Aktivizo dinjitetin: Sisteme, Hapësira dhe Ngjarje të Aksesueshme

Ear readers, press play to listen to this page in the selected language.

Shumë prej këtyre ngjarjeve po e lënë paaftësinë jashtë “deklaratave të diversitetit” dhe gjithashtu dështojnë të japin llogari për personat me aftësi të kufizuara që mund të duan të marrin pjesë. Ne kemi shumë në rrezik në vitet e ardhshme dhe ne jemi të etur për t'u bashkuar me bashkëqytetarët tanë. Ne jemi gjithashtu të lodhur duke kërkuar në mënyrë të përsëritur ngjarjet për aksesueshmërinë në plan të parë, në vend që ta trajtojmë atë si një mendim të mëvonshëm, ose duke pritur që ne të vijmë dhe të pastrojmë rrëmujën e tyre të paarritshme. Organizimi i vërtetë përfshirës duhet të përfshijë në minimum: Inkorporimi i aftësisë së kufizuar në vlerat tuaja ose deklaratat e veprimit; personat me aftësi të kufizuara në komisionin ose bordin organizativ; duke e bërë aksesueshmërinë një prioritet nga dita e parë; dhe duke dëgjuar reagime nga personat me aftësi të kufizuara. Si t'i bëni ngjarjet tuaja të drejtësisë sociale të aksesueshme për Komunitetin e Aftësisë së Kufizuar: Një listë kontrolluese - e rrënjosur në të

✊ Aktivizo dinjitetin

Është gjithmonë interesante për të parë disa njerëz duke u përpjekur për të tallur ata duke u përpjekur për të gjetur dinjitet në të gjithë këtë.Shoqëria ka nevojë për të ri-mundësuar dinjitetin, nuk ka atë.Sepse, pa atë, pothuajse çdo person i vetëm do të përfundojë jetën e tyre në poshtërim dhe mess.So e rëndësishme për të marrë atë të drejtë.Ann Memmott

Tabela e Përmbajtjes ✊ Aktivizo dinjitetin 👏🧷🎁 Stimunks Paraqet 🧠🌍 Botët perceptuale dhe trauma ndijore 🌈🤲 Gjërat e shpejta me kosto të ulët për të bërë një ndryshim për njerëzit autistikë 🌈♿️🎪 Si t'i bëni ngjarjet tuaja të arritshme për Komunitetin e Aftësisë së Kufizuar 🕸 Aksesueshmëria e internetit 🚪 Krijimi i një plani qasjeje 📕 Marrja e ngjarjes suaj Politikat e aftësitë-Friendly 🌏🏗 Dizajn Universal 🧱 Qasja fizike 🚪 Doors/Hyrjet 📍 Zonat përreth Seat 🛞 Transporti 🏨 Strehimi brenda natës për konferenca 🎧 Aksesueshmëria ndijore 🧠 Aksesueshmëria njohëse 📆 Oraret e hollësishme ℹ️ Paketa Informative (për Konferenca brenda natës) 🧠🎪 Aksesueshmëria në Vende ✅ Anketa e Qasjes ☑ Listat e tjera të aksesueshmërisë Neuroception dhe Ngarkesa ndijore: Përvojat tona komplekse shqisore

👏🧷🎁 Simpunks Paraqet

Ne herë pas here ndihmojmë në vendosjen e ngjarjeve për komunitetin tonë.

Mbledhur më poshtë janë burimet dhe listat kontrolluese që përdorim për të ndihmuar që objektet dhe ngjarjet të jenë më të arritshme.

Por së pari, le të mësojmë rreth botëve perceptuese.

🧠🌍 Botët perceptuese dhe trauma ndijore

Kuptimi i botës ndjerë dhe perceptuese të njerëzve autistikë është qendror për të kuptuar autizmin.

Duke shqyrtuar dhe përmbushur nevojat shqisore të njerëzve autistikë në strehim | Shoqata e Qeverisjes Lokale

Një tru i njeriut, i shikuar nga lart, ka mbi të siluetat e gjelbra të kontinenteve të Tokës

Kuptimi i botës ndjerë dhe perceptuese të njerëzve autistikë është qendror për të kuptuar autizmin.

Gjithkush ka tetë sisteme ndjerë: pesë të parët janë shikimi i njohur, dëgjimi, erë, prekje dhe shije. Këta pesë na japin informacion rreth botës jashtë trupave tanë. Tre sisteme të brendshme të ndjerjes na japin informacion nga brenda trupit tonë — sistemi ynë vestibular (koordinimi i lëvizjes me ekuilibrin), proprioception (vetëdija për pozitën dhe lëvizjen e trupit) dhe interoception (duke ditur gjendjen tonë të brendshme duke përfshirë ndjenjat, temperaturën, dhimbjen, urinë dhe etjen). Edhe pse jo të gjitha shqisat e jashtme janë të prekura në mënyrë të barabartë nga mjedisi fizik, ne i konsiderojmë të gjitha - pasi ato kolektivisht i shtojnë 'ngarkesës ndijore' që shumë njerëz autistikë shpesh e përjetojnë. Çdo input ndijor duhet të përpunohet dhe mund të zvogëlojë kapacitetin për të menaxhuar dhe përpunuar gjëra të tjera.

