🌈♿️ Bantuan Bersama dan Pembelajaran Berpusatkan Manusia untuk Orang Neurodivergent dan Orang Kurang Upaya

Ear readers, press play to listen to this page in the selected language.

Stimpunks dicipta oleh dan untuk orang neurodivergent dan orang kurang upaya. Kami menyediakan bantuan bersama, peluang pembelajaran, penyelidikan berpusatkan manusia, dan upah hidup untuk komuniti kami. Kami menganggap kecekapan, dan kami percaya pada penentuan diri. Kami, Stimpunks

👏🧷⏰ Stimpunks dalam satu Minit (atau kurang)

Yayasan Stimpunks mencabar pendekatan khas untuk membantu orang yang neurodivergent atau kurang upaya. Kita tahu bagaimana rasanya hidup dengan halangan dan apa maksudnya tidak sesuai dan harus menjalin komuniti kita sendiri. Stimpunks tahu bahawa orang neurodivergent dan kurang upaya mempunyai keperluan manusia. Kami menawarkan pendekatan yang berperikemanusiaan untuk membantu komuniti kami berkembang maju.

Melalui Yayasan Stimpunks, kami:

Menawarkan bantuan kewangan dan bersama;

Sewa ahli komuniti kami sebagai perunding;

Menyediakan ruang pembelajaran yang direka untuk komuniti kami; dan

Menyokong usaha penyelidikan terbuka komuniti kami.

Satu daripada empat orang dewasa AS mempunyai kecacatan. Walau bagaimanapun, komuniti kami hanya menerima 2% daripada pembiayaan geran AS, dan hanya 19% daripada kami yang bekerja. Kita tidak boleh membiarkan itu menjadi kebenaran. Kita harus mencabar norma dan mengubah naratif di sekitar orang yang neurodivergent atau kurang upaya.

Yayasan Stimpunks berusaha untuk melakukannya dengan empat tiang kami.

⛑📚 Tiang kami 🗂🧰

Stimpunks Foundation menaja dan menggunakan pencipta neurodivergent dan kurang upaya dan menguatkan kerja mereka kepada pelanggan kami dan di seluruh masyarakat. Kami wujud untuk sokongan langsung dan bantuan bersama orang neurodivergent dan orang kurang upaya.

Kami melengkapkan bantuan bersama kepada pencipta dengan ruang pembelajaran untuk pencipta. Yayasan Stimpunks melayani orang neurodivergent dan orang kurang upaya yang tidak dilayan oleh sekolah awam dan swasta. Melalui ekuiti, akses, empati, dan inklusiviti, kami membina ruang pembelajaran komuniti yang menghormati semua jenis minda badan.

Kami mengejar pembelajaran berasaskan semangat, berpusatkan manusia yang serasi dengan kepelbagaian saraf dan model sosial kecacatan. Kami membuat laluan ke ekuiti dan akses untuk pelajar kami. Kami mewujudkan ruang Cavendish untuk rehat rakan sebaya dan pembinaan niche kolaboratif di mana kita dapat mencari kelegaan dari dunia yang sengit yang dirancang terhadap kita.

Inisiatif penyelidikan kami memberi tumpuan kepada tempat manis sosiologi digital, kajian neurodiversiti, kajian kecacatan, dan sinkretisme, di tempat terbuka. Kami ingin meningkatkan pengalaman saintifik untuk orang kurang upaya dan neurodivergent dengan memulihkan kemanusiaan. Kami mahu membawa suara ke dalam pembinaan empirikal dan menterjemahkan suara ke dalam pemahaman akademik.

Vini oleh Adriel Yeremia Art

Kami juga membantu perniagaan dan organisasi meningkatkan pengetahuan dan amalan Kepelbagaian, Ekuiti, dan Inklusi (DEI) dengan menganalisis amalan syarikat dan pemimpin bimbingan untuk membongkar ableisme di ruang mereka. Menurut Harvard Business Review, “Terdapat lebih daripada satu bilion orang di seluruh dunia - sekitar 15% penduduk - hidup dengan kecacatan. Sebagai pekerja, mereka dapat mengurangkan kekurangan bakat dan menambah kepelbagaian organisasi yang mendorong pembuatan keputusan dan inovasi yang lebih baik.” Bentuk kerjasama mesra neurodiversiti berpotensi untuk mengubah pasukan dan budaya yang berdaya saing dan toksik secara patologi menjadi pasukan yang sangat kolaboratif dan unit budaya yang lebih besar yang bekerjasama dengan lebih mudah dan lebih berjaya.

Perkhidmatan tambahan kami termasuk audit kebolehcapaian digital dan fizikal, bacaan sensitiviti, dan tawaran lain yang memberi tumpuan kepada peningkatan DEI di tempat kerja. Perkhidmatan pelanggan adalah bagaimana kita menjalani misi kita untuk menggunakan orang neurodivergent dan orang kurang upaya serta bagaimana kita mengumpulkan modal untuk pemberian.

et Sicut Iris oleh Seni Adriel Yeremia

Hormat kerana belajar dengan senjata tiang kekal

Menindik melalui permukaan perkhidmatan buatan

Kehidupan Komitmen oleh Swamburger

“Stimpunks adalah sumber penting untuk pendidik.” Ira Socol, pengarang bersama Pembelajaran Abadi

“Pembelajaran Abadi” adalah bahagian penting dalam perjalanan kami di Stimpunks. Ini membantu kami mengembangkan tanggapan kami mengenai UX kelas, teori toolbelt, gua, api unggun, dan lubang penyiraman, dan banyak lagi.

