De vijf neurodivergerende liefdestalen

A blue humanoid with rainbow highlights holds a floating sphere in cupped hands.
Ear readers, press play to listen to this page in the selected language.

We houden van deze leuke tweet over de vijf neurodivergerende liefdestalen uit de altijd inzichtelijke mythe.

De vijf neurodivergente liefdestalen: infodumping, parallel spelen, support swapping, Please Crush My Soul Back Into My Body en „Ik vond deze coole rock/button/leaf /etc and thought you would like it” (pinguïn pebbling) Myth

Emotionele biedingen zijn de pixels van relatiecommunicatie en zijn belangrijk voor het aanpassen van relaties. Deze lijst gaat veel over het herkennen en beantwoorden van enkele veelvoorkomende neurodivergente emotionele biedingen in relaties, vandaar de uitdrukking „liefdestalen”.

We breiden ze allemaal uit met geselecteerde citaten, afbeeldingen en video's.

Een emotionele opdracht is wanneer we iets doen om aan te geven dat we aandacht en verbinding willen. Emotionele biedingen staan centraal in elke soort relatie - romantisch, sociaal en professioneel. De belangrijkste relatievaardigheid - emotionele biedingen

Gottman noemt biedingen „de fundamentele eenheid van emotionele communicatie”. Biedingen kunnen klein of groot zijn, verbaal of non-verbaal. Het zijn verzoeken om verbinding te maken.

Biedingen zijn vaak opzettelijk subtiel omdat mensen bang zijn om kwetsbaar te zijn en zichzelf te promoten. Het is eng om te zeggen: „Hé! Ik wil verbinding maken! Let op mij!” dus in plaats daarvan stellen we een vraag of vertellen we een verhaal of bieden we onze hand aan om verbinding te maken. We hopen dat we in ruil daarvoor verbinding krijgen, maar zo niet, dan is het minder eng dan te smeken: „Neem contact met me op, alsjeblieft!”

Wil je je relatie verbeteren? Begin meer aandacht te besteden aan biedingen

Inhoudsopgave InfoDumpingParallel Play, Body DoublingSupport Swapping, Sharing SpoonsPlease Crush My Soul Back Into My Body Penguin Pebbling: „Ik vond deze coole rock/button/leaf/etc en dacht dat je het leuk zou vinden” Neurodivergent Love Languages and TeamworkSpiky ProfilesReframe NeurodivergenceWhy We ReframeFrame AID Reframe Learning Reframe Research Reframe Services Support Myth Ondersteuning nodig? Header Art: Sphere of Humanity van Heike Blakley

Ik vind ze griezelig en jij bent precies mijn stijl

Zei de Leeuw tegen de Stier

En als je een tijdje bij me wilt blijven

Ik bedek ons met bos

We kunnen door een magisch land wandelen

Het is groen en gloeit

Leg ons lichaam in het mos en het zand

We weten en we weten

„Strange Astrology” is een van de weinige echte liefdesliedjes die ik ooit heb geschreven. Het is een eerlijke verkenning van wat het betekent om van iemand te houden die intrinsiek anders is dan jij. Het gaat erom te hopen dat die naast elkaar staande kwaliteiten en instincten zinvolle groei aanmoedigen in plaats van chaos, maar wetende dat het onvermijdelijk altijd een beetje van beide zal zijn.

FLOOD - Slothrust breekt nummer voor nummer hun nieuwe spirituele LP „Parallel Timeline” uit

En ik vind het niet erg

Onze vreemde astrologie

Ik hoop dat we vinden

Je haalt het beste in mij naar boven

Vreemde astrologie van Slothrust

Infodumping

SPiS en infodumps

Ik weet niet wie de uitdrukking „speciale interesse” heeft uitgevonden. Waarschijnlijk een onderzoeker. Mensen met autisme houden niet echt van de term omdat de term „speciaal” zo nauw verbonden is geraakt met termen als „speciale behoeften”, waar we een hekel aan hebben.

