Pesë Gjuhët e Dashurisë Neurodivergjente

A blue humanoid with rainbow highlights holds a floating sphere in cupped hands.
Ear readers, press play to listen to this page in the selected language.

Ne e duam këtë cicërimë zbavitëse në pesë gjuhët e dashurisë neurodivergjente nga Miti gjithmonë Insightful.

Pesë gjuhët neurodivergjente dashuri: infodumping, play paralele, mbështetje shkëmbimi, Ju lutem Crush My Soul Back Into My Body, dhe “Kam gjetur këtë shkëmb të ftohtë/buton/fletë/etj dhe mendova se ju do të donte atë” (pebbling pinguin) mit

Ofertat emocionale janë piksele të komunikimit marrëdhënie dhe janë të rëndësishme për strehim marrëdhënie. Kjo listë është shumë për njohjen dhe takimin e disa ofertave të përbashkëta emocionale neurodivergjente në marrëdhënie, kështu fraza “gjuhët e dashurisë”.

Ne do të zgjerohet në secilin me kuotat e zgjedhura, imazhe dhe video.

Një ofertë emocionale është kur bëjmë diçka për të sinjalizuar se duam vëmendje dhe lidhje. Ofertat emocionale janë qendrore për çdo lloj marrëdhënieje - romantike, sociale dhe profesionale. Aftësia më e rëndësishme e marrëdhënieve — Ofertat emocionale

Gottman i referohet ofertave si “njësia themelore e komunikimit emocional”. Ofertat mund të jenë të vogla ose të mëdha, verbale ose joverbale. Janë kërkesa për t'u lidhur.

Ofertat shpesh janë qëllimisht delikate, sepse njerëzit kanë frikë të jenë të prekshëm dhe të vënë veten atje. Është e frikshme të thuash, “Hej! Unë dua të lidheni! Kushtojini vëmendje mua!” kështu që në vend të kësaj, ne bëjmë një pyetje ose tregojmë një histori ose ofrojmë dorën tonë për lidhje. Ne shpresojmë se do të marrim lidhje në kthim, por nëse jo, është më pak e frikshme sesa të lutemi, “Lidhu me mua, ju lutem!”

Dëshironi të përmirësoni marrëdhënien Filloni t'i kushtoni më shumë vëmendje ofertave

Tabela e përmbajtjesInfoDumpingParalel Luaj, Body DoublingMbështetja Swapping, Sharing SpoonsJu lutem Crush My Soul Into My Body Penguin Pebbling: “Kam gjetur këtë shkëmb ftohtë/buton/fletë/etj dhe mendova se do të donit atë"Neurodivergjent Gjuhët Dashuria dhe Ekipi Punon Profilet me gjemba Rivendosni neurodivergjenca Pse ne Reframe Reframe AIDREframe Learning Reframe Research Reframe Services Mbështetje MythNevojë për Mbështetje? Header Art: Sfera e Njerëzimit nga Heike Blakley

Më pëlqen ata drithërues dhe ju jeni vetëm stili im

Tha Leo për Demi

Dhe në qoftë se ju do të donte të qëndroni me mua një kohë

Do të na mbuloj me pyje

Ne mund të shëtitje nëpër një tokë magjike

Është e gjelbër dhe është me ngjyra të ndezura

Shtrojini trupat tanë në myshk dhe rërë

Ne e dimë dhe po e dimë

“Astrologjia e çuditshme” është një nga vetëm këngët e duhura dashurie që kam shkruar ndonjëherë. Është një eksplorim i sinqertë i asaj që do të thotë të duash dikë që është intrinsically ndryshe nga ju. Bëhet fjalë për të shpresuar se ato cilësitë dhe instinktet që përkrahnin nxitjen e rritjes kuptimplote në vend të kaosit, por duke e ditur se në mënyrë të pashmangshme do të jetë gjithmonë pak nga të dyja.

FLOOD - Slothrust prishen shpirtërore e tyre të re LP “Timeline paralele” Track by Track

Dhe unë mos u shqetësoni

Astrologjia jonë e çuditshme

Unë shpresoj se ne gjejmë

Ju sjellni më të mirën në mua

Astrologjia e çuditshme nga Slothrust

Infodumping

Vishet dhe Infodumps

Nuk e di kush e ka shpikur shprehjen “interes të veçantë”. Ndoshta disa studiues. Njerëzit autistikë nuk e duan vërtet termin sepse termi “special” është lidhur kaq ngushtë me terma si “nevoja të veçanta”, të cilat i pëlqejmë.

