Neurologi

Orang neurodivergent adalah barometer keselamatan psikologi.

Kita mesti membina keselamatan psikologi, sosial, dan deria orang neurodivergent.

Gua, Campfire, Lubang Penyiraman

Dandelion, Tulip, Orkid

Merah, Kuning, Hijau

Perbincangan, Perbincangan

Masa Nyata, Async, Penyimpanan

Pengurangan ini adalah tempat permulaan yang berguna apabila mereka bentuk untuk pluralisme neurologi. Apabila kita merancang untuk pluralisme, kita merancang untuk kehidupan sebenar, untuk sebenarnya kemanusiaan.

Hyper-plasticity mempengaruhi kita untuk mempunyai reaksi bersekutu yang kuat terhadap trauma. Sistem pembelajaran tindak balas ancaman kami beralih kepada amaran tinggi. Bahagian lain dari hiper-plasticity ini adalah bahawa kita juga menyesuaikan diri dengan cepat kepada persekitaran yang benar-benar selamat untuk sistem saraf kita.

Stereotaip krisis dan mencederakan diri sendiri dalam autisme datang dari fakta bahawa kita sering mempunyai respons tekanan terhadap perkara-perkara yang orang lain tidak menganggap sebagai menyedihkan. Kerana keperluan keselamatan unik kami tidak difahami secara meluas, membesar dengan trauma yang luas telah menjadi lalai kami.

Kerana tindak balas bio-sosial kami yang berbeza terhadap rangsangan, orang autistik mempunyai halangan penting untuk mengakses keselamatan.

Menemui Identiti Autistik Positif Bermaklumat Trauma | oleh Trauma Geek | Sederhana

Belajar Mengenai Merah | Kuning | Hijau “Lencana Interaksi”

Ketahui Mengenai “Gua, Api Unggun, dan Lubang Penyiraman”

Ketahui Mengenai “Dandelions, Tulip, Orkid”

Ketahui Mengenai “Kelajuan Komunikasi”

Kes Tepi Adakah Kes Tekanan: Reka Bentuk Diuji di Tepi

Pendidikan yang direka untuk tepi dan mengambil kira profil pembelajaran bergerigi semua pelajar boleh membantu membuka potensi dalam setiap kanak-kanak. Dari Permusuhan kepada Komuniti - Guru Akan Gradeless

Reka bentuk untuk agensi dan kerjasama. Reka bentuk untuk penerimaan dan motivasi intrinsik. Reka bentuk untuk kehidupan sebenar orang kurang upaya dan neurodivergent. Kami sentiasa kes tepi, dan kes-kes kelebihan adalah kes tekanan. Logistik kecacatan dan perbezaan kognitif meletihkan, sering mustahil. Bahagian reka bentuk yang diperlukan adalah belas kasihan, dan bahagian belas kasihan yang perlu mengiktiraf realiti struktur orang yang terpinggirkan. Reka bentuk diuji di tepi. Kami merancang untuk semua orang apabila kami merancang untuk kepelbagaian neurodiversiti dan kecacatan.

Reka bentuk untuk profil runcing kami.

“Kes tepi menentukan sempadan siapa dan apa yang anda sayangi” (http://bkaprt.com/dfrl/00-01/). Mereka menandakan sempadan antara orang yang anda bersedia untuk membantu dan orang-orang yang anda selesa meminggirkan.

Itulah sebabnya kami memilih untuk melihat ini bukan sebagai kes tepi, tetapi sebagai kes tekanan: saat-saat yang meletakkan reka bentuk dan pilihan kandungan kami untuk menguji kehidupan sebenar.

Ini ujian yang belum kami lalui. Apabila berhadapan dengan pengguna dalam kesusahan atau krisis, terlalu banyak pengalaman yang kita bina runtuh dengan cara yang besar dan kecil.

Daripada merawat situasi tekanan sebagai kebimbangan pinggir, sudah tiba masanya kita memindahkannya ke pusat perbualan kami-untuk memulakan dengan pengguna yang paling rentan, terganggu, dan tertekan, dan kemudian bekerja dengan cara kita ke luar. Alasannya adalah mudah: apabila kita membuat perkara untuk orang yang paling teruk, mereka akan bekerja lebih baik apabila orang berada di tahap terbaik.