Desalniettemin werd ergens later „speciale interesse”, gewoonlijk afgekort tot SPiN („spin”), de term voor de karakteristiek autistische neiging om een obsessie te ontwikkelen met iets specifieks en vaak obscuur.

Sommige speciale interesses zijn van korte duur en sommige duren het leven van de persoon; maar hoe lang ze ook duren, ze zijn intens, verrukkelijk en een essentieel onderdeel van de autistische cultuur.

Speciale interesses in de autistische cultuur zijn zo belangrijk dat autistische mensen berichten over zich depressief en ongemotiveerd voelen omdat ze op dit moment geen actieve SPiN hebben.

Een speciale interesse hebben is als verliefd zijn of pas verliefd zijn. Het is verrukkelijk en verrukkelijk. We delen graag onze speciale interesses en een veelvoorkomend voorbeeld van autistische empathie is het aanmoedigen van anderen om uitgebreid - „infodump” - over hun SPINs te praten.

Het wordt beschouwd als een teken van zorgzaamheid en vriendschap om iemand aan te moedigen met je te praten over zijn SPiN - of je nu wel of niet zijn of haar interesse deelt - omdat niets een autistisch persoon gelukkiger maakt dan het bespreken, leren over of delen over zijn SPiN.

In de autistische cultuur is het ook heel acceptabel om over een onderwerp te „infodumpen” wanneer het ter sprake komt. Voor autisten (een insider in het kort voor mensen met autisme) is het delen van kennis en informatie altijd welkom.

7 coole aspecten van autistische cultuur” NeuroClastic

Meer informatie over monotropisme en SPiS

🐇... toen er opeens een wit konijn met roze ogen dichtbij kwam...

Parallel spelen, verdubbeling van het lichaam

We houden van parallel spelen en gedeelde activiteiten waarvoor geen voortdurend gesprek nodig is. Als we praten, wordt het snel diep. We bespreken wat echt is, onze worstelingen, angsten, verlangens, obsessies. We waarderen een goede infodump en er bestaat niet zoiets als te veel delen. We wisselen DEZELFDE verhalen uit en delen een tijd waarin we ons in ons eigen leven hetzelfde voelden, niet als een wedstrijd, maar om te laten zien hoe goed we naar elkaar luisteren.

Lost in Translation: De sociale taaltheorie van neurodivergentie | door Trauma Geek | Medium

Ik wil tijd doorbrengen in een parallel bestaan met jou; laten we samen alleen zijn.

neurowonderful — neurowonderful: ze zijn er! Omdat jij...

Gerelateerd aan parallel spelen is de ADHder-praktijk van lichaamsverdubbeling.

Maar in de wereld van ADHD is een dubbelganger iemand die naast een persoon met ADHD zit terwijl hij taken aanpakt die misschien moeilijk alleen te voltooien zijn.

Veel mensen met ADHD vinden het gemakkelijker om gefocust te blijven op huishoudelijk werk, huiswerk, het betalen van rekeningen en andere taken als er iemand anders in de buurt is om hen gezelschap te houden. Het lichaam van de dubbelganger kan gewoon stil zitten. Hij kan lezen, naar muziek luisteren op een koptelefoon of werken aan de taak waaraan de persoon met ADHD werkt. Hard werken is gewoon leuker als er iemand anders in de buurt is.

Dingen gedaan krijgen is makkelijker met een vriend

Maar waarom werkt een lichaam dubbel? Er zijn een paar mogelijke verklaringen. Het eenvoudigste is dat de body double dient als fysiek anker voor de afgeleid persoon die zich meer gefocust voelt door de aanwezigheid van een andere persoon in zijn ruimte. De afgeleid persoon voelt zich verantwoordelijk voor en voor de dubbelganger van het lichaam. Deze perceptie vertaalt zich alsof ik dit geschenk van tijd niet kan verspillen.

The Body Double: een uniek hulpmiddel om dingen gedaan te krijgen | ADDA - Attention Deficit Disorder Association

Maar ze was er niet om dingen uit te stellen. Een uur lang streamde mevrouw Bee, een lerares van in de dertig, zichzelf live terwijl ze de kleren sorteerde op haar account gewijd aan ADHD: brainsandspoons. Naarmate de livestream vorderde, sprongen kijkers erin om „met” haar hun eigen was te doen.