Megjithatë, diku poshtë vijës “interes të veçantë”, zakonisht i shkurtuar në Spin (“spin”), u bë termi për tendencën karakteristike-autistike për të zhvilluar një obsesion me diçka specifike dhe shpesh të errët.

Disa interesa të veçanta janë jetëshkurtër, dhe disa zgjasin jetën e personit; por, sado kohë që zgjasin, ato janë intensive, të lezetshme dhe një pjesë jetike e kulturës autistike.

Pra integrale janë interesa të veçanta për kulturën autistike që njerëzit autistikë do të postojnë rreth ndjenjës së depresionit dhe të pamotivuar sepse nuk kanë një Spin aktiv në këtë moment.

Të kesh një interes të veçantë është sikur të kesh një shtrydhje ose të jesh i ri në dashuri. Është konsumuese dhe e lezetshme. Ne duam të ndajmë interesat tona të veçanta dhe një shembull i përbashkët i ndjeshmërisë autistike është inkurajimi i të tjerëve që të flasin në detaje të hollësishme - “infodump” - për vishet e tyre.

Ajo është konsideruar si një shenjë e kujdesit dhe miqësisë për të inkurajuar dikë për të folur me ju në lidhje me Spin e tyre- nëse ju në fakt ndajnë interesin e tyre - sepse asgjë nuk e bën një person autistik më të lumtur se të diskutuar, të mësuarit rreth, ose ndarjen rreth, Spin e tyre.

Është gjithashtu mjaft e pranueshme në kulturën autistike të “infodump” në një temë sa herë që ndodh të dalë. Për autistët (një i brendshëm i shkurtër për njerëzit autistikë), shkëmbimi i njohurive dhe informacionit është gjithmonë i mirëpritur.

7 Aspekte të Ftohta të Kulturës Autistike” NeuroClastic

Mësoni rreth monotropismit dhe vishet

🐇... kur papritmas një lepur i bardhë me sy rozë vrapoi afër...

Luaj paralele, Dyfishimi i Trupit

Ne gëzojmë lojë paralele dhe aktivitete të përbashkëta që nuk kërkojnë bisedë të vazhdueshme. Kur flasim, ajo merr thellë shpejt. Ne diskutojmë se çfarë është e vërtetë, përpjekjet tona, frika, dëshirat, obsesionet. Ne e vlerësojmë një infodump të mirë, dhe nuk ka gjë të tillë si oversharing. Ne shkëmbejmë histori të njëjta — duke ndarë një kohë kur ndihemi në mënyrë të ngjashme në jetën tonë, jo si konkurrencë, por për të reflektuar se sa mirë po dëgjojmë njëri-tjetrin.

Humbur në Përkthim: Teoria e Gjuhës Sociale të Neurodivergjencës | nga Trauma Geek | Medium

Unë dua të kaloj kohë në ekzistencë paralele me ju; le të jemi vetëm së bashku.

neurowonderful — neurowonderful: Ata janë këtu! Sepse ju...

Lidhur me luajtjen paralele është praktika ADHder e dyfishimit të trupit.

Por në botën e ADHD, një trup i dyfishtë është dikush që ulet me një person me lagështirë si ai trajton detyra që mund të jetë e vështirë për të përfunduar vetëm.

Shumë njerëz me lagështirë e kanë më të lehtë të qëndrojnë të fokusuar në punët e shtëpisë, detyrat e shtëpisë, pagesën e faturave dhe detyra të tjera kur dikush tjetër është rreth për t'i mbajtur ato kompani. Trupi i dyfishtë mund të ulet në heshtje. Ai mund të lexojë, të dëgjojë muzikë në kufje, ose të punojë në detyrën që personi me lagështi po punon. Puna e vështirë është thjesht më shumë argëtim kur dikush tjetër është afër.

Marrja e gjërave është më e lehtë me një mik

Por pse funksionon një trup i dyfishtë? Ka disa shpjegime të mundshme. Më e thjeshtë është se trupi i dyfishtë shërben si një spirancë fizike për individin e hutuar që ndihet më i fokusuar nga prania e një personi tjetër në hapësirën e tyre. Personi i hutuar ndihet përgjegjës për dhe për trupin e dyfishtë. Ky perceptim përkthehet si - Unë nuk mund ta humbim këtë dhuratë të kohës.

Trupi i dyfishtë: Një mjet unik për të bërë gjërat | ADDA - Shoqata e çrregullimeve të deficitit të vëmendjes

Por ajo nuk ishte aty për të zvarritur. Për një orë, znj Bee, një mësues në 30 e saj, jetojnë-transmetuar veten klasifikim rrobat në llogarinë e saj të dedikuar për ADHD: brainsandspoons. Ndërsa rryma e drejtpërdrejtë vazhdoi, shikuesit u hodhën për të bërë rrobat e tyre “me” të.

