Петте невродивергентни любовни езика

A blue humanoid with rainbow highlights holds a floating sphere in cupped hands.
Ear readers, press play to listen to this page in the selected language.

Обичаме този забавен туит на петте невродивергентни любовни езика от винаги проницателен мит.

Петте невродивергентни любовни езици: инфодъмпинг, паралелна игра, подмяна на подкрепа, моля смаже душата ми обратно в тялото ми и „Намерих тази готина рок/бутон/лист/и т.н. и мислех, че ще ви хареса“ (пингвин камъче) мит

Емоционалните оферти са пикселите на комуникациите в отношенията и са важни за настаняването на отношенията. Този списък е много за разпознаване и среща с някои общи невродивергентни емоционални оферти в отношенията, като по този начин фразата „любовни езици“.

Ще разширим всеки с избрани цитати, изображения и видеоклипове.

Емоционалната оферта е, когато правим нещо, за да сигнализираме, че искаме внимание и връзка. Емоционалните оферти са централни за всеки вид връзка - романтична, социална и професионална. Най-важното умение за взаимоотношения - Емоционални оферти

Готман се отнася към офертите като „основната единица на емоционалната комуникация“. Офертите могат да бъдат малки или големи, вербални или невербални. Това са искания за свързване.

Офертите често са нарочно фини, защото хората се страхуват да бъдат уязвими и да се поставят там. Страшно е да се каже: „Хей! Искам да се свържа! Обърнете внимание на мен!“ Затова вместо това задаваме въпрос или разказваме история или предлагаме ръката си за връзка. Надяваме се, че ще получим връзка в замяна, но ако не, това е по-малко страшно, отколкото да се молим: „Свържете се с мен, моля!“

Искате ли да подобрите връзката си? Започнете да обръщате повече внимание на офертите

Таблица на съдържаниетоInfodumpingПаралелна игра, Удвояване на тялотоПодкрепа за размяна, споделяне на лъжициМоля, смажете душата ми обратно в тялото ми Penguin Pebbling: „Намерих тази готина рок/бутон/лист/и т.н. и си помислих, че ще го хареса"Невродивергентни любовни езици и екипна работаПрекачване на невродивергентЗащо преструктурираме рамката AidreFrame обучениеReFrame ResearchReframe услугиПодкрепа митНуждаете се от поддръжка Заглавното изкуство: Сфера на човечеството от Хайк Блейкли

Харесвам ги призрачни, а ти си моят стил.

Каза Лъв на Телец

И ако искаш да останеш с мен за известно време

Ще ни покрия с гора

Можем да се разходим из вълшебната земя

Зелено е и свети

Поставете телата си в мъха и пясъка

Знаем и знаем

„Странна астрология“ е една от единствените подходящи любовни песни, които някога съм писал. Това е честно изследване на това какво означава да обичаш някой, който по същество е различен от теб. Става въпрос за надеждата, че тези съпоставящи качества и инстинкти насърчават смислен растеж вместо хаос, но знаейки, че неизбежно винаги ще бъде малко и от двете.

FLOOD - Slothrust разбива духовната им нова LP „Паралелна времева линия“ Track by Track

И аз нямам нищо против

Нашата странна астрология

Надявам се, че ще намерим

Ти изнасяш най-доброто в мен

Странна астрология от Slothrust

Инфодъмпинг

СПИНОВЕ и Информационни сметища

Не знам кой е измислил фразата „специален интерес“. Вероятно някой изследовател. Аутистичните хора всъщност не обичат термина, защото терминът „специален“ се е обвързал толкова тясно с термини като „специални нужди“, които ние негодуваме.

Независимо от това, някъде надолу по линията „специален интерес“, обикновено съкратен до спин („спин“), се превръща в термин за характерно-аутистичната тенденция да се развие мания за нещо специфично и често неясно.

Някои специални интереси са краткотрайни, а някои продължават живота на човека; но колкото и да траят, те са интензивни, възхитителни и жизненоважна част от аутистичната култура.

Така че неразделна част са специални интереси за аутистичната култура, която аутистичните хора ще публикуват за чувство на депресия и немотивирани, защото в момента нямат активен спин.

Да имаш специален интерес е като да си смачкаш или да си влюбен. Той е консумиращ и възхитителен. Обичаме да споделяме нашите специални интереси и общ пример за аутистична съпричастност е насърчаването на другите да говорят много подробно - „infodump“ - за своите СПИН.

Смята се за знак на грижа и приятелство, за да насърчите някого да говори с вас за тяхното SPIN - независимо дали всъщност споделяте интереса им - защото нищо не прави аутистичния човек по-щастлив от обсъждането, ученето или споделянето на техния SPIN.

Също така е напълно приемливо в аутистичната култура да се „инфодъмп“ по дадена тема, когато се случи да се появи. За аутистите (вътрешна къса ръка за аутисти) споделянето на знания и информация винаги е добре дошло.

7 Готини аспекти на аутистичната култура“ NeuroClastic

Научете повече за монотропизма и спиновете

🐇... когато изведнъж Бял заек с розови очи се затича наблизо...

Паралелна игра, Удвояване на тялото

Радваме се на паралелна игра и споделени дейности, които не изискват непрекъснат разговор. Когато говорим, бързо се задълбочава. Обсъждаме истинското, нашите борби, страхове, желания, мании. Оценяваме добрата информация-дъмп и няма такова нещо като пресподеляне. Разменяме едни и същи истории - споделяме време, когато се чувстваме по подобен начин в собствения си живот, не като конкуренция, а за да отразим колко добре се слушаме.

Изгубени в превода: Социалната езикова теория на невродивергенцията | by Trauma Geek | Medium

Искам да прекарвам време в паралелно съществуване с вас; нека бъдем сами заедно.