Stimpunks perlahan-lahan debugging society.The amal melindungi, membantu dan keselesaan individu, sambil menunjukkan kelemahan peringkat perpustakaan dalam beberapa konsep yang akhirnya merosakkan individuals.This bantuan adalah mendalam indah, moral dan fungsi koheren kepada keperluan yang besar, dan benar sebagai bulatan tulen di dalamnya sebab-dan-kesan form.AJ bulu

Bulu AJ

Terima kasih banyak @stimpunks kerana menyokong dan mempercayai saya dan karya seni saya.

Tidak apa-apa untuk menjadi anda. Tidak mengapa untuk menjadi berbeza. Tidak apa-apa untuk mempunyai kecacatan. Jangan berputus asa pada diri sendiri.

Melati Slater

Sekiranya anda peduli dengan saya, baca apa yang dikatakan @stimpunks.

McCrea

Terima kasih banyak kepada @stimpunks untuk penjana ini jadi jika kita kehilangan kuasa, penumpu oksigen masih boleh berjalan! Saya tidak boleh terima kasih cukup!!

Karrie Higgins

Melati Crowdfund

Liana Crowdfund

Crowdfund

“class="wp-image-376"/ Ibu hitam dan anak perempuan memegang tangan dan memakai mahkota gemerlapan dan gaun bolaArtist: Jasmine Slater

Empat tiang kami terletak di empat tiang ADA.

Peluang Sama

Hidup Bebas

Penyertaan Penuh

Kecukupan Ekonomi

Pada tahun 1990, ADA, yang hari ini tetap menjadi landasan undang-undang hak sivil kecacatan di Amerika Syarikat, menetapkan empat matlamat untuk orang kurang upaya Amerika: peluang yang sama, hidup bebas, penyertaan penuh, dan ekonomi diri yang mencukupi. Keadilan Ekonomi Adalah Keadilan Hilang Upaya

Berikut adalah peta minda tiang dan falsafah kami.

Stimpunks-Tiang-7Muat turun

☂️ Payung Kami: Adakah Anda Stimpunk?

Kecacatan dan neurodivergence adalah payung luas yang merangkumi banyak orang, mungkin anda. Payung neurodivergent termasuk kepelbagaian perbezaan yang wujud dan diperolehi dan profil berduri. Ramai orang neurodivergent tidak tahu bahawa mereka neurodivergent. Dengan laman web dan jangkauan kami, kami membantu orang ramai berhubung dengan identiti neurodivergent dan kurang upaya mereka. Kami menghormati dan menggalakkan diagnosis diri dan diagnosis komuniti. #SelfDxIsValid, dan laman web kami dapat membantu anda memahami cara hidup anda.

Sekiranya anda tertanya-tanya sama ada anda Autistik, luangkan masa di kalangan orang Autistik, dalam talian dan luar talian. Sekiranya anda menyedari bahawa anda berkaitan dengan orang-orang ini jauh lebih baik daripada yang lain, jika mereka membuat anda merasa selamat, dan jika mereka memahami anda, anda telah tiba.

Definisi komunal cara autistik menjadi

Memerlukan diagnosis adalah bertentangan dengan pembebasan dan penerimaan trans. Perkara yang sama berlaku untuk Autisme.

Diagnosis diri bukan hanya “sah” - ia adalah pembebasan. Apabila kita menentukan komuniti kita sendiri dan merampas hak kita untuk definisi diri kembali dari sistem yang melukis kita sebagai tidak normal dan sakit, kita berkuasa, dan bebas.

Walaupun bantuan langsung kami memberi tumpuan kepada orang neurodivergent dan orang kurang upaya, sesiapa sahaja boleh menjadi Stimpunk. Semua neurotip dialu-alukan. Semua kemampuan dialu-alukan. Semua minda badan dialu-alukan. Sekutu dialu-alukan!

Inilah masanya untuk meraikan saling ketergantungan kita!

Pengertian kecacatan dalam masyarakat kita digariskan oleh konsep “kemerdekaan” yang pelik. Inilah masanya untuk meraikan saling ketergantungan kita! Kerjasama membolehkan kita mewujudkan ruang yang benar-benar selamat untuk orang autistik dan sebaliknya neurodivergen.Mitos Kemerdekaan: Bagaimana Model Sosial Hilang Upaya Mendedahkan Standard Double Masyarakat” NeuroClastic

Untuk menghadapi cabaran masa depan, kita memerlukan kemampuan menyelesaikan masalah dari pelbagai jenis minda yang bekerjasama.

Buku Autisme Terbaik, disyorkan oleh Steve Silberman

“Apa yang membuat kita berbeza, membuat semua perbezaan di dunia.” —Randimal

Pluralisme adalah realiti kita.

