Lima Bahasa Cinta Neurodivergent

A blue humanoid with rainbow highlights holds a floating sphere in cupped hands.
Ear readers, press play to listen to this page in the selected language.

Kami menyukai tweet yang menyeronokkan ini pada lima bahasa cinta neurodivergent dari Mitos yang selalu berwawasan.

Lima bahasa cinta neurodivergent: infodumping, bermain selari, pertukaran sokongan, Sila Crush My Soul Back Into My Body, dan “Saya dapati batu/butang/daun/dan lain-lain yang sejuk ini dan fikir anda akan menyukainya” (penguin pebbling) Mitos

Tawaran emosi adalah piksel komunikasi hubungan dan penting untuk penginapan hubungan. Senarai ini banyak mengenai mengenali dan memenuhi beberapa tawaran emosi neurodivergent yang biasa dalam hubungan, oleh itu ungkapan “bahasa cinta”.

Kami akan memperluaskan setiap dengan sebut harga, imej, dan video terpilih.

Tawaran emosi adalah apabila kita melakukan sesuatu untuk memberi isyarat bahawa kita mahu perhatian dan sambungan. Tawaran emosi adalah pusat kepada setiap jenis hubungan - romantis, sosial dan profesional.Kemahiran Hubungan Paling Penting - Tawaran Emosi

Gottman merujuk kepada tawaran sebagai “unit asas komunikasi emosi.” Tawaran boleh menjadi kecil atau besar, lisan atau nonverbal. Mereka permintaan untuk menyambung.

Tawaran sering sengaja halus kerana orang takut terdedah dan meletakkan diri mereka di luar sana. Ia menakutkan untuk mengatakan, “Hei! Saya mahu menyambung! Perhatikan saya!” jadi sebaliknya, kami bertanya soalan atau memberitahu cerita atau menawarkan tangan kami untuk sambungan. Kami berharap kami akan menerima sambungan sebagai balasan, tetapi jika tidak, ia kurang menakutkan daripada merayu, “Berhubung dengan saya, sila!”

Mahu Meningkatkan Hubungan Anda? Mula Memberi Perhatian Lebih kepada Tawaran

Jadual kandunganInfodumpingPlay Selari, Badan DoublingSupport Swapping, Sharing SpoonsLease Crush My Soul Back Into My BodyPenguin Pebbling: “Saya dapati batu/butang/daun/daun/dll yang sejuk ini dan fikir anda mahu"Neurodivergent Love Languages and teamworkSpiky ProfilesReframe NeuroDivergenceMengapa Kami ReframereFrame AidRangka PembelajaranReframe ResearchReframe ServicesSupport MythNeed Support? Seni Tandukan: Sfera Kemanusiaan oleh Heike Blakley

Saya suka mereka menyeramkan dan anda hanya gaya saya

Kata Leo kepada Taurus

Dan jika anda ingin tinggal dengan saya sementara

Saya akan melindungi kita dengan hutan

Kita boleh bersiar-siar melintasi tanah ajaib

Ia hijau dan ia bercahaya

Letakkan badan kita di lumut dan pasir

Kami tahu dan kami mengetahui

“Strange Astrology” adalah salah satu lagu cinta yang betul yang pernah saya tulis. Ini adalah penerokaan yang jujur tentang apa yang dimaksudkan untuk mencintai seseorang yang secara intrinsik berbeza daripada anda. Ini mengenai harapan bahawa kualiti dan naluri yang menyandingkan itu mendorong pertumbuhan yang bermakna dan bukannya kekacauan, tetapi mengetahui bahawa tidak dapat dielakkan ia akan selalu menjadi sedikit kedua-duanya.

BANJIR - Slothrust Memecah Jalur LP “Garis Masa Selari” Baru Rohani mereka dengan Trek

Dan saya tidak keberatan

Astrologi pelik kami

Saya harap kita dapati

Anda membawa yang terbaik dalam diri saya

Astrologi Pelik oleh Slothrust

Infodumping

SPIN dan Infodumps

Saya tidak tahu siapa yang mencipta ungkapan “minat khusus.” Mungkin beberapa penyelidik. Orang autistik tidak begitu menyukai istilah ini kerana istilah “istimewa” telah terikat dengan istilah seperti “keperluan khas,” yang kita benci.