Reka Bentuk untuk Kehidupan Sebenar

Raison dêtre intersectionality adalah untuk mendedahkan sistem yang mengatur masyarakat kita. Kecemerlangan intersectionality adalah bahawa sumbangan asasnya kepada bagaimana kita melihat dunia seolah-olah begitu biasa apabila anda telah mendengarnya: dengan memberi tumpuan kepada bahagian-bahagian sistem yang paling kompleks dan di mana orang yang hidup ia adalah yang paling terdedah kita memahami sistem yang terbaik.

Pada terasnya, persilangan adalah mengenai nuansa dan konteks.

Sumber: Presiden Persimpangan - Tressie McMillan Cottom - Sederhana

“Pada dasarnya, tiada siapa yang tahu yang terbaik gerakan lautan daripada ikan yang mesti melawan arus untuk berenang hulu. Saya belajar ikan yang berenang di hulu.”

Sumber: Cyberfeminisme Hitam: Persimpangan, Institusi dan Sosiologi Digital oleh Tressie McMillan Cottom:: SSRN

Untuk Lebih Lanjut, Baca “Memilih Margin: Reka Bentuk Diuji di Tepi”

Reka Bentuk Dengan, Bukan Untuk

Malah lebih baik daripada mereka bentuk untuk mereka bentuk dengan. Pelajar neurodivergent dan kurang upaya adalah penguji aliran yang hebat. Mereka akan benar-benar dogfood UX sekolah anda. Terdapat peluang besar untuk pembelajaran berasaskan projek dan semangat dalam memberi agensi pelajar untuk mengaudit konteks mereka dan merancang sesuatu yang lebih baik.

Dan, ambil kata-kata saya mengenai perkara ini, tidak ada yang dapat mengenal pasti dan memberontak terhadap sistem yang tidak adil dengan cekap seperti kanak-kanak atau orang dewasa dengan ID, kecuali mungkin orang autistik. Mereka tahu sistemnya tidak adil!

Sumber: PBIS Patah: Bagaimana Kita Memperbaikinya? - Mengapa Mereka Belum Selesai Itu?

Selari dengan topik siapa yang merancang untuk kanak-kanak terletak soalan yang lebih besar: Adakah kanak-kanak memerlukan reka bentuk sama sekali? Atau, sebaliknya, bagaimana mereka dapat merancang mainan yang mereka perlukan dan pengalaman yang mereka inginkan untuk diri mereka sendiri? Tindakan membuat pereka mendapati begitu memuaskan dibina ke dalam pendidikan awal kanak-kanak, tetapi apabila mereka berkembang, banyak kanak-kanak kehilangan peluang untuk mewujudkan persekitaran mereka sendiri, dibatasi oleh pandangan teks pendidikan dan kebimbangan untuk keselamatan. Walaupun keinginan orang dewasa untuk mencipta dunia yang lebih selamat dan lembut yang berpusat pada kanak-kanak, sesuatu hilang dalam terjemahan. Jane Jacobs berkata, kanak-kanak dalam persekitaran yang direka untuk kanak-kanak: “Rumah dan taman permainan mereka, begitu teratur mencari, begitu buffered dari kacau, pencerobohan kemas dunia besar, mungkin sengaja dirancang untuk kanak-kanak untuk menumpukan perhatian kepada televisyen, tetapi terlalu sedikit lagi otak lapar mereka memerlukan.” Persekitaran binaan kami menjadikan kanak-kanak kurang sihat, kurang bebas, dan kurang imajinatif. Apa yang diperlukan oleh otak lapar itu adalah kebebasan. Merawat kanak-kanak sebagai warganegara, bukannya sebagai pengguna, boleh memecahkan corak itu, mewujudkan ekonomi spasial bersama yang berpusat pada pendidikan awam, rekreasi, dan pengangkutan selamat dan terbuka untuk semua. Mengesan reka bentuk zaman kanak-kanak kembali ke asal-usul abad kesembilan belas menunjukkan bagaimana kita datang ke tempat ini, tetapi ia juga mendedahkan blok bangunan penentangan terhadap keseronokan berpagar.

Reka Bentuk Kanak-kanak: Bagaimana Dunia Bahan Membentuk Kanak-kanak Bebas

Pengalaman Pengguna Sekolah

Apa yang dilihat oleh kanak-kanak? Apa yang mereka rasa? Apa yang mereka bau? Apa yang mereka dengar? Apakah pengalaman mereka ketika mereka bergerak melalui sekolah anda?