Ndërsa shumë njerëz autistikë përpunojnë një gjë në një kohë, stimulimi ndijor mund të grumbullohet. Ndërsa autostradat e trurit bëhen të mbingarkuara, ka pasoja në të gjithë rrjetin nervor. Kjo mund të çojë në dhimbje koke, nauze dhe luftën dhe përgjigjen e fluturimit, kjo është ajo që shkakton shumë meltdowns dhe mbyllje.

Duke shqyrtuar dhe përmbushur nevojat shqisore të njerëzve autistikë në strehim | Shoqata e Qeverisjes Lokale

Imagjinoni që nuk keni zgjidhje tjetër veçse të zmadhoni mënyrën e mbrojtjes jetë.Perpetual — vala e heshtur

Një nga gjetjet më të rëndësishme është se shumica e njerëzve autistikë kanë dallime të konsiderueshme shqisore, në krahasim me shumicën e njerëzve jo-autistikë. Truri autistik merr sasi të mëdha informacioni nga bota, dhe shumë prej tyre kanë forca të konsiderueshme, duke përfshirë aftësinë për të zbuluar ndryshimet që të tjerët humbasin, përkushtim të madh dhe ndershmëri, dhe një ndjenjë të thellë të drejtësisë shoqërore. Por, për shkak se kaq shumë janë vendosur në një botë ku ata janë të përshkuar nga modeli, ngjyra, zëri, erë, cilësi dhe shije, këto pika të forta nuk kanë pasur një shans për t'u treguar. Në vend të kësaj, ata janë të zhytur në një krizë të përhershme shqisore, duke çuar në shfaqjen e sjelljeve ekstreme - një shkrirje, ose në një gjendje ekstreme të tërheqjes fizike dhe komunikimit - një mbyllje. Nëse i shtojmë këtyre keqkuptimeve nga komunikimi shoqëror me njëri-tjetrin, bëhet më e lehtë të shohim se si janë humbur mundësitë për të përmirësuar jetën autistike.

Nëse jemi serioz në mundësimin e lulëzimit në jetët autistike, duhet të jemi serioz në lidhje me nevojat shqisore të njerëzve autistikë, në çdo mjedis. Përfitimet e kësaj shtrihen përtej komuniteteve autistike; ajo që i ndihmon njerëzit autistikë shpesh do të ndihmojë edhe të gjithë të tjerët.

Duke shqyrtuar dhe përmbushur nevojat shqisore të njerëzve autistikë në strehim | Shoqata e Qeverisjes Lokale

Një person që po shpërthen me shkëndija nga brenda jashtë mban një stërvitje pa tela në tempullin e tyre, i cili gjithashtu prodhon ndezje. Mbingarkesa ndijore nga Alexis Quinn

“Modelet janë një problem i vërtetë për mua. Unë përthithem prej tyre — ata marrin të gjithë fokusin tim dhe është me të vërtetë shqetësuese. Kur unë jam i mbingarkuar shëndoshë dhe visuals mund të bëhet shumë intensive. Aftësia ime për të menaxhuar luhatet në varësi të asaj se sa i mbingarkuar jam. Kur jam i mbingarkuar, unë nuk mund të menaxhoj rrëmujë vizuale, gjërat në mantelpieces dhe mure, zjarret e hapura, qilima të modeluara ose orët që kurdisen. Këto janë të gjitha gjërat që do të duken mirë në një ditë të mirë, por të bëhen shumë. "” Unë kam ndjeshmëri masive ndijore. Sidomos në dritë dhe zë. Ndjeshmëria ime luhatet në varësi të asaj se sa i mbingarkuar jam. Nëse nuk jam i mbingarkuar, atëherë mund të toleroj shumë më tepër”. Mbështetja e Lulëzimit Autik në Shtëpi dhe Përtej - Vepra arti e Alexis Quinn - NDTi

Unë po tregoj historinë time në emër të mijëra njerëzve me autizëm dhe/ose aftësi të kufizuara të të mësuarit të cilët janë arrestuar në mënyrë të papërshtatshme në spitale...

Unë nuk përgjigjem mirë në një spital, kështu që unë u stimming dhe pacing.

Stimulimi ndihet mirë për mua dhe kundërveproi mjedisin e zënë, kaotik ndijor të spitalit.

Mbingarkuar atë ditë, unë dëshpërimisht nevojë për ecjen time. Stafi, si zakonisht, ishin shumë të zënë. Unë didn & APOS; t dua të shqetësojë ata, por unë kam për të pasur dikë më lejoi jashtë. Kishte tri dyer midis meje dhe botës së jashtme.

“Unbroken: Mësoni të Jetoni Përtej Diagnozës” nga Alexis Quinn

Mënyrat divergjente në të cilat përpunojmë botën rreth nesh mund të na lënë të lodhur dhe të pastruar nga energjia, pasi njerëzit autistikë kanë “kapacitet më të lartë perceptues” sesa homologët tanë neurotipikë, që do të thotë se ne përpunojmë vëllime më të mëdha informacioni nga mjedisi ynë. Njerëzit autistikë zakonisht përdorin konceptin e 'teorisë së lugës' për të konceptuar këtë përvojë të pasurive të kufizuara të burimeve energjetike. Fillimisht e teorizuar në kontekstin e sëmundjes kronike, teoria e lugës mund të shpjegohet si çdo detyrë dhe aktivitet (i kënaqshëm ose ndryshe) që kërkon një numër të caktuar të 'lugëve'. Shumica e njerëzve fillojnë ditën e tyre me një bollëk të tillë lugësh që ata mund të bëjnë çfarëdo që zgjedhin dhe rrallë ulen. Ne njerëzit autistike fillojnë me një numër të kufizuar të lugëve, dhe kur ato lugë janë të rrezikshme të ulëta, ne duhet të tërhiqemi prapa, të pushojmë, të angazhohemi në vetë-kujdes dhe të presim që lugët tona të plotësohen.