“Të gjithë ishin kaq inkurajuese”, tha znj. Bee, e cila mësoi se ka lagështirë si një e rritur. “Kjo e bëri atë të vërtetë të ndjehen si një projekt grupi, jo vetëm mua me veten time në kamera. Kjo patjetër e bëri që koha të shkojë më shpejt.”

Komuniteti i ADHD e quan praktikën “dyfishimin e trupit”.

'Dyfishimi i trupit', një mjet produktiviteti i ADHD, po lulëzon në internet | Pittsburgh Post-Gazette

Çfarë është dyfishimi i trupit?

Nëse imagjinoni se një fëmijë autist në shkollë ka të ngjarë të hidhet nga tuneli i vëmendjes disa herë çdo ditë, çdo herë që çon në çorientim dhe siklet të thellë, ju jeni në rrugën tuaj për të kuptuar pse mjediset shkollore mund të jenë aq stresuese për shumë studentë autistikë. Nëse ju mund të shmangni kontributin për këtë, ju mund të gjeni se keni një kohë më të lehtë me studentët tuaj autistik: provoni të hyni në tunelin e tyre të vëmendjes kur mundeni, në vend që t'i tërhiqni nga ajo. Loja paralele është një mjet i fuqishëm për këtë; filloni aty ku është fëmija, tregoni interes në atë që ata janë të fokusuar. Nëse ju keni nevojë për të tërhequr ata nga çfarëdo që ata janë duke u fokusuar në, është më mirë për t'u dhënë atyre pak kohë.

Artizanatit, rrjedhës dhe stilet njohëse

Mbështetje Shkëmbimi, Ndarja e lugëve

Njerëzit neurodivergjentë, duke punuar së bashku, mund të mbushin boshllëqet në profilet e njëri-tjetrit. Shko ekipi. Anëtarët e Neurodiversitetit ERG në Automattic ndihmojnë njëri-tjetrin gjatë takimeve sinkron, meatspace, të cilat mund të jenë shumë stresuese.

Shkëmbimi i mbështetjes mund të ndodhë gjatë lojës paralele, duke e bërë për një moment të mirë të gjuhëve të dashurisë konvergjente.

Njerëzit na tregojnë se çfarë kanë nevojë, dhe ne gjejmë personin në komunitet që mund të plotësojë atë nevojë.

Një koncept që kemi marrë për të thirrur “ndarjen e lugëve”.

Për çfarë po punojmë tani? 🥄 #onefreeapp #sharingspoons #communitysolutions #mutualaid (feat. @lindsaymakesvideos)

Çfarë është ndihma e ndërsjellë?

“Solidariteti, jo bamirësia.”

Pse është një pjesë lugë e dobishme?

Ndërvarësia, mirëkuptimi dhe mbështetja

Ofron mundësi për të ndihmuar dhe kujdesur për të tjerët në kushtet tona dhe brenda kapaciteteve tona

Mbështetje direkte në një komunitet brenda një komuniteti

Është shumë më e lehtë të praktikosh pyetjen, ofrimin, marrjen dhe rënien midis njerëzve që “e marrin”!

Kujdesi Kolektiv i Komunitetit: Ëndërrimi i të ardhmes në ndihmën reciproke autistike

Gjithnjë e më shumë, komunitetet autistike janë ekspozuar ndaj ideve të drejtësisë së aftësisë së kufizuar, ndërvarësisë, intimitetit të qasjes, kujdesit kolektiv/komunitar dhe ndihmës reciproke. Kolektivët e kujdesit, aksionet e lugëve dhe grupet e tjera të kujdesit të komunitetit nga dhe për personat me aftësi të kufizuara, njerëzit e racializuar, njerëzit LGBTQ2IA+ (dhe njerëzit në këtë kryqëzim) po rriten në numër. A ka të ardhme që hapësirat autistike të veprojnë edhe si hapësira të ndihmës reciproke të qëllimshme?

Lëvizja nga një perspektivë e bazuar në të drejtat në një bazë të drejtësisë kërkon një vështrim në sistemet tona të kujdesit dhe ri-parashikimin se si funksionojnë komunitetet tona për të siguruar që askush të mos mbetet prapa.

Kujdesi Kolektiv i Komunitetit: Ëndërrimi i të ardhmes në ndihmën reciproke autistike, Autscape: Prezantimet 2020

Mësoni rreth ndihmës reciproke

Mësoni rreth ndërvarësisë

Ju lutem Crush Tim Soul Prapa në Trupin Tim

Një shembull i famshëm i preferencës së përbashkët autistike për hyrjen e presionit të thellë është Machine Squeeze Temple Grandin.