„Iedereen was zo bemoedigend”, zei mevrouw Bee, die als volwassene hoorde dat ze ADHD heeft. „Het zorgde ervoor dat het echt aanvoelde als een groepsproject, niet alleen als ik alleen voor de camera was. Het heeft de tijd zeker sneller voorbij laten gaan.”

De ADHD-gemeenschap noemt de praktijk „lichaamsverdubbeling”.

'Body doubling, 'een hulpmiddel voor ADHD-productiviteit, floreert online | Pittsburgh Post-Gazette

Wat is lichaamsverdubbeling?

Als je je voorstelt dat een autistisch kind op school waarschijnlijk meerdere keren per dag uit zijn aandachtstunnel wordt gehaald, wat telkens leidt tot desoriëntatie en diep ongemak, dan ben je op weg om te begrijpen waarom schoolomgevingen zo stressvol kunnen zijn voor veel autistische leerlingen. Als je daar geen bijdrage aan kunt leveren, zul je merken dat je het makkelijker hebt met je autistische leerlingen: probeer hun aandachtstunnel binnen te gaan wanneer je kunt, in plaats van ze eruit te trekken. Parallel spelen is hiervoor een krachtig hulpmiddel; begin waar het kind is, toon interesse in datgene waarop het zich richt. Als je ze toch uit alles wilt halen waar ze op focussen, is het het beste om ze wat tijd te geven.

Craft-, flow- en cognitieve stijlen

Ondersteuning voor ruilen, lepels delen

Neurodivergente mensen kunnen, door samen te werken, de hiaten in elkaars stekelige profielen opvullen. Ga naar het team. Leden van de Neurodiversity ERG van Automattic helpen elkaar tijdens synchrone meetups in de vleesruimte, wat erg stressvol kan zijn.

Tijdens parallel spelen kan ondersteuning worden uitgewisseld, wat zorgt voor een leuk moment van convergerende liefdestalen.

De mensen vertellen ons wat ze nodig hebben en wij vinden de persoon in de gemeenschap die in die behoefte kan voorzien.

Een concept dat we „lepels delen” hebben genoemd.

Waar zijn we nu mee bezig? 🥄 #onefreeapp #sharingspoons #communitysolutions #mutualaid (prestatie. @lindsaymakesvideos)

Wat is wederzijdse hulp?

„Solidariteit, geen liefdadigheid.”

Waarom is een lepel delen nuttig?

Onderlinge afhankelijkheid, begrip en ondersteuning

Geeft de mogelijkheid om anderen te helpen en te verzorgen op onze eigen voorwaarden en binnen onze eigen capaciteiten

Directe ondersteuning in een gemeenschap binnen een gemeenschap

Het is veel gemakkelijker om te oefenen met vragen, aanbieden, ontvangen en weigeren onder mensen die het „snappen”!

Collectieve gemeenschapszorg: dromen van een toekomst in autistische wederzijdse hulp

Autistische gemeenschappen worden steeds vaker blootgesteld aan ideeën over gerechtigheid voor gehandicapten, onderlinge afhankelijkheid, toegang tot intimiteit, collectieve/gemeenschapszorg en wederzijdse hulp. Zorgcollectieven, spoelaandelen en andere zorggroepen van en voor gehandicapten, mensen met een handicap, mensen met een handicap, LGBTQ2IA+-mensen (en mensen op dit kruispunt) groeien in aantal. Is er een toekomst voor autistische ruimtes om ook te fungeren als ruimtes voor opzettelijke wederzijdse hulp?

Om van een op rechten gebaseerd perspectief naar een op rechtvaardigheid gebaseerd perspectief over te gaan, moeten we naar onze zorgsystemen kijken en opnieuw bedenken hoe onze gemeenschappen functioneren om ervoor te zorgen dat niemand achterblijft.