Walau bagaimanapun, di suatu tempat di bawah garis “kepentingan khusus,” biasanya dipendekkan kepada SPin (“spin”), menjadi istilah untuk kecenderungan ciri-autistik untuk membangunkan obsesi dengan sesuatu yang spesifik dan sering kabur.

Beberapa kepentingan khusus berumur pendek, dan ada yang bertahan seumur hidup orang itu; tetapi, walau berapa lama mereka bertahan, mereka sengit, menyenangkan, dan merupakan bahagian penting dalam budaya autistik.

Jadi penting adalah kepentingan khusus untuk budaya autistik bahawa orang autistik akan menyiarkan tentang perasaan tertekan dan tidak bermotivasi kerana mereka tidak mempunyai SPin aktif pada masa ini.

Mempunyai minat khusus adalah seperti menghancurkan atau baru jatuh cinta. Ia memakan dan menggembirakan. Kami suka berkongsi minat khusus kami dan contoh empati autistik yang biasa mendorong orang lain untuk bercakap dengan terperinci- “infodump” - mengenai SPIN mereka.

Ia dianggap sebagai tanda penyayang dan persahabatan untuk mendorong seseorang untuk bercakap dengan anda mengenai SPin mereka - sama ada anda benar-benar berkongsi minat mereka - kerana tidak ada yang membuat orang autistik lebih bahagia daripada membincangkan, belajar, atau berkongsi tentang, SPin mereka.

Ia juga agak boleh diterima dalam budaya autistik untuk “infodump” pada topik apabila ia berlaku untuk datang. Kepada autis (orang dalam tangan pendek untuk orang autistik), perkongsian pengetahuan dan maklumat sentiasa dialu-alukan.

7 Aspek Cool Budaya Autistik” NeuroClastic

Ketahui Mengenai Monotropisme dan SPIN

🐇... apabila tiba-tiba Arnab Putih dengan mata merah jambu berlari dekat...

Main Selari, Penggandaan Badan

Kami menikmati permainan selari dan aktiviti bersama yang tidak memerlukan perbualan berterusan. Apabila kita bercakap, ia akan mendalam dengan cepat. Kami membincangkan apa yang sebenar, perjuangan, ketakutan, keinginan, obsesi kami. Kami menghargai infodump yang baik, dan tidak ada perkara seperti oversharing. Kami menukar cerita SAMA - berkongsi masa apabila kita merasakan sama dalam kehidupan kita sendiri, bukan sebagai pertandingan, tetapi untuk mencerminkan seberapa baik kita mendengar antara satu sama lain.

Hilang dalam Terjemahan: Teori Bahasa Sosial Neurodivergence | oleh Trauma Geek | Sederhana

Saya mahu menghabiskan masa dalam kewujudan selari dengan anda; mari bersendirian bersama.

neurowonderful — neurowonderful: Mereka berada di sini! Kerana awak...

Berkaitan dengan permainan selari adalah amalan AdHder menggandakan badan.

Tetapi dalam dunia ADHD, badan berganda adalah seseorang yang duduk dengan seseorang dengan ADHD kerana dia menangani tugas-tugas yang mungkin sukar diselesaikan sendiri.

Ramai orang dengan ADHD merasa lebih mudah untuk terus fokus pada kerja rumah, kerja rumah, pembayaran bil, dan tugas lain ketika orang lain berada di sekitar untuk memastikan mereka menemani. Badan berganda hanya boleh duduk dengan senyap. Dia mungkin membaca, mendengar muzik di fon kepala, atau mengerjakan tugas yang sedang diusahakan oleh orang yang menghidap ADHD. Kerja keras adalah lebih menyeronokkan apabila orang lain berada berdekatan.

Mendapatkan Stuff Selesai Adakah Lebih Mudah dengan Rakan

Tetapi mengapa badan berfungsi ganda? Terdapat beberapa penjelasan yang mungkin. Yang paling mudah adalah bahawa badan berganda berfungsi sebagai jangkar fizikal untuk individu yang terganggu yang merasa lebih fokus dengan kehadiran orang lain di ruang mereka. Orang yang terganggu merasa bertanggungjawab dan untuk badan berganda. Persepsi ini diterjemahkan sebagai-saya tidak boleh membuang hadiah masa ini.