Berapa banyak yang lebih berkesan kita mungkin jika reka bentuk antara muka pengguna kami disengajakan, dan sengaja direka untuk menyokong kanak-kanak?

 Mempunyai banyak peraturan yang lebih sedikit, dan HANYA mempunyai peraturan yang berjaya anda pertahankan dalam perdebatan dengan pelajar

Hilangkan penahanan makan tengah hari dan tiada hukuman rehat. Mereka adalah hukuman kejam yang merobohkan kredibiliti anda dengan setiap kanak-kanak.

Graffiti kerja adalah baik.

UX Sekolah anda. Apa itu? Dan di mana untuk bermula.

Kami telah bercakap tentang perjalanan kami dari membuka beberapa dinding untuk membina ruang yang benar-benar fleksibel, daripada menawarkan tempat duduk kanak-kanak dan menulis pilihan untuk bergerak ke arah menghapuskan bilik darjah guru tunggal, tetapi persembahan kami, sesungguhnya, menjurus ke arah bangunan.

“Semua orang sentiasa mempunyai projek bangunan,” saya akhirnya berkata.

Kerana setiap sekolah harus berubah sepanjang masa. Dan harus berubah dengan tujuan - bergerak dari ruang pengajaran berpusat dewasa ke ruang pembelajaran berpusat kanak-kanak - bergerak dari persekitaran statik ke persekitaran yang fleksibel - bergerak dari mengawal reka bentuk ke reka bentuk yang memberi inspirasi.

Setiap sekolah memerlukan projek bangunan setiap tahun, kerana anda tidak memerlukan kontraktor dan jentolak untuk mengubah persekitaran sekolah - anda hanya memerlukan komitmen.

Oleh itu, jika anda tidak dapat melakukan perkara yang mahal - anda masih boleh melakukan perkara yang berkesan. Jadi di sini adalah empat perkara yang boleh anda lakukan untuk menukar ruang sekolah anda.

Satu: Beri anak-anak anda hadiah siang hari.

Nah, untuk mengekalkan perhatian yang sihat kanak-kanak memerlukan tiga perkara yang sering kekurangan bekalan di sekolah - udara segar, pergerakan otot yang besar, dan siang hari. Salah satu yang paling mudah untuk diperbaiki, di banyak sekolah, adalah siang hari.

Dua: Singkirkan meja guru.

Meja guru adalah sisa hodoh ketika guru yang tidak terlibat mengetuai kelas yang tidak berkesan, mereka benar-benar perlu lenyap.

Tiga: Pastikan semua pintu bilik darjah anda terbuka.

Cara yang paling jelas untuk membina ketelusan dan keterbukaan ke dalam persekitaran pendidikan anda adalah dengan membuka pintu bilik darjah dan mewujudkan tanggapan 'the commons. ' Membuka pintu akan menjadikan sekolah anda lebih bising dan lebih aktif. Ia akan menukar koridor dari ruang sisa ke ruang pengajaran. Ia akan membolehkan kanak-kanak yang memerlukan ruang yang berbeza untuk memilikinya dan lagi - tetap diawasi.

Jelas sekali ia akan melakukan sesuatu yang lain. Ceramah yang kami berikan kepada arkitek bertajuk “Ruang yang memaksa berubah - Ubah yang memaksa ruang.” Membuka pintu akan membuat guru anda mengubah apa yang mereka lakukan. Persekitaran yang lebih bising bermaksud suara guru mesti berubah. Anda tidak boleh menjerit di atasnya, anda perlu bercakap di bawahnya, dan dengan itu bergerak dari arahan massa.

Empat: Biarkan anak-anak duduk di tempat yang mereka mahu, jika mereka mahu.

Kami mempunyai pepatah ini, “jika seorang kanak-kanak tidak dapat masuk ke mana-mana kelas, tadika hingga kelas 12, dan memilih di mana, bagaimana, atau jika duduk - kami tidak mengajar mereka untuk membuat keputusan, yang bermaksud kami tidak mengajar mereka sama sekali.”

Ini penting. Tindakan mengawal tempat duduk, seperti tindakan mengawal penggunaan tandas, atau makanan dan minuman, adalah tindakan yang menghancurkan kemungkinan kepercayaan sebenar antara guru dan kanak-kanak.

Sumber: Bagaimana Anda Akan Merancang Semula Sekolah Anda Selama Enam Bulan Seterusnya?