Të bësh më shumë duke bërë më pak: Reduktimi i Burnout Autistic | Psikologjia Sot

Autizmi Life Shpjegoi: Senses (Hyper/Hyposensitivity)

Edhe pse njerëzit autistikë jetojnë në të njëjtën botë fizike dhe merren me të njëjtën 'lëndë të parë', bota e tyre perceptuese rezulton të jetë jashtëzakonisht e ndryshme nga ajo e njerëzve jo-autistikë.

Dallimet në perceptimin çojnë në një botë të ndryshme perceptuese që interpretohet në mënyrë të pashmangshme ndryshe. Duhet të jemi të vetëdijshëm për këto dallime dhe të ndihmojmë individët autistikë të përballen me ndjeshmëri të dhimbshme dhe të zhvillojnë pikat e forta ('superaftësitë perceptuale') që shpesh janë pa u vënë re ose injorohen nga njerëzit jo-autistikë.

Pamundësia për të filtruar në plan të parë dhe informacionet e sfondit mund të përbëjnë të dyja pikat e forta dhe dobësitë e perceptimit autistik. Nga njëra anë, individët autistikë duket se perceptojnë informacione më të sakta dhe një sasi më të madhe të tij. Nga ana tjetër, kjo sasi e informacionit të pazgjedhur nuk mund të përpunohet njëkohësisht dhe mund të çojë në mbingarkesë informacioni. Siç e përshkruan Donna Williams, njerëzit autistikë duket se nuk kanë 'sitë' në trurin e tyre për të zgjedhur informacionin që ia vlen të merret pjesë. Kjo rezulton në një fenomen paradoksale: informacioni ndijor është marrë në detaje të pafundme dhe në mënyrë holistike në të njëjtën kohë. Kjo mund të përshkruhet si 'perceptimi gestalt', që është, perceptimi i të gjithë skenës si një entitet i vetëm me të gjitha detajet e perceptuara (jo të përpunuara!) njëkohësisht. Ata mund të jenë të vetëdijshëm për informacionin që të tjerët mungojnë, por përpunimi i 'situatave holistike' mund të jetë e madhe.

Çështjet perceptuese shqisore në Autizëm dhe Sindromin e Aspergerit: Përvoja të Ndryshme Ndijore - Botë të Ndryshme Perceptuale

Kështu, të gjitha tiparet e autizmit (dëmtimet e ndërveprimit social, problemet gjuhësore dhe të komunikimit, funksionimi njohës, sjelljet e përsëritura etj.) Mund të shihen si të rrënjosura në mbingarkesat shqisore të përjetuara nga individë autistikë. Individët autistikë perceptojnë, ndihen dhe kujtojnë shumë. Të ballafaquar me një mjedis bombardues, konfuz, habitës dhe shpesh të dhimbshëm, foshnjat autistike tërhiqen në botën e tyre duke mbyllur sistemet e tyre shqisore.

Çështjet perceptuese shqisore në Autizëm dhe Sindromin e Aspergerit: Përvoja të Ndryshme Ndijore - Botë të Ndryshme Perceptuale

Trauma ndijore është emri Autism Wellbeing i ka dhënë një fenomen që njerëzit autistikë kanë kohë që e përshkruajnë në fjalët dhe veprimet tona. Ngjarjet që përjetojmë si fizikisht ose emocionalisht të dëmshme ose kërcënuese për jetën mund të mos jenë domosdoshmërisht ngjarjet ekstreme që zakonisht lidhen me traumën. Trauma ndijore mund të lindin nga aktivitetet e përditshme të tilla si marrja e dushit ose pazaret. Kjo mund të ndodhë shpesh dhe të na çojë në shpenzimin e jetës sonë në një gjendje hipervigjilence. Ne i përgjigjemi informacionit ndijor në një mënyrë që është krejtësisht proporcionale me përvojën tonë të vërtetë dhe të jetuar. Megjithatë, përgjigjet tona mund të jenë të gabuara ose të keqkuptuara.

Ndikimi i Traumës Ndijore është i rëndësishëm. Foshnjat mund të humbasin rregullimin, rritjen e promovimit të kontributit prindëror. Stresi toksik mund të modifikojë zonat e trurit të përfshira në të mësuarit dhe kujtesën dhe të rrisë ndjeshmërinë tonë ndaj një sërë përvojash shëndetësore fizike dhe mendore me rezultate më të varfra.