Badan Double: Alat Unik untuk Mendapatkan Perkara Selesai | ADDA - Persatuan Gangguan Defisit Perhatian

Tetapi dia tidak ada di sana untuk menunda-nunda. Selama satu jam, Cik Bee, seorang guru berusia 30-an, menyiarkan dirinya sendiri menyusun pakaian di akaunnya yang didedikasikan untuk ADHD: brainsandspoons. Semasa aliran langsung berlangsung, penonton melompat masuk untuk mencuci pakaian mereka sendiri “dengan” dia.

“Semua orang sangat menggembirakan,” kata Cik Bee, yang mengetahui bahawa dia menghidap ADHD sebagai orang dewasa. “Ia menjadikannya benar-benar berasa seperti projek kumpulan, bukan hanya saya sendiri pada kamera. Ia pasti membuat masa berlalu dengan lebih cepat.”

Komuniti ADHD memanggil amalan “penggandaan badan.”

'Penggandaan badan, 'alat produktiviti ADHD, berkembang dalam talian | Pittsburgh Post-Warta

Apakah penggandaan badan?

Sekiranya anda membayangkan bahawa kanak-kanak autistik di sekolah mungkin akan terputus dari terowong perhatian mereka berkali-kali setiap hari, setiap kali menyebabkan disorientasi dan ketidakselesaan yang mendalam, anda sedang dalam perjalanan untuk memahami mengapa persekitaran sekolah boleh menjadi sangat tertekan bagi banyak pelajar autistik. Jika anda boleh mengelakkan menyumbang kepada itu, anda mungkin mendapati bahawa anda mempunyai masa yang lebih mudah dengan pelajar autistik anda: cuba masuk ke dalam terowong perhatian mereka apabila anda boleh, dan bukannya menarik mereka keluar daripadanya. Main selari adalah salah satu alat yang berkuasa untuk ini; mulakan di mana kanak-kanak itu, menunjukkan minat terhadap apa yang mereka fokuskan. Sekiranya anda perlu menarik mereka keluar dari apa sahaja yang mereka fokuskan, lebih baik memberi mereka sedikit masa.

Gaya Kraf, Aliran dan Kognitif

Sokongan Pertukaran, Perkongsian Sudu

Orang neurodivergent, bekerja bersama-sama, boleh mengisi jurang dalam profil runcing masing-masing. Pergi pasukan. Anggota Neurodiversiti ERG di Automattic saling membantu semasa perjumpaan ruang daging segerak, yang boleh menjadi sangat tertekan.

Pertukaran sokongan boleh berlaku semasa bermain selari, menjadikan masa yang baik untuk menumpu bahasa cinta.

Orang-orang memberitahu kami apa yang mereka perlukan, dan kami dapati orang dalam komuniti yang dapat memenuhi keperluan itu.

Konsep yang telah kami ambil untuk memanggil “berkongsi sudu.”

Apa yang kita kerjakan sekarang? 🥄 #onefreeapp #sharingspoons #communitysolutions #mutualaid (prestasi. @lindsaymakesvideos)

Apakah bantuan bersama?

“Perpaduan, bukan amal.”

Mengapa bahagian sudu membantu?

Saling ketergantungan, pemahaman dan sokongan

Memberi peluang untuk membantu dan menjaga orang lain mengikut terma kita sendiri dan dalam kapasiti kita sendiri

Sokongan langsung dalam komuniti dalam komuniti

Lebih mudah untuk berlatih bertanya, menawarkan, menerima, dan merosot di kalangan orang yang “mendapatkannya”!

Penjagaan Komuniti Kolektif: Bermimpi Niaga Hadapan dalam Bantuan Bersama Autistik

Semakin ramai komuniti autistik telah terdedah kepada idea-idea keadilan kecacatan, saling bergantung, keintiman akses, penjagaan kolektif/masyarakat, dan bantuan bersama. Kolektif penjagaan, saham sudu, dan kumpulan penjagaan komuniti lain oleh dan untuk orang kurang upaya, orang yang berkauman, orang LGBTQ2IA+( dan orang di persimpangan ini) semakin meningkat. Adakah masa depan untuk ruang autistik juga bertindak sebagai ruang bantuan bersama yang disengajakan?

Beralih dari perspektif berasaskan hak kepada yang berasaskan keadilan memerlukan melihat sistem penjagaan kami dan membayangkan semula bagaimana komuniti kami berfungsi untuk memastikan tiada siapa yang ketinggalan.