Kami tidak boleh membina Pengalaman Pengguna yang berkesan, empati, dan berfungsi melainkan kami membina Antara Muka Pengguna yang kanak-kanak tidak akan berpaling. Dan sekolah kami adalah Antara Muka Pengguna. Sekolah kami adalah “bagaimana” anak-anak kita berinteraksi dengan pendidikan. Setiap pintu, dinding, bilik, guru, peraturan, kerusi, meja, tingkap, peranti digital, buku, pas dewan adalah sebahagian daripada Antara Muka Pengguna, dan Antaramuka Pengguna menentukan Pengalaman Pengguna.

Dan kami tidak dapat mula memahami Pengalaman Pengguna yang kami perlukan sehingga kami masuk sepenuhnya ke kepala pengguna kami. Itu benar dalam reka bentuk web dan pengaturcaraan, yang benar dalam reka bentuk runcit dan restoran, dan yang benar-benar benar seperti yang kita mereka bentuk sekolah kita. Pemahaman ini boleh mempunyai laluan analitik yang kompleks - dan itu penting, dan ia mempunyai komponen penyayang yang komited - tetapi ia juga mempunyai asas empati yang penting, dan mungkin anda boleh mula mengusahakannya dengan cara yang serius sebelum tahun persekolahan ini bermula.

SpeedChange: Menulis untuk Empati

Fleksibiliti pembelajaran yang dihasilkan oleh ruang berbilang usia di seluruh sekolah kami yang baru menawarkan lebar jalur peluang dan pengalaman yang berpotensi kepada kanak-kanak. Kami telah belajar dari pelbagai sumber penyelidikan bahawa cahaya semula jadi adalah bahan utama untuk mewujudkan persekitaran di mana pelajar berkembang maju. Sejak reka bentuk semula, cahaya mencurahkan ke dalam dewan dan ruang pembelajaran. Pelbagai perabot fleksibel, tempat duduk, dan kawasan kerja tidak rasmi menyediakan pelajar dan guru dengan pilihan pilihan dan keselesaan untuk mencari di ruang yang berbeza bergantung kepada kerja yang sedang dilakukan. Para guru tahu dari penyelidikan pembelajaran bahawa kedua-dua ruang untuk kerja yang tenang dan bebas serta kumpulan kecil dan besar untuk berkumpul adalah penting untuk menangani pelbagai keperluan kanak-kanak, pengalaman pembelajaran yang dirancang, dan arahan yang diperlukan untuk memaksimumkan potensi pembelajaran di seluruh sekolah.

Thinking Beyond the School Box: Senibina Terilham+Pembelajaran Kontemporari | Ruang Pembelajaran

Adalah menjadi tanggungjawab kami untuk menyediakan setiap pelajar dengan pilihan ruang pembelajaran sebenar berdasarkan keperluan berasaskan tugas dan fizikal berasaskan keselesaan, yang bukan sahaja membolehkan tenaga kognitif mereka difokuskan pada pembelajaran tetapi membantu pelajar mengembangkan kemahiran kontemporari yang diperlukan untuk mengubah dan menggunakan ruang untuk memulakan dan mencapai kerja sama dan individu. Ini termasuk ketersediaan pelbagai alat komunikasi dan teknologi kontemporari serta membantu pelajar dalam memahami dan mencipta pelbagai produk pembelajaran yang menunjukkan pilihan pelajar dalam kurikulum, tugas, teknologi, dan media.

Tidak ada anak di Sekolah Awam Albemarle County yang memerlukan label atau preskripsi untuk mengakses alat pembelajaran atau persekitaran yang mereka perlukan. Dalam kekangan undang-undang lain (khususnya, hak cipta) kami akan menawarkan perwakilan alternatif maklumat, pelbagai alat, dan pelbagai strategi pengajaran untuk menyediakan akses kepada semua pelajar untuk memperoleh kecekapan pembelajaran sepanjang hayat dan pengetahuan dan kemahiran yang dinyatakan dalam kurikulum piawaian. Kami akan mewujudkan budaya bilik darjah yang sepenuhnya merangkumi pembezaan pengajaran, kerja pelajar, dan penilaian berdasarkan keperluan dan keupayaan pelajar individu. Kami akan menggunakan sains pembelajaran kontemporari untuk mewujudkan titik masuk yang boleh diakses untuk semua pelajar dalam persekitaran pembelajaran kami; dan yang menyokong pelajar dalam belajar bagaimana membuat pilihan teknologi untuk mengatasi ketidakupayaan dan ketidakupayaan, dan untuk memanfaatkan keutamaan dan keupayaan.