Si ndikon trauma ndijore se si rritemi, zhvillojmë dhe mësojmë

Efektet afatgjata të keqkuptimit ose keqetiketimit të traumave shqisore mund të jenë katastrofike.Si trauma ndijore ndikon në mënyrën se si rritemi, zhvillojmë dhe mësojmë

Ndërlidhja midis kontributeve shqisore, emocioneve, nivelit të energjisë, detyrës së vazhdueshme dhe mënyrës se si menaxhoni gjithçka që duhet të bëni së bashku me përballimin me të dhëna ndonjëherë dërrmuese shqisore është një përvojë me të cilën shumë njerëz autistikë janë të njohur me të. Të kuptuarit se sa bota ndijore mund të ndikojë në sa të shqetësuar ndiheni, sa mirë mund të komunikoni, sa mund të bëni një dyqan ushqimor apo edhe thjesht të hyni në një hapësirë është një pjesë e rëndësishme e të kuptuarit për të ndërtuar. Pa këtë kuptim, nga perspektiva e njerëzve autistikë, shumë njerëz nuk mund të kuptojnë se si të gjithë-konsumojnë mjedisin ndijor mund të jetë për disa dhe për të tjerët kjo është një mënyrë për të qenë në gjendje të ndërveprojnë që liron ankthin dhe tensionin. Ndërveprimi me botën shqisore përmes sjelljeve të kërkimit ndijor lidhet fort me stimimin (sjellje vetë-stimuluese që ndihmon vetë-rregullimin) e cila shpesh është një mënyrë vërtet pozitive (përderisa askush nuk lëndohet) mënyrë e shprehjes që mund të përfshijë lumturinë, ankthin, shqetësimin dhe shumë më tepër .

Përvojat shqisore autistike, sipas fjalëve tona — Sarah O'Brien

Duke marrë parasysh përvojën shqisore autistike, ne po mendojmë për jetën autistike, përvojën e përditshme të jetesës si person autistik. Duke pasur parasysh implikimin e saj në aktet e zakonshme të jetës së përditshme, është e vështirë të shmanget përfundimi se, për shumë njerëz autistikë, trauma shqisore ka qenë atje gjatë gjithë kohës, duke u fshehur në pamje të qartë.

Trauma ndijore: Autizmi, ndryshimi ndijor dhe përvoja e përditshme e frikës

Frika është emocioni kryesor në autizëm...

Duke menduar mënyrën se si kafshët bëjnë

Kujtimet e mia më të hershme, më të fuqishme janë ndijore. E gjërave ndjenja kaotike. Të jesh i tmerruar nga zhurmat me zë të lartë. Për të qenë të tmerruar nga shumë ushqime. Për të mos u dëgjuar në këto përvoja dhe pastaj të konsiderohen problematike për të luftuar për të drejtën time për të mos u traumatizuar. Këto janë kujtimet e mia më të hershme. Ndjenjat e ndryshimit shoqëror nuk u ngritën deri më vonë. Është e vështirë për të mësuar aftësitë sociale funksionale kur ju duhet të luftoni gjatë gjithë kohës për t'u dëgjuar. Ditto, është e vështirë për të mësuar ndjeshmëri kur ju nuk jeni duke parë atë. Dhe mendoj se, duke u etiketuar si kjo treshe e deficiteve, jam në një kuptim duke u ri-traumatizuar duke mos pasur kuptimin tim për botën e njohur.

Çfarë kuptoj që autizmi të jetë — Spectrumy

Unë kam shkruar diku tjetër për atë që unë i referohem si 'ekuacioni i artë' - që është:Autizmi + mjedisi = rezultate.Shmangia e ankthit në Fëmijët Autistik nga Luke Beardon

🌈🤲 Gjërat e shpejta me kosto të ulët për të bërë një ndryshim për njerëzit autistikë

Truri ynë merr shumë detaje. Ne përpiqemi shumë për të shmangur një mbingarkesë të situatave shqisore ose shoqërore. Nuk jemi ne të qenit i vështirë; është një ndryshim fizik i trurit.

Mirëseardhja dhe përfshirja e njerëzve autistikë në kishat dhe komunitetet tona

Një lak pafundësi me ngjyrë ylber në një sfond gri

Dy minuta për të këmbimit? Vetëm lexoni këtë:

Gjërat me kosto të ulët të shpejtë për të bërë një ndryshim për njerëzit autistikë.

Gjithmonë na pyesni se çfarë mund të ndihmojë. Truri ynë merr shumë detaje. Ne përpiqemi shumë për të shmangur një mbingarkesë të situatave shqisore ose shoqërore. Nuk jemi ne të qenit i vështirë; është një ndryshim fizik i trurit.

Mirëseardhja dhe përfshirja e njerëzve autistikë në kishat dhe komunitetet tona

Kontrolloni dritat në çdo dhomë. Shmangni llamba fluoreshente ose kompakt-fluoreshente, nëse mundeni, pasi ato duket se dridhen si një dritë strobe, në shikimin autistik. Gjithashtu, përpiquni të shmangni spotet e ndritshme.

Nivelet e zhurmës. Nëse një ngjarje do të ketë shumë zhurmë sfond dhe biseduar, a ka një hapësirë të qetë për të marrë për të, në qoftë se ajo është shumë? Biseda mund të jetë e pamundur për të dëgjuar në turma. Po në lidhje me makinat me zë të lartë tharëse dore në loos? Çdo alternativë si peshqir dore?

Ndërtesa. A e dimë se çfarë duket, dhe çfarë paraqitja është si? A ka informacion në një faqe interneti të thjeshtë, ndoshta? Fotografitë?