Në moshën 18 vjeç, kam ndërtuar makinën e shtrydhjes për të ndihmuar në qetësimin e ankthit dhe sulmeve të panikut. Përdorimi i makinës për 15 minuta do të zvogëlojë ankthin tim deri në 45-60 minuta (Grandin dhe Scariano 1986). Efekti relaksues u maksimizua nëse makina është përdorur dy herë në ditë.

Gradualisht, toleranca ime për t'u mbajtur nga makina e shtrydhjes u rrit. Duke ditur se unë mund të inicioj presionin dhe ta ndaloja nëse stimulimi u bë shumë intensiv, më ndihmoi të zvogëloja ndjeshmërinë e “sistemit nervor” tim. Një stimul dikur dërrmuese ishte tani një përvojë e këndshme.

Përdorimi i makinës më mundësoi të mësoja të toleroja duke u prekur nga një person tjetër. Deri në moshën 25 vjeç, unë kam qenë në gjendje të relaksohem në makinë pa u larguar prej saj. Gjithashtu më bëri të ndihem më pak agresiv dhe më pak i tensionuar. Së shpejti vura re një ndryshim në reagimin e maceve tona ndaj meje. Cat, i cili përdoret për të ikur prej meje tani do të qëndronte me mua, sepse kisha mësuar ta përkëdhelja me një prekje më të butë. Më duhej të ngushëllohesha para se të mund t'i jepja ngushëllim mace.

Ndërsa “sistemi nervor” im qetësohej, kërkoja më pak presion të shtrydhjes për të prodhuar një ndjenjë ngushëlluese. Gradualisht, unë mund të zvogëloj vendosjen e rregullatorit të presionit nga 80 në 60 psi.

Efektet qetësuese të presionit të thellë të prekjes në pacientët me çrregullim autistik, studentët e kolegjit dhe kafshët

Por unë jam torturuar sepse përderisa nuk dua të bëj një skenë apo të kem të huaj duke shtuar mbingarkesën dhe trullimin, unë jam njëkohësisht i dëshpëruar që dikush të më japë një përqafim masiv, të fortë, ariu. Për të fshehur mua, fshikëz mua, dhe më mburojë nga valët e shokut që udhëtojnë nga universi i tyre në minierë.

Në meltdowns | Misadventures e Mama Pineapple

Unë mund të mendoj për asnjë arsye logjike pse swaddles duhet të jetë vetëm për foshnjat, sepse ata janë super të dobishme.

Ata janë si një përqafim pa kontakt fizik. Kjo është e mahnitshme!

tingëllon e pyllit

Penguin Pebbling: “Kam gjetur këtë shkëmb ftohtë/buton/fletë/etj dhe mendova se do të donit”

Pinguin pebblinËshtë mënyra jonë për të thënë, “Mendova për ty sot. M'u kujtua kjo gjë për ty. Ja diçka që unë dua të ndaj me ju në mënyrë specifike.Dërgo pak “duke menduar për ju” guralecë. Ndihmon. @brainsandspoons

Një Adelie Penguin mbart një shkëmb për të shtuar në fole e saj në një ishull në Antarktidë, duke frymëzuar neurodivergjent gjuhën e dashurisë pinguin pebbling.

Penguins japin pebbles për penguins të tjera për të treguar se ata kujdesen. @brainsandspoons

Penguin Pebbling merr përsëri në vishet, si duke ftuar njerëzit në tuajat dhe inkurajimin e tjetër. vishet janë një trove për r dhuratë të pazakonta dhënien.

Dashuria pebblespebbles ngjan letrat L, O, V, dhe E rregulluar në fjalën LOVE në një plazh me rërë, duke evokuar gjuhën neurodivergjente dashuri të pebbling.Image Credit: AJ Lesh

Mësoni më shumë rreth pinguin pebbling

Gjuhët neurodivergjente Dashuria dhe puna në grup

Puna e ekipit e bën punën e ëndrrës

Infodumping, luajtja paralele, shkëmbimi i mbështetjes dhe guralecja e pinguinëve janë gjuhë të punës ekipore dhe bashkëpunimit, veçanërisht në kulturat e shpërndara të punës dhe kulturat “komunikimi është oksigjen”. Nëse vetëm do të kishte një ekuivalent të shpërndarë dhe të punës të përshtatshme për “Ju lutemi të shtypur shpirtin tim përsëri në trupin tim”.

Profilet me gjemba

Vlerësoni astrologjinë e çuditshme të profileve tona të mprehta që vijnë së bashku.