Tujuh Laluan

Keselesaan dan Pilihan dan Konteks Pelajar Dibuat

“... sambil duduk di kelas kimia itu, saya bertanya, 'Adakah sesiapa di sini mempunyai perabot seperti ini di rumah? ' “Pembelajaran Abadi: Bagaimana Imaginasi, Pemerhatian, dan Pemikiran Berasaskan Sifar Perubahan Sekolah

Kami percaya dalam meningkatkan idea, teori, dan strategi hebat di seluruh sekolah kami daripada berusaha meningkatkan program. Tidak semua orang akan membina sebuah rumah pokok di kafeteria seperti anak-anak kita lakukan di satu sekolah menengah. Itu adalah keinginan khusus sekolah. Sekumpulan pelajar sekolah menengah di sekolah lain memutuskan untuk membina alat belon ketinggian tinggi dan menghantarnya ke tepi luar atmosfera. Tidak semua sekolah menengah perlu berbuat demikian. Sesetengah kanak-kanak boleh membuat keputusan untuk melakukan sesuatu yang kelihatan kurang bercita-cita tinggi dan membina padang golf Putt-Putt sembilan lubang menggunakan kadbod. Projek-projek, dan bentuk persekitaran pembelajaran, perlu membina nafsu, dan membina dari pengalaman, kedua-dua pelajar dan guru.

Pembelajaran Abadi: Bagaimana Imaginasi, Pemerhatian, dan Pemikiran Berasaskan Sifar Mengubah Sekolah

Kami belajar bahawa Making to Learn membolehkan anak-anak itu sendiri membuat konteks menarik mereka sendiri.

Membuat mempunyai peranan yang mudah di sekolah, rakan dan rakan sekerja saya Chad Ratliff berkata, “ia meletakkan kandungan ke dalam konteks yang dicipta pelajar.”

SpeedChange: Mendapatkan Membuat, Mendapatkan Pendidikan yang sebenarnya Berfungsi

Di bawah bekas penguasa Pam Moran dan bekas pengarah teknologi dan inovasi Ira Socol, Albemarle County Schools memeluk BYOC, konteks yang dibuat oleh pelajar, teknologi terbuka, teori toolbelt, dan reka bentuk universal untuk pembelajaran. Mereka adalah inovator untuk menonton dan mencontohi. Ikuti mereka di Twitter - dan baca blog mereka.

SpeedChange: Masa depan pendidikan untuk semua pelajar yang berbeza dalam masyarakat demokratik.

Ira David Socol

Ira David Socol @medium .com

Ruang untuk Pembelajaran

Pam Moran @medium .com

Buku mereka, Pembelajaran Abadi, adalah bahagian penting dalam perjalanan kami di Stimpunks. Kami memetik ia di seluruh laman web kami.

Akibatnya, budaya pembelajaran telah beralih dari model “duduk dan dapatkan” yang lebih tradisional untuk semua model “duduk dan dapatkan” ke pelbagai laluan pembelajaran yang didasarkan pada kerja projek, pilihan dan keselesaan, pembuatan, Reka Bentuk Universal untuk Pembelajaran, toleransi pengajaran, sambungan, dan aplikasi teknologi interaktif.

Kami telah belajar dari karya ini bahawa kanak-kanak memerlukan kawalan dalam persekitaran mereka, pilihan bagaimana mereka belajar, pilihan yang berbeza untuk mencari diri mereka dengan selesa di ruang angkasa, dan mempercayai hubungan dengan orang dewasa dan rakan sebaya jika mereka ingin menjadi pelajar dengan suara, agensi, dan pengaruh.

Pembelajaran Abadi: Bagaimana Imaginasi, Pemerhatian, dan Pemikiran Berasaskan Sifar Mengubah Sekolah

Mula-mula kita katakan “Pembelajaran Berasaskan Projek-Masalah-Passion.” Ini bermula dengan guru yang dihasilkan (mungkin pilihan) projek (s), dalam usaha untuk membuat yang tidak bermakna dalam kurikulum kelihatan relevan. Kemudian, Masalah - masih guru yang dihasilkan - katakan, “bagaimana kita boleh menapis air?” atau bahkan, “bagaimana kita boleh membersihkan air?” dengan agensi pelajar bertapak. Kemudian Passion - kepada kami Passion Pelajar, bukan guru - seperti dalam “Apa yang menarik minat anda? Apa yang boleh anda baca/lakukan/tulis/buat?” Dan tiba-tiba bilik darjah berubah.