Collectieve gemeenschapszorg: dromen van een toekomst in autistische wederzijdse hulp, Autscape: presentaties 2020

Meer informatie over wederzijdse hulp

Meer informatie over onderlinge afhankelijkheid

Verpletter alsjeblieft mijn ziel terug in mijn lichaam

Een bekend voorbeeld van de algemene autistische voorkeur voor diepe drukinvoer is de Squeeze Machine van Temple Grandin.

Op 18-jarige leeftijd bouwde ik de knijpmachine om angst- en paniekaanvallen te kalmeren. Als ik de machine 15 minuten lang zou gebruiken, zou mijn angst tot 45-60 minuten afnemen (Grandin en Scariano 1986). Het ontspannende effect werd gemaximaliseerd als de machine twee keer per dag werd gebruikt.

Gaandeweg groeide mijn tolerantie om vastgehouden te worden door de knijpmachine. De wetenschap dat ik de druk kon opwekken en kon stoppen als de stimulatie te intens werd, hielp me om de overgevoeligheid van mijn „zenuwstelsel” te verminderen. Een eens zo overweldigende stimulans was nu een plezierige ervaring.

Door de machine te gebruiken, kon ik leren tolereren dat ik door iemand anders werd aangeraakt. Op 25-jarige leeftijd kon ik ontspannen in de machine zonder me ervan af te trekken. Ik voelde me er ook minder agressief en minder gespannen door. Al snel merkte ik een verandering op in de reactie van onze kat op mij. De kat, die vroeger van me wegliep, bleef nu bij me, omdat ik had geleerd hem zachter te strelen. Ik moest zelf getroost worden voordat ik de kat kon troosten.

Toen mijn „zenuwstelsel” kalmeerde, had ik minder druk nodig om een geruststellend gevoel te krijgen. Geleidelijk kon ik de instelling van de drukregelaar verlagen van 80 naar 60 psi.

Kalmerende effecten van diepe aanraakdruk bij patiënten met een autistische stoornis, studenten en dieren

Maar ik word gemarteld, want hoewel ik geen scène wil maken of vreemden wil hebben die de overbelasting en overweldiging vergroten, ben ik tegelijkertijd wanhopig op zoek naar iemand die me een enorme, stevige berenknuffel geeft. Om me te verbergen, te coconeren en me te beschermen tegen de schokgolven die van hun universum naar het mijne reizen.

Over meltdowns | De tegenslagen van Mama Pineapple

Ik kan geen logische redenen bedenken waarom doeken alleen voor baby's zouden moeten zijn, omdat ze super nuttig zijn.

Ze zijn als een knuffel zonder fysiek contact. Dat is geweldig!

geluid van het bos

Penguin Pebbling: „Ik vond deze coole rock/button/leaf/etc en dacht dat je het leuk zou vinden”

Penguin Pebbling Het is onze manier om te zeggen: „Ik heb vandaag aan je gedacht. Ik herinner me iets over jou. Hier is iets dat ik specifiek met jullie wil delen. Stuur een klein steentje „thinking of you”. Het helpt. @brainsandspoons

Een Adeliepinguïn draagt een rots om aan zijn nest toe te voegen op een eiland in Antarctica, wat de neurodivergerende liefdestaal inspireert: pinguïns, kiezelstenen.

Pinguïns geven steentjes aan andere pinguïns om te laten zien dat ze om hen geven. @brainsandspoons

Penguin Pebbling keert terug naar SPiNS, waarbij je zowel mensen uitnodigt voor de jouwe als die van anderen aanmoedigt. SPINs zijn een schat aan onconventionele cadeaus.

Love PebbleSpebbles lijkt op de letters L, O, V en E, gerangschikt in het woord LOVE op een zandstrand, wat de neurodivergente liefdestaal van pinguïnkiezelstenen oproept. Image Credit: AJ Wool

Meer informatie over Penguin Pebbling

Neurodivergente liefdestalen en teamwerk

Teamwerk zorgt ervoor dat de droom werkt

Infodumping, parallelspel, uitwisseling van steun en pinguïnkiezelstenen zijn ook talen van teamwerk en samenwerking, vooral in gedistribueerde werkculturen en culturen waarin „communicatie is zuurstof”. Was er maar een gedistribueerd en werkgeschikt equivalent voor „Please Crush My Soul Back Into My Body”.