Urdhri i shërbimit — udhëzime vërtet të qarta për ne p.sh. ku të ulemi, kur të qëndrojmë dhe të ulemi, çfarë të themi në çdo pikë? Ose shkruani, ose merrni dikë që të jetë me ne për të thënë në heshtje se çfarë të bëni, ju lutem. (Kjo gjithashtu ndihmon ata të rinj në kishë).

Ne jemi shumë të mirëfilltë, dhe mendjet tona mund të shohin fotografi, jo fjalë. Ju lutem përpiquni të thoni se çfarë do të thotë.

Ngjarje fizike p.sh. duke shtrënguar duart Uji duke u splashed mbi njerëzit në një ceremoni? Ne mund ta gjejmë këtë fizikisht të dhimbshme, pasi shumë prej tyre janë tepër të ndjeshëm. Ju lutemi na paralajmëroni se çfarë do të ndodhë, dhe për të shmangur kontaktin fizik nëse ne ofrojmë së pari.

Zona e pushimit — diku e qetë për të shkuar nëse kemi nevojë, ju lutem. Ose mos u shqetësoni nëse ne enden jashtë për një kohë, ku të sigurt për ta bërë këtë.

Socializimi. Jini të vetëdijshëm se e kemi të vështirë dhe të rraskapitshme pasi nuk mund të 'shohim' ose të dëgjojmë aq mirë, sidomos në turmë. Gjuha jonë e trupit mund të jetë ndryshe nga tuajat, dhe ne nuk mund të bëjmë kontakt me sy. Ju lutem mos mendoni se ne jemi të vrazhdë. Ulur pranë nesh për të biseduar, diku më i qetë, është më e lehtë sesa të ballafaqohemi me ne. Duke na thënë të 'përpiqemi më te' për të bërë miq nuk është e dobishme; hulumtimet tregojnë se njerëzit jo-autistikë kanë tendencë të refuzojnë ofertën tonë të miqësisë, për shkak të keqkuptimeve dhe miteve.

Jini të qartë dhe të saktë. Nëse ju thoni se ju do të bëni diçka, ju lutem bëni atë. Ata në spektrin autistik do të jenë të shqetësuar nëse premtoni të ndihmoni, por nuk e bëni këtë, ose premtoni të telefononi në një kohë të caktuar dhe nuk e bëni. Ose nëse përdorni shprehje si, “Unë do të kthehem në pesë minuta” kur do të thotë, “Unë do të kthehem disa kohë në gjysmën e ardhshme”. Nëse keni nevojë për të ndryshuar marrëveshjet, ju lutemi vetëm na tregoni. Ka të bëjë me përpjekjen për të ruajtur temperaturën dhe funksionin e trurit, jo për kontrollin.

Mbështetje: Gjeni një person të qetë dhe të ndjeshëm i cili është i gatshëm të japë pak ndihmë nëse kemi nevojë për të.

Burimi: Mirëseardhja dhe Përfshirja e Personave Autistikë në Kishat dhe Komunitetet tona

🌈♿️🎪 Si t'i bëni ngjarjet tuaja të aksesueshme për komunitetin e aftësisë së kufizuar

Ne jemi gjithashtu të lodhur duke kërkuar në mënyrë të përsëritur ngjarjet për qasje në plan të parë, në vend që ta trajtojmë atë si një mendim të mëvonshëm, ose duke pritur që ne të hyjmë dhe të pastrojmë rrëmujën e tyre të paarritshme.

Si t'i bëni ngjarjet tuaja të drejtësisë sociale të aksesueshme për komunitetin e aftësisë së kufizuar: Një listë kontrolluese - e rrënjosur në të drejta

Një person në një karrige me rrota është në fund të një grupi të madh shkallësh, duke kërkuar lart ndërsa i shohim ato nga prapa.

🕸 Aksesueshmëria e internetit

Përdorni kontrast të lartë dhe konsideroni përdorimin e një vegle për të lejuar përdoruesit të kalojnë nga errësira në dritë në dritë në errësirë

Mos përdorni animacione ndezëse

Përdorni tekstin alt

Mos përdorni imazhe për të paraqitur informacionin e tekstit

Përdorimi kaloni navigacionin

Ofroni një mjet zmadhues

Caption dhe/ose transkriptoj përmbajtje video dhe audio

Përdorni tekstin përshkrues të lidhjes (“gjeni fotografi të kafshëve të bukura këtu” në vend se “këtu”), pasi përdoruesit e lexuesit të ekranit mund të kërcejnë nëpër lidhje dhe duhet të dinë se ku udhëheqin

Përfshini një deklaratë të qasjes në faqen e internetit, si kjo nga rrënjosur në organizatën prindërore të Drejtat, Drejtat e Paaftësisë Uashington

Përfshini informacionin mbi aksesueshmërinë e ngjarjeve në mënyrë të dukshme, me një plan të qartë qasjeje

Nevojë për ndihmë? Filloni me WebAIM dhe Seksioni 508.