Akhirnya, istilah yang kami gunakan adalah “Pembuat,” dan bagi kami itu bermaksud Konteks Dibuat Pelajar. Pelajar tahu di mana dia mahu pergi, dan kami menunggang bersama-sama, sesuai dengan pembangunan kemahiran penting dan pengetahuan di mana sesuai.

Dalam semua ini, “teknologi” - yang bermaksud teknologi maklumat dan komunikasi kontemporari - sangat penting, seperti semua jenis alat lain. Dan teknologi itu perlu terbuka dan di bawah kawalan pelajar, atau ia menjadi batasan dan bukannya kunci kepada dunia.

“Pembelajaran Peribadi” adalah ungkapan kuasa guru dan sekolah, seperti “Projek Berasaskan...

Pembelajaran kontemporari tidak berlaku secara kebetulan. Semasa kami berusaha untuk memindahkan pelajar ke persekitaran digital dengan lancar, kami juga berusaha untuk mengukuhkan penglibatan aktif mereka di ruang fizikal yang memberi mereka pilihan, keselesaan, dan kesambungan ketika mereka membina pembelajaran. Menggerakkan pelajar keluar dari meja dalam barisan dan guru dari dinding pengajaran yang dominan telah berlaku secara sengaja dan mewakili usaha pasukan yang luas untuk merancang pengalaman pengguna yang membawa alat, kurikulum, dan pedagogi ke dalam penjajaran ketika pelajar memperoleh kecekapan pembelajaran sepanjang hayat yang penting untuk kejayaan di rumah, komuniti, tenaga kerja, dan sebagai warganegara. Karya ini telah berkembang secara formal dari tahun pengajian dan usaha untuk memajukan kerja, beberapa di antaranya adalah kejayaan dan yang lain tidak.

Pembelajaran Abadi: Bagaimana Imaginasi, Pemerhatian, dan Pemikiran Berasaskan Sifar Mengubah Sekolah

Apa yang boleh anda ubah yang akan memberi anda peluang untuk memperluaskan pilihan dan keselesaan dalam persekitaran anda kepada orang lain? Tempat duduk? Pilihan kerja? Alat? Pembelajaran Abadi: Bagaimana Imaginasi, Pemerhatian, dan Pemikiran Berasaskan Sifar Mengubah Sekolah

Dalam setahun pada hari itu dia telah mengubah budaya dan ruang kelasnya, bukan hanya penggunaan alat baru. Ruang ini menjadi salah satu bilik darjah DIY pertama di daerah ini. Menjelang akhir tahun ini, dia telah mengalihkan sekurang-kurangnya separuh kerusi keluar dari bilik dan menggantikannya dengan tempat duduk yang selesa dan menubuhkan konsep pilihan dalam bagaimana dan di mana pelajar bekerja dan mematikan peranti mereka. Dia mempunyai kumpulan pertama graduan keenam membawa keselesaan mereka sendiri di dalam biliknya, jadi dia mempunyai satu dinding di mana anak-anak menyusun semua bantal dan mainan boneka mereka untuk digunakan ketika mereka bekerja di bengkel penulis.

Pembelajaran Abadi: Bagaimana Imaginasi, Pemerhatian, dan Pemikiran Berasaskan Sifar Mengubah Sekolah

Susun semula bilik anda untuk menyediakan pilihan meja berdiri kepada pelajar. Tambah beberapa tempat duduk yang lembut, selesa atau tempat duduk aktif dan menggalakkan kanak-kanak yang berbeza untuk mencubanya. Minta maklum balas kepada mereka. Pembelajaran Abadi: Bagaimana Imaginasi, Pemerhatian, dan Sekolah Perubahan Pemikiran Berasaskan Sifar

Bayangkan ruang pembelajaran kontemporari yang mencabar setiap konvensyen tempat yang kami bina sebagai sekolah pada abad kedua puluh. Bayangkan ruang berkumpul yang menggalakkan golongan muda untuk bekerja dan bermain bersama dalam komuniti pembelajaran semula jadi yang disokong oleh guru yang mencipta laluan yang membimbing mereka ke arah dewasa. Bayangkan penggabungan persekitaran semula jadi dan dibina yang telus yang membolehkan pelajar menikmati input pelbagai deria melalui akses kepada cahaya semula jadi, udara segar, dan ruang hijau. Bayangkan satu kontinum ruang fleksibel yang direka untuk mewujudkan suasana pilihan dan keselesaan apabila pelajar mengejar minat dan nafsu mereka melalui pembelajaran transdisiplin yang memupuk kerjasama, pemikiran kritis, kreativiti, dan komunikasi.