Çfarë na bën të ndryshëm, bën të gjitha ndryshimet në world.Randimals

Bashkohu me Randimals për të mësuar rreth profileve me gjemba.

Hork

“Ne e quajmë veten Warriors dhe Weirdos.”

AURORA

Eagard

Ne e quajmë veten Warriors dhe Weirdos.

Deti Dog

“Ajo që na bën të ndryshëm, bën të gjitha ndryshimet në botë.”

Ellarilla

Fletë e flokëve Omega

Dhe unë mos u shqetësoni

Astrologjia jonë e çuditshme

Unë shpresoj se ne gjejmë

Ju sjellni më të mirën në mua

Astrologjia e çuditshme nga Slothrust

Pra, një nga gjërat që duhet të mbajnë në mend me këtë është se dëmtimet që ekzistojnë në aspektin e marrëdhënieve apo edhe në kuptimin më të gjerë me folks si në spektrin ashtu edhe me ADHD është se dëmtimet tona shpesh mund të jenë të padukshme. shumë marrëdhënie-vështirësi për njerëzit që janë neurodiversitetit vijnë nga keqkuptimet e qëllimit. Keqkuptimet e veprimit. Ose ndjenjat e pamjaftueshmërisë dhe ankthit. Shpesh sepse kemi ardhur nga një jetë e tërë e fjalë për fjalë nuk është pranuar për të cilët jemi ne jemi, ADHD dhe Autism Relations Accommodations - Si të Merrni Nevojat Tuaja të Përmbushur

Mësoni rreth profileve me gjemba

Mësoni rreth akomodimeve në marrëdhëniet neurodivergjente

Neurodivergjenca Reframe

Për të kuptuar njerëzit neurodivergjentë në marrëdhënie të çdo lloji, ne duhet të rikthehemi. Ne rikufizojmë aftësinë e kufizuar dhe ndryshimin me Katër Shtyllat tona.

Miti mbështetje

Seriali YouTube “Pyetni një Autistik” të Mitit është një pjesë e rëndësishme e udhëtimit tonë këtu në Stimunks. Ne jemi të kënaqur për të mbështetur punën e tyre.

Miti mbështetje

Keni nevojë për mbështetje?

Fondacioni Simpunks sfidon qasjen tipike për të ndihmuar njerëzit që janë neurodivergjentë ose me aftësi të kufizuara. Ne e dimë se si është të jetosh me pengesa dhe çfarë do të thotë të mos përshtatesh dhe të duhet të krijojmë komunitetin tonë. Simpunks e di se njerëzit neurodivergjentë dhe me aftësi të kufizuara kanë nevoja njerëzore. Ne ofrojmë një qasje humane për të ndihmuar komunitetin tonë të lulëzojë.

Nëpërmjet Fondacionit Simpunks, ne:

Ofrojnë ndihmë financiare dhe reciproke;

Punësojmë anëtarët e komunitetit tonë si konsulentë

Të sigurojë një hapësirë mësimi të projektuar për komunitetin tonë; dhe

Mbështetni përpjekjet e hapura kërkimore të komunitetit

Një në katër të rriturit amerikanë kanë një aftësi të kufizuar. Megjithatë, komuniteti ynë merr vetëm 2% të fondeve të granteve amerikane, dhe vetëm 19% prej nesh janë të punësuar. Nuk mund ta lejojmë që të jetë e vërteta. Ne duhet ta sfidojmë normën dhe të ndryshojmë tregimin rreth njerëzve që janë neurodivergjentë ose me aftësi të kufizuara.

Fondacioni Simpunks kërkon të bëjë pikërisht këtë. Mësoni më shumë në stimpunks.org.

Vizito stimpunks.org

Header Art: Sfera e Njerëzimit nga Heike Blakley

“Sfera e Njerëzimit: Një Dhuratë Traverse e Lidhjes Energjike” nga Heike Blakley

PunkFlowers nga Heike Blakley

Published by Ryan Boren

#ActuallyAutistic retired technologist turned wannabe-sociologist. Equity literate education, respectfully connected parenting, passion-based learning, indie ed-tech, neurodiversity, social model of disability, design for real life, inclusion, open web, open source. he/they

4 thoughts on “ Pesë Gjuhët e Dashurisë Neurodivergjente

Leave a Reply

Navigating Stimpunks

Need financial aid to pay for bills or medical equipment? Visit our guide to requesting aid.

 

Need funds for your art, advocacy, or research? Visit our guide to requesting creator grants.

 

Want to volunteer? Visit our guide to volunteering.

 

Need a table of contents and a guide to our information rich website? Visit our map.