Sumber imej: Prapetak MetaarXiv | Merapatkan Kepelbagaian Neurodiversiti dan Biasiswa Terbuka: Bagaimana Nilai Dikongsi Dapat Membimbing Amalan Terbaik untuk Integriti Penyelidikan, Keadilan Sosial, dan Pendidikan Berprinsip; Lesen: CC-by Attribution 4.0 Antarabangsa

Artis: AJ Wool

Saya berhasrat untuk mewakili ND seperti yang saya buat. Saya mahu warna menjadi menerangi kristal keseluruhan yang lebih rumit. Saya ingin membuat sesuatu yang indah dan terperinci dengan warna yang mewakili diri saya, dan anda, dan semua orang yang ingin menjadi bahagian berwarna. Walaupun bahagian hitam homogen adalah majoriti, mereka bukan seluruh badan. Seluruh bodymind termasuk kita, dengan luka kita, kelemahan kita dan profil berduri kadang-kadang uncharacterizable kami.AJ Wool

Adakah anda tahu mengapa kita mempunyai bunga matahari?

Adakah anda tahu mengapa kita mempunyai bunga matahari?

Adakah anda tahu mengapa kita mempunyai bunga matahari? Ini bukan kerana Vincent van Gogh menderita. Ini kerana Vincent van Gogh mempunyai saudara lelaki yang menyayanginya. Melalui semua kesakitan, dia mempunyai tether, sambungan ke dunia. Dan itulah tumpuan cerita yang kita perlukan. Sambungan. Hannah Gadsby: Nanette

Bunga matahari (F453)

Bunga Matahari (F454)

Bunga matahari (F459)

Sama ada neurodivergent, kurang upaya, atau sekutu, menjadi Stimpunk bermaksud reframing.

Kami memusatkan tepi dalam perkhidmatan kepada semua minda badan.

Sertai kami!

Derma

Minta Bantuan

Sukarelawan

Temui Pasukan Kami

Sambung

Rangka Semula

Meminta bantuan adalah cara yang baik untuk membina komuniti dan terlibat dalam kerjasama yang bermakna. Dalam meminta bantuan, anda juga menaikkan orang lain yang ingin muncul untuk anda.HANYA PERINGATAN YANG MEMINTA BANTUAN ADALAH SUMBANGAN

🧠🖼 Kami Rangka Semula

Kredit Imej: Adriel Wool

Mencabar norma dan ubah naratif dengan membingkai semula.

Rangka semula keadaan ini yang telah dilabelkan kekurangan atau patologi sebagai perbezaan manusia. Sucks Normal: Pengarang Jonathan Mooney mengenai Bagaimana Sekolah Gagal Kanak-kanak dengan Perbezaan Pembelajaran

Nota kandungan: Laman web kami merangkumi muzik, lirik, penulisan, dan seni yang menangani ableisme, eugenik, pengecualian, kesihatan mental, kemurungan, dysphoria, behaviorisme, penyalahgunaan, kesakitan kronik, dan kematian. Terdapat beberapa perkataan sumpah dalam bahan yang dipetik.

Juga termasuk adalah pencurahan perspektif, budaya, dan kegembiraan neurodivergent dan kurang upaya.

Sedia, Punk? Rock seterusnya!

Hei teman wanita

Saya mendapat cadangan, pergi sesuatu seperti ini

Berani ya untuk melakukan apa yang anda mahu

Berani ya untuk menjadi siapa yang anda akan

Berani ya menangis dengan kuat

“Anda mendapat begitu emosi, bayi”

Double berani ya, dua berani ya

Double Berani Ya oleh Bikini Bunuh

Rock N 'Roller oleh Kyle Duce

Kami mempunyai protes ke peringkat, didorong oleh bahan api kemarahan kita yang benar. Kami mempunyai ucapan untuk dibuat, ditulis dari permintaan melonjak trauma individu dan kolektif kita, dan impian kegembiraan dan kebebasan dan cinta kita yang paling liar. Kami mempunyai naratif budaya untuk menulis semula kerana mereka benar-benar membenci kita dan mereka benar-benar akan membunuh kita, dan jika kita akan menulis semula naratif, maka tidak ada alasan untuk menahan diri dari penulisan semula kita yang paling radikal dan menantang. Kami mempunyai kanak-kanak autistik yang memerlukan kami untuk menyokong mereka sebagai arkitek pembebasan mereka sendiri terhadap sekolah dan doktor dan institusi dan polis dan pendakwa yang akan menghancurkan dan memusnahkan mereka.

Kita akan memerlukan kemarahan dan perayaan umum kita yang merangsang dan diri kita yang rumit, tidak sempurna, tidak kemas untuk jalan yang panjang dan sukar ini, kerana kita memerlukan kita semua, dan semua taktik dan strategi kita, untuk mengekalkan pergerakan dan akhirnya, untuk menang.

Autistic Hoya - Blog oleh Lydia X.Z. coklat: Pergerakan neurodiversiti memerlukan kasutnya, dan menumbuk.

Kami akan menulis semula naratif.

Rangka Semula dengan Kami

Rangka semula dengan kami di halaman seterusnya.

Teruskan