Burimi: Si t'i bëni ngjarjet tuaja të drejtësisë sociale të aksesueshme për komunitetin e aftësisë së kufizuar: Një listë kontrolluese - e rrënjosur në të drejtat

🚪 Krijimi i një Plani Aksesi

Vet objektet tuaja

Në ndërtesa, shikoni për: Ramps; të arritshme të gjitha banjot gjinore; porta me gjerësi të mjaftueshme për karriget me rrota për të hyrë; shtrojë të mjaftueshme; hapësira të rikonfigurueshme; të ndritshme, madje edhe të lehta.

Në rrugët e marshimit dhe paradës, shikoni: Edhe sipërfaqet e lëmuara; tapiceri të mjaftueshëm për pushime pushimi; parkim i arritshëm aty pranë; të arritshme të gjitha tualetet gjinore në mundësi të lehtë; transport tokësor i arritshëm; mbuluar në rast të shiut.

Caktoni tapiceri për personat me aftësi të kufizuara në pjesën e përparme të dhomës ose turmës dhe pranë daljeve, duke shënuar hapësirë, kështu që pjesëmarrësit e paaftët e kuptojnë se nuk duhet të ulen atje.

Siguroni interpretimin e gjuhës së shenjave për të gjitha ngj

Sigurimi i komunikimit Access Realtime Translation (SHPORTA), pasi jo të gjithë njerëzit që kanë humbje të dëgjimit ose që janë d/Shurdhër përdorin gjuhën e shenjave për të komunikuar, dhe kjo mund të sigurojë qasje më të madhe për njerëzit me çrregullime të përpunimit auditor

Konsideroni sigurimin e karrigeve me rrota kredi ose Scooters, ndoshta nëpërmjet një shitësi të palës së tretë të cilët mund të marrë përgjegjësi

Konsideroni ofrimin e anijes me karrige me rrota

Caktoni një zonë shërbimi për lehtësimin e kafshëve

Caktoni një ekip qasjeje që koordinon çështjet e qasjes gjatë planifikimit dhe deri në fund të ngjarjes dhe u jepni atyre shënues të njohur si këmisha, xhaketa ose kapele në mënyrë që ato të jenë të lehta për t'u gjetur

Zhvilloni një politikë parfum - shkuarja pa parfum do të rrisë aksesueshmërinë

Konsideroni përcaktimin e një hapësirë të qetë ose dhomë

Përdorni një sistem të adresave publike (PA)

Sigurohuni që kushdo që flet, duke përfshirë edhe anëtarët e audiencës, të përdorë mikrofona

Konsideroni ndihmën audio, si sythe dëgjimi, për njerëzit që kanë humbje të dëgjimit dhe mbështeten në teknologji ndihmëse siç janë aparatet e dëgjimit

Nevojë për ndihmë? Kjo listë kontrolluese ADA mund të jetë një burim i madh, siç mund të jetë ky udhëzues për hartimin e ngjarjeve që përputhen me ADA-në; Rrjeti Autistic Self Advocacy është një vend i mirë për të filluar me politika më gjithëpërfshirëse të qasjes.

Burimi: Si t'i bëni ngjarjet tuaja të drejtësisë sociale të aksesueshme për komunitetin e aftësisë së kufizuar: Një listë kontrolluese - e rrënjosur në të drejtat

📕 Bërja e politikave të ngjarjeve tuaja miqësore

Përfshini persona me aftësi të kufizuara në udhëheqjen tuaj, organizatën, folësit dhe panelistët e planifikuar, imazhet dhe dokumentacionin

Përfshini aftësinë e kufizuar në politikat tuaja kundër ngacmimit, anti-diskriminimit dhe diversitetit, duke njohur aftësinë e kufizuar si kategori sociale dhe politike

Supozoni se personat me aftësi të kufizuara janë në dhomë, edhe nëse nuk janë të dukshme, dhe se ata janë palë të interesuara në ngjarjen tuaj

Përfshini orientimin e aftësisë së kufizuar për të gjithë vullnetarët dhe stafin

Përfshini një hapësirë në formularin tuaj të regjistrimit që njerëzit të shprehin nevojat për qasje

Dokumentoni politikën dhe përpjekjet tuaja të qasjes dhe t'i bëni ato publike

Keni një kuadër për t'iu përgjigjur kritikave dhe reagimeve nga komuniteti i aftësisë së kufizuar

Kini kujtim për gjuhën tuaj:

Shmangni fjalët që përdorin aftësinë e kufizuar si një fyerje, si “i çmendur” ose “histerik”

Shmangni fraza të tilla si “karrige me rrota” ose “vuan nga”

Paguani konsulentët e aftësisë së kufizuar si ju do profesionistë të tjerë të cilët ofrojnë shërbime

Nevojë për ndihmë? Këtu janë disa shembuj të politikave të qasjes për t'u tërhequr: SXSW; NOLOSE; Konferenca Kombëtare e Legjislaturave Shtetërore politika e qasjes në faqen e internetit; dhe Konvergjenca.

Burimi: Si t'i bëni ngjarjet tuaja të drejtësisë sociale të aksesueshme për komunitetin e aftësisë së kufizuar: Një listë kontrolluese - e rrënjosur në të drejtat

🌏🏗 Dizajn Universal

Planifikimi aksesueshme ngjarje përfshin katër hapa. Këto katër hapa janë dizajni universal, qasja fizike, qasja ndijore dhe qasja njohëse.

Mbajtja e ngjarjeve gjithëpërfshirëse: Një Udhëzues për Planifikimin

Planifikimi aksesueshme ngjarje përfshin katër hapa. Këto katër hapa janë dizajni universal, qasja fizike, qasja ndijore dhe qasja njohëse.