Stekelige profielen

Waardeer de vreemde astrologie van onze puntige profielen die samenkomen.

Wat ons anders maakt, maakt een groot verschil in de wereld.Randimals

Kom samen met de Randimals meer te weten over stekelige profielen.

Hork

„We noemen onszelf Warriors and Weirdos.”

POOLLICHT

Adelaar

We noemen onszelf Warriors and Weirdos.

Zeehond

„Wat ons anders maakt, maakt een groot verschil in de wereld.”

Ellarilla

Omega haarzakje

En ik vind het niet erg

Onze vreemde astrologie

Ik hoop dat we vinden

Je haalt het beste in mij naar boven

Vreemde astrologie van Slothrust

Een van de dingen om hier dus ook rekening mee te houden is dat de beperkingen die bestaan in termen van relaties of zelfs in bredere zin met mensen in het spectrum en met ADHD, zijn dat onze beperkingen vaak onzichtbaar zijn. We zijn gesocialiseerd om te proberen neurotypisch te spreken, maar we zijn er niet goed in. Veel relatieproblemen voor mensen die neurodivers zijn, komen voort uit misverstanden over bedoelingen. Misverstanden over actie. Of gevoelens van ontoereikendheid en angst. Vaak omdat we uit een heel leven komen waarin we letterlijk niet geaccepteerd worden voor wie we zijn.AdHD en autisme Relatieaccommodaties - Hoe u aan uw behoeften kunt voldoen

Meer informatie over Spiky-profielen

Meer informatie over accommodaties in neurodivergente relaties

Neurodivergentie opnieuw vormgeven

Om neurodivergente mensen in relaties van welke aard dan ook te begrijpen, moeten we opnieuw kaderen. We herformuleren handicap en verschil met onze vier pijlers.

Steun Mythe

De YouTube-serie „Ask an Autistic” van Myth is een belangrijk onderdeel van onze reis hier bij Stimpunks. We ondersteunen hun werk graag.

Steun Mythe

Ondersteuning nodig?

Stimpunks Foundation daagt de typische aanpak uit om mensen te helpen die neurodivergent of gehandicapt zijn. We weten hoe het is om met barrières te leven en wat het betekent om er niet bij te horen en onze eigen gemeenschap te moeten vormen. Stimpunks weet dat neurodivergerende en gehandicapte mensen menselijke behoeften hebben. We bieden een humane aanpak om onze gemeenschap te helpen floreren.

Via Stimpunks Foundation kunnen we:

Bied financiële en wederzijdse hulp aan;

Neem leden van onze gemeenschap aan als consultants;

Zorg voor een leerruimte die is ontworpen voor onze gemeenschap; en

Ondersteun de open onderzoeksinspanningen van onze gemeenschap.

Eén op de vier Amerikaanse volwassenen heeft een handicap. Onze gemeenschap ontvangt echter slechts 2% van de Amerikaanse subsidie en slechts 19% van ons heeft een baan. We kunnen dat niet zomaar de waarheid laten zijn. We moeten de norm uitdagen en het verhaal rond neurodivergerende of gehandicapte mensen veranderen.

Stimpunks Foundation probeert precies dat te doen. Meer informatie vindt u op stimpunks.org.

Bezoek stimpunks.org

Header Art: Sphere of Humanity van Heike Blakley

„Sphere of Humanity: A Traverse Gift of Energetic Connectedness” van Heike Blakley

PunkFlowers van Heike Blakley

Published by Ryan Boren

#ActuallyAutistic retired technologist turned wannabe-sociologist. Equity literate education, respectfully connected parenting, passion-based learning, indie ed-tech, neurodiversity, social model of disability, design for real life, inclusion, open web, open source. he/they

4 thoughts on “ De vijf neurodivergerende liefdestalen

Leave a Reply