Penjagaan Komuniti Kolektif: Bermimpi Niaga Hadapan dalam Bantuan Bersama Autistik, Autscape: 2020 Pembentangan

Ketahui Mengenai Bantuan Bersama

Ketahui Mengenai Saling Ketergantungan

Sila Hancurkan Jiwa Saya Kembali Ke Badan Saya

Contoh terkenal keutamaan autistik biasa untuk input tekanan dalam adalah Mesin Squeeze Temple Grandin.

Pada usia 18 tahun, saya membina mesin pemeras untuk membantu menenangkan kegelisahan dan serangan panik. Menggunakan mesin selama 15 minit akan mengurangkan kebimbangan saya sehingga 45-60 minit (Grandin and Scariano 1986). Kesan santai dimaksimumkan jika mesin digunakan dua kali sehari.

Secara beransur-ansur, toleransi saya untuk dipegang oleh mesin pemeras bertambah. Mengetahui bahawa saya dapat memulakan tekanan, dan menghentikannya jika rangsangan menjadi terlalu kuat, membantu saya mengurangkan kepekaan berlebihan “sistem saraf” saya. Rangsangan yang pernah menggembirakan kini menjadi pengalaman yang menyenangkan.

Menggunakan mesin membolehkan saya belajar untuk bertolak ansur disentuh oleh orang lain. Pada usia 25 tahun, saya dapat berehat di mesin tanpa menariknya. Ini juga membuat saya merasa kurang agresif dan kurang tegang. Tidak lama kemudian saya melihat perubahan reaksi kucing kami kepada saya. Kucing, yang dulu melarikan diri dari saya sekarang akan tinggal bersama saya, kerana saya telah belajar membelai dia dengan sentuhan yang lebih lembut. Saya terpaksa menghiburkan diri sebelum saya dapat memberi keselesaan kepada kucing.

Ketika “sistem saraf” saya tenang, saya memerlukan tekanan tekanan yang lebih sedikit untuk menghasilkan perasaan yang selesa. Secara beransur-ansur, saya dapat mengurangkan tetapan pengatur tekanan dari 80 hingga 60 psi.

Kesan Menenangkan Tekanan Sentuhan Dalam pada Pesakit dengan Gangguan Autistik, Pelajar Kolej, dan Haiwan

Tetapi saya diseksa kerana sementara saya tidak mahu membuat adegan atau mempunyai orang yang tidak dikenali menambah beban dan keterlaluan, saya pada masa yang sama terdesak untuk seseorang untuk memberi saya pelukan beruang yang besar, tegas,. Untuk menyembunyikan saya, kepompong saya, dan melindungi saya dari gelombang kejutan yang bergerak dari alam semesta mereka ke lombong.

Pada krisis | Kesalahan Mama Nanas

Saya tidak boleh memikirkan alasan logik mengapa swaddles hanya untuk bayi kerana mereka sangat membantu.

Mereka seperti pelukan tanpa hubungan fizikal. Itu luar biasa!

soundoftheforest

Penguin Pebbling: “Saya dapati batu/butang/daun/daun/dll yang sejuk ini dan fikir anda akan menyukainya”

Penguin PebblingIa adalah cara kami berkata, “Saya berfikir tentang anda hari ini. Saya teringat perkara ini tentang anda. Berikut adalah sesuatu yang saya ingin berkongsi dengan anda secara khusus.Hantar sedikit “memikirkan anda” kerikil. Ia membantu. @brainsandspoons

Adelie Penguin membawa batu untuk menambah sarangnya di sebuah pulau di Antartika yang memberi inspirasi kepada penguin bahasa cinta neurodivergent

Penguin memberikan kerikil kepada penguin lain untuk menunjukkan bahawa mereka peduli. @brainsandspoons

Penguin Pebbling mendapat kembali kepada SPIN, kedua-dua menjemput orang ke dalam anda dan menggalakkan orang lain. SPIN adalah trove fo r pemberian hadiah tidak konvensional.

Cinta PebblesPebbles menyerupai huruf L, O, V, dan E disusun dalam perkataan LOVE di pantai berpasir, membangkitkan bahasa cinta neurodivergent penguin kerikil. Kredit Imej: AJ Wool

Ketahui Lebih Lanjut Mengenai Penguin Pebbling

Bahasa Cinta Neurodivergent dan Kerja Berpasukan

Kerja berpasukan menjadikan impian itu berfungsi

Infodumping, bermain selari, pertukaran sokongan, dan kerikil penguin adalah bahasa kerja berpasukan dan kolaborasi juga, terutama dalam budaya kerja yang diedarkan dan budaya “komunikasi adalah oksigen”. Sekiranya hanya terdapat setara yang diedarkan dan sesuai dengan kerja untuk “Sila Hancurkan Jiwa Saya Kembali Ke Badan Saya”.