Këtu është ajo që secila nga këto hapa do të thotë:

Mbajtja e ngjarjeve gjithëpërfshirëse: Një Udhëzues për Planifikimin

Dizajni universal do të thotë që të gjithë mund të shkojnë dhe të marrin pjesë në një ngjarje. Aksesueshmëria fizike, qasja ndijore dhe qasja njohëse duhet të ndodhë që të gjithë të marrin pjesë.

Qasja fizike: Hapësira nuk ka probleme për përdoruesit e karrigeve me rrota dhe personat me aftësi të kufizuara vizion

Aksesueshmëria ndijore: Ngjarja është e sigurt për njerëzit me alergji. Ka strehim për njerëzit që janë të verbër, të shurdhër, ose me vështirësi të dëgjimit.

Aksesueshmëria njohëse: Jepni informacion të qartë rreth ngjarjes. Siguroni të gjithë materialin në formate të ndryshme dhe gjuhë të thjeshtë. Le të dinë njerëzit se çfarë të presin paraprakisht.

Pranoni dhe merreni me nevojat e qasjes që janë të ndryshme nga tuajat.

Burimi: Mbajtja e ngjarjeve gjithëpërfshirëse: Një Udhëzues për Planifikimin e

🧱 Aksesueshmëria fizike

E gjithë hapësira fizike e përdorur për ngjarjen mund të përdoret nga të gjithë. Kjo përfshin hotele, ashensorë, dhe dhoma konferencash.

Shembuj të qasjes fizike përfshijnë:

🚪 Dyer/Hyrje

Shenjat me braille që thonë emrat e ndërtesave, numrat e dhomave, dhe ku hyrjet dhe ashensorët janë të arritshëm

Hyrjet kryesore kanë rampa të arritshme për karrige me rrota

Butonat e hyrjes së punës për përdoruesit e karrocave

Dyer të gjera dhe korridore për përdoruesit e karrigeve me rrota

Shtigje të qarta në dhe rreth vendit tuaj për të verbër dhe përdoruesit e karrigeve me rrota

Ashensorë të arritshëm që punojnë

📍 Zonat përreth

Nuk ka kodra rreth ndërtesave të konferencave dhe transportit

Kontrolloni për rampa frenuese që akomodojnë përdoruesit e karrigeve me rrota dhe personat me aftësi të kufizuara në vizion (shih imazhin në të djathtë)

Restorante afër (jo më shumë se 5 minuta në këmbë në distancë)

Moti: në varësi të vendndodhjes suaj, dëbora dhe akulli gjatë dimrit mund të parandalojnë pjesëmarrësit të marrin pjesë në ngjarjen tuaj. Mundohuni të planifikoni ngjarjet tuaja në pranverë, verë ose në fillim të vjeshtës.

tapiceri

Tabelat e aktivitetit të arritshme për karrige me rrota me hapësirë për ushqime, medikamente dhe materiale sesioni

Karrige me shpinë të lartë për njerëzit me çështje të bilancit

Gjithkush mund të shohë pjesën e përparme të dhomës

Shtrojë të arritshme duhet të jetë pjesë e dhomës ngritur

Mos e ndani shtrojë të arritshme nga grupi

Banjat publike të arritshme të karrigeve me rrota duhet të jenë pranë ose pranë dhomave të sesionit të

🛞 Transporti

Transporti i aksesueshëm pranë vendndodhjes (jo më shumë se pesë minuta në këmbë)

Keni një listë të opsioneve të transportit

autobus

Taksitë

Metro

Kompanitë lokale të kabulancave jo-emergjente (bizneset që ofrojnë transport të aksesueshëm për karrocë)

🏨 Strehim gjatë natës për konferenca

Dhoma me hapës automatik të derës ADA

Dhoma me hapësirë të mjaftueshme për përdoruesit e karrigeve me rrota për të lëvizur të qetë

Banjat kanë roll-in dushe me një stol

Shtretërit janë mjaft të larta për një ashensor Hoyer, por mjaft të ulët për përdoruesit e karrigeve me rrota.

Burimi: Mbajtja e ngjarjeve gjithëpërfshirëse: Një Udhëzues për Planifikimin e

🎧 Aksesueshmëria ndijore

Ekzistojnë dy lloje të aksesit ndijor:

1. Dëgjimi dhe aparatet vizuale janë në dispozicion (nganjëherë mbivendosen me aksesueshmërinë njohëse)

2. Një vend i sigurt për njerëzit me alergji kimike dhe të lehta dhe/ose ndjeshmëri.

Shembuj të dëgjimit, akomodimit vizual dhe të prekshëm (ndjenja e prekjes)

Përshkrimet e imazhit për prezantime dhe titra për video

Pajisjet zanore për pjesëmarrësit e vështirë të dëgjimit

Mikrofona

SHPORTA dhe ASL interpretim

Formatet alternative: braille, dixhitale, lexim i lehtë (gjuhë e thjeshtë me fotografi), printime të mëdha

Shembuj të akomodimit për ndjeshmëri kimike dhe të lehta

Politika pa aromë

Nuk ka politika të fotografisë flash

Duartrokitje ASL (ose “flapplause”) në vend të duartrokitje

Zhurma që anulon muffs veshit

Dhoma pa ndijor

Ajer te kondicionuar pune

Burimi: Mbajtja e ngjarjeve gjithëpërfshirëse: Një Udhëzues për Planifikimin e

🧠 Aksesueshmëria njohëse

Gjithkush që vjen në ngjarje e di se çfarë të presë. Gjithkush e di:

Çfarë ngjarje është rreth.