Pembelajaran Abadi: Bagaimana Imaginasi, Pemerhatian, dan Pemikiran Berasaskan Sifar Mengubah Sekolah

Momen Twitter ini menangkap contoh pilihan, keselesaan, dan konteks yang dibuat oleh pelajar.

Apabila kita mewujudkan ruang di mana kanak-kanak boleh memilih untuk melanjutkan pembelajaran mereka, penyiasatan mereka, selagi yang mereka inginkan, kita membiak pemberdayaan dan pemilikan. Dengan menyediakan pelbagai laluan pembelajaran yang boleh diakses, kanak-kanak mengembangkan keupayaan yang luar biasa. Sekiranya kita mempercayai zaman kanak-kanak dan percaya bahawa kita dapat menolong mereka belajar dari kesilapan, mereka akan berlepas. Kanak-kanak yang telah berputus asa di sekolah menjadi pemimpin; kanak-kanak yang merasa tidak kelihatan mengembangkan rasa suara. Apabila kita memilih kepercayaan, kita menumbuhkan hati dan minda. Mengetepikan kawalan dan penapis kami memberi pelajar ruang untuk membangunkan mereka sendiri. Mereka mula merebut peluang untuk memperibadikan pembelajaran mereka sendiri sebagai tindak balas kepada soalan mereka sendiri tentang bagaimana mereka belajar dengan terbaik. Sebagai orang dewasa kita dapat belajar tentang persimpangan pemperibadian masa, keselesaan, dan pilihan ketika kita melihat anak-anak terlibat dalam proses membuat keputusan pembelajaran. Bagaimana kanak-kanak memilih untuk meletakkan diri mereka di ruang untuk bekerja? Adakah mereka secara semula jadi cenderung duduk, berdiri, bersantai di lantai? Adakah mereka memilih untuk bekerja di sekitar meja terbuka yang dibanjiri cahaya semula jadi, di bawah meja di sudut yang tenang, atau di luar di bawah pokok? Bagaimanakah anak-anak menggunakan masa secara berbeza ketika mengaturnya untuk diri mereka sendiri?

Pembelajaran Abadi: Bagaimana Imaginasi, Pemerhatian, dan Pemikiran Berasaskan Sifar Mengubah Sekolah

Sekolah Hacking: Mendapatkan Diri Kita kepada Ya

Cabaran untuk melepasi “ya, tetapi” kepada “bagaimana jika” boleh menjadi agak sukar.

Kami telah belajar bahawa mendapat ya adalah langkah pertama dalam proses perubahan benar-benar menyusun semula setiap sudut dan celah...

Kerana pendidik kami mendapat ya dan menjadikannya selamat untuk mencuba idea-idea baru, sekolah kami kini berbeza.

Kami telah membina ruang pembuat dan ruang penggodam.

Kami telah menurunkan dinding dan membuang loker dan membuat studio reka bentuk, dan apa yang saya lihat di seluruh sekolah kami hari ini adalah anak-anak yang tidak lagi perlu memeriksa kreativiti ketika mereka memasuki rumah sekolah dan pintu kami.

Kadang-kadang tidak lama lagi seseorang akan datang ke pejabat anda dan mereka akan memberi anda idea mereka untuk versi rumah pokok mereka.

Bersedia, dan katakan ya.

Hacking Schools: Mendapatkan Diri Kita kepada Ya | Pam Moran | TEDxelCajonSalon

Navigating Stimpunks

Need financial aid to pay for bills or medical equipment? Visit our guide to requesting aid.

 

Need funds for your art, advocacy, or research? Visit our guide to requesting creator grants.

 

Want to volunteer? Visit our guide to volunteering.

 

Need a table of contents and a guide to our information rich website? Visit our map.