Profil Runcing

Menghargai astrologi pelik profil runcing kami datang bersama-sama.

Apa yang membuatkan kita berbeza, menjadikan semua perbezaan di dunia.Randimals

Sertai Randimals dalam belajar tentang profil runcing.

Hork

“Kami menyebut diri kami Warriors and Weirdos.”

AURORA

Eagard

Kami memanggil diri kami Warriors and Weirdos.

Anjing Laut

“Apa yang membuat kita berbeza, membuat semua perbezaan di dunia.”

Ellarilla

Omega hai foleet

Dan saya tidak keberatan

Astrologi pelik kami

Saya harap kita dapati

Anda membawa yang terbaik dalam diri saya

Astrologi Pelik oleh Slothrust

Oleh itu, salah satu perkara yang perlu diingat adalah bahawa kemerosotan yang wujud dari segi hubungan atau bahkan dalam erti kata yang lebih luas dengan orang-orang baik pada spektrum dan dengan ADHD adalah bahawa kecacatan kita sering dapat dilihat. Kami telah disosialisasikan untuk mencuba dan bercakap neurotipikal, tetapi kami tidak pandai. banyak hubungan kesukaran untuk orang-orang yang neurodiverse datang dari salah faham niat. Salah faham tindakan. Atau perasaan tidak mencukupi dan cemas. Selalunya kerana kita datang dari seumur hidup secara harfiah tidak diterima untuk siapa kita. Adhd dan Autisme Relationship Accommodations - Bagaimana Mendapatkan Keperluan Anda Met

Ketahui Mengenai Profil Spiky

Belajar Mengenai Penginapan dalam Hubungan Neurodivergent

Rangka Semula Neurodivergence

Untuk memahami orang neurodivergent dalam hubungan apa pun, kita mesti menyusun semula. Kami menyusun semula kecacatan dan perbezaan dengan Empat Tiang kami.

Mitos Sokongan

Siri YouTube “Ask an Autistic” Mitos adalah bahagian penting dalam perjalanan kami di Stimpunks. Kami gembira untuk menyokong kerja mereka.

Mitos Sokongan

Perlu Sokongan?

Yayasan Stimpunks mencabar pendekatan khas untuk membantu orang yang neurodivergent atau kurang upaya. Kita tahu bagaimana rasanya hidup dengan halangan dan apa maksudnya tidak sesuai dan harus menjalin komuniti kita sendiri. Stimpunks tahu bahawa orang neurodivergent dan kurang upaya mempunyai keperluan manusia. Kami menawarkan pendekatan yang berperikemanusiaan untuk membantu komuniti kami berkembang maju.

Melalui Yayasan Stimpunks, kami:

Menawarkan bantuan kewangan dan bersama;

Sewa ahli komuniti kami sebagai perunding;

Menyediakan ruang pembelajaran yang direka untuk komuniti kami; dan

Menyokong usaha penyelidikan terbuka komuniti kami.

Satu daripada empat orang dewasa AS mempunyai kecacatan. Walau bagaimanapun, komuniti kami hanya menerima 2% daripada pembiayaan geran AS, dan hanya 19% daripada kami yang bekerja. Kita tidak boleh membiarkan itu menjadi kebenaran. Kita harus mencabar norma dan mengubah naratif di sekitar orang yang neurodivergent atau kurang upaya.

Yayasan Stimpunks berusaha untuk berbuat demikian. Ketahui lebih lanjut di stimpunks.org.

Lawati stimpunks.org

Seni Tandukan: Sfera Kemanusiaan oleh Heike Blakley

“Sfera Kemanusiaan: Hadiah Traverse of Energetic Connectedness” oleh Heike Blakley

PunkBunga oleh Heike Blakley

Published by Ryan Boren

#ActuallyAutistic retired technologist turned wannabe-sociologist. Equity literate education, respectfully connected parenting, passion-based learning, indie ed-tech, neurodiversity, social model of disability, design for real life, inclusion, open web, open source. he/they

4 thoughts on “ Lima Bahasa Cinta Neurodivergent

Leave a Reply