Orari.

Ku ngjarja është.

Çfarë strehim janë në dispozicion.

Shembuj të aksesueshmërisë njohëse përfshijnë:

📆 Oraret e hollësishme

Bëni një orar për ngjarjen tuaj në dispozicion në faqen tuaj te internetit ose në email.

Dërgo oraret për njerëzit paraprakisht të ngjarjes suaj.

Konferenca: dërgoni oraret që përfshijnë kohën e mbërritjes dhe nisjes së aeroportit, emrat e sesioneve të trajnimit, emrat e folësve dhe pushimet për pjesëmarrësit dhe folësit të paktën një muaj përpara ngjarjes suaj. Njerëzit që nuk përdorin email marrin oraret e kopjeve të forta.

Ngjarjet njëditore: dërgoni një orar/agjendë të përfunduar jo më vonë se 2 javë më parë.

ℹ️ Paketa Informacioni (për Konferenca gjatë natës)

Formulari i strehimit me një listë të strehimit njerëzit mund të kërkojë

Përfshini dy lloje të orareve të ngjarjeve: Një orar ngjarjeje dhe oraret ditore (shih shtojcën për shembull)

Përfshini informacion rreth hapësirave të qeta

Jepni emrin, emailin dhe numrin e telefonit të personit kryesor të kontaktit për ngjarjen

Siguroni një listë të dyqaneve lokale të pajisjeve mjekësore me tarifat e qirasë (për kommodes, ashensorët hoyer, dhe llojet e tjera të pajisjeve organizatorët e ngjarjeve nuk mund të rezervojnë)

Shto një shënim të shkurtër rreth pritjeve për njerëzit mbështetës

Shënim: paketat e informacionit duhet t'u dërgohen pjesëmarrësve të konfirmuar 3 deri në 4 muaj para konferencës suaj.

🧠🎪 Aksesueshmëria njohëse në Vendi

Përdorni etiketat e emrave për të gjithë.

Sesionet e pranishme në mënyra të ndryshme. (d.m.th. udhëzime të shkruara dhe verbale, ndihma vizuale si fotografi, vizatime dhe tabela)

Orari shumë pushime gjatë gjithë ditës. Mos planifikoni seanca që shkojnë përtej një ore e gjysmë.

Lejoni njerëzit të lëvizin për të shtyrë ose ritëm.

Siguroni dhe shpjegoni shënjat e komunikimit me ngjyra.

Sigurohuni që prezantimet të shikohen nga kënde të ndryshme.

Burimi: Mbajtja e ngjarjeve gjithëpërfshirëse: Një Udhëzues për Planifikimin e

✅ Anketa e qasjes

Ne si këtë studim të thjeshtë qasje për vlerësimin e objekteve nga ATX Go.

Disa gjëra që shtojmë:

A janë të gjitha dyert të paktën 36"? (32" është minimumi, por ne jemi të lehtësuar kur të gjitha dyert janë të paktën 36").

A ka një dhomë/zonë të shpëtuar ndijor?

A ka kontakt të menjëhershëm me jashtë? Sa dyer për të marrë jashtë?

Cilat janë nivelet e presionit të zërit në kapacitet?

Kur janë orët e qeta të biznesit?

Cilat janë nivelet e CO2? (Ne duhet të fillojmë duke përfshirë nivelet e CO2 në sondazhet e qasjes.)

☑ Listat e Kontrollit të Aksesit të Tjera

Udhëzues për konferencë të arritshme | SIGACCES

Ngjarje gjithëpërfshirëse dhe mikpritëse — Bëni Komunitete WordPress

Aksesueshmëria për WordCamps - kodet ryelle

Lista e kontrollit të qasjes për hapësirat SFWA - SFWA

Rritja e diversitetit në Konferencën Tuaj | ashe dryden

Rritja e neurodiversitetit në grupet e avokimit të aftësisë së kufizuar dhe drejtësisë sociale

Si t'i bëni prezantimet dhe takimet tuaja të arritshme për të gjithë | Iniciativa e Aksesit në Web (WAI) | W3C

Lista e kontrollit të aksesit të vendit - Bëni Komunitetin WordPress

Neuroception dhe Ngarkesa ndijore: Përvojat tona komplekse shqisore

Tani që kemi hulumtuar botët perceptuese, traumat shqisore dhe aksesueshmërinë praktike, le të flasim për dizajnimin e përvojave komplekse shqisore të njerëzve neurodivergjentë.

Vazhdoni me “Neuroception dhe Ngarkesa ndijore: Përvojat tona komplekse shqisore”

Navigating Stimpunks

Need financial aid to pay for bills or medical equipment? Visit our guide to requesting aid.

 

Need funds for your art, advocacy, or research? Visit our guide to requesting creator grants.

 

Want to volunteer? Visit our guide to volunteering.

 

Need a table of contents and a guide to our information rich website? Visit our map.