Неврочудесни - невропрекрасни: Те са тук! Защото ти...

Свързано с паралелната игра е практиката на ADhder за удвояване на тялото.

Но в света на ADHD, двойно тяло е някой, който седи с човек с ADHD, докато той се справя със задачи, които може да е трудно да се изпълни сам.

Много хора с ADHD намират по-лесно да останат фокусирани върху домакинската работа, домашната работа, плащането на сметки и други задачи, когато някой друг е наоколо, за да им прави компания. Двойното тяло може просто да седи тихо. Той може да чете, да слуша музика на слушалки или да работи върху задачата, върху която работи човекът с ADHD. Усилената работа е просто по-забавна, когато някой друг е наблизо.

Получаването на неща е по-лесно с приятел

Но защо тялото работи двойно? Има няколко възможни обяснения. Най-простото е, че тялото двойно служи като физическа котва за разсеяния индивид, който се чувства по-фокусиран от присъствието на друг човек в своето пространство. Разсеяният човек се чувства отговорен към и за тялото двойно. Това възприятие се превежда като - не мога да губя този дар от време.

Тялото двойно: уникален инструмент за свършване на нещата | ADDA - Асоциация за разстройство с дефицит на вниманието

Но тя не беше там, за да отлага. За един час г-жа Бий, учителка на 30-те си години, се предаваше на живо, сортирайки дрехите по сметката си, посветени на ADHD: brainsandspoons. Тъй като потокът на живо продължаваше, зрителите скочиха, за да направят собственото си пране „с“ нея.

„Всички бяха толкова окуражаващи“, каза г-жа Bee, която научи, че има ADHD като възрастен. „Накара го наистина да се чувствам като групов проект, а не само аз сам пред камерата. Определено направи времето да мине по-бързо.“

Обществото на ADHD нарича практиката „удвояване на тялото“.

„Удвояването на тялото“, инструмент за производителност на ADHD, процъфтява онлайн | Питсбърг след вестник

Какво е удвояване на тялото?

Ако си представите, че аутистично дете в училище вероятно ще бъде извадено от тунела за внимание няколко пъти всеки ден, всеки път, водещо до дезориентация и дълбок дискомфорт, вие сте на път да разберете защо училищната среда може да бъде толкова стресираща за много аутистични ученици. Ако можете да избегнете да допринесете за това, може да откриете, че имате по-лесно време с вашите аутистични ученици: опитайте да влезете в тунела им за внимание, когато можете, вместо да ги дърпате от него. Паралелната игра е един мощен инструмент за това; започнете там, където е детето, проявете интерес към това, върху което са фокусирани. Ако трябва да ги извадите от всичко, върху което се фокусират, най-добре е да им дадете малко време.

Плавателни съдове, потоци и когнитивни стилове

Подкрепа за размяна, споделяне на лъжици

Невродивергентните хора, работещи заедно, могат да запълнят празнините в шиповите профили на другия. Отиди отбор. Членовете на ERG за невроразнообразие в Automattic си помагат взаимно по време на синхронни месопространствени срещи, които могат да бъдат много стресиращи.

Подкрепа размяна може да се случи по време на паралелна игра, което прави за хубав момент на сближаване любовни езици.

Хората ни казват от какво се нуждаят, а ние намираме човека в общността, който може да посрещне тази нужда.

Концепция, която сме приели, за да наричаме „споделяне на лъжици“.

Върху какво работим сега? 🥄 #onefreeapp #sharingspoons #communitysolutions #mutualaid (подвиг. @lindsaymakesvideos)

Какво представлява взаимопомощта?

„Солидарност, не благотворителност.“

Защо споделянето на лъжица е полезно?

Взаимозависимост, разбиране и подкрепа

Дава възможност да помагаме и да се грижим за другите в наши собствени условия и в рамките на собствените си възможности

Пряка подкрепа в общност в рамките на една общност

Много по-лесно е да практикувате питане, предлагане, получаване и намаляване сред хората, които „го получават“!

Колективна грижа на общността: Сънуване на бъдещето в аутистичната взаимопомощ

Все по-често аутистичните общности са изложени на идеи за правосъдие с увреждания, взаимозависимост, интимност на достъпа, колективна/обществена грижа и взаимопомощ. Колективи за грижи, акции с лъжица и други групи за грижа за общността от и за хора с увреждания, расиализирани хора, LGBTQ2IA+хора (и хората на това кръстовище) нарастват. Има ли бъдеще аутистичните пространства да действат и като пространства на умишлена взаимопомощ?

Преминаването от гледна точка на правата към основана на правосъдието изисква поглед върху нашите системи за грижи и преосмисляне как функционират нашите общности, за да гарантират, че никой не е изоставен.

Колективна грижа за общността: Сънуване на фючърси в аутистичната взаимопомощ, Autscape: 2020 Презентации

Научете повече за взаимопомощ

Научете повече за взаимозависимостта

Моля, смажете душата ми обратно в тялото ми

Известен пример за общото аутистично предпочитание за дълбоко въвеждане на налягане е машината за изстискване на Temple Grandin.

На 18-годишна възраст конструирах машината за изстискване, за да успокоя тревожността и пристъпите на паника. Използването на машината за 15 минути би намалило тревожността ми до 45-60 минути (Grandin and Scariano 1986). Релаксиращият ефект е увеличен, ако машината се използва два пъти на ден.

Постепенно толерантността ми да бъда държана от машината за изстискване нарасна. Знаейки, че мога да инициирам натиска и да го спра, ако стимулацията стане твърде интензивна, ми помогна да намаля свръхчувствителността на моята „нервна система“. Някога преобладаващият стимул сега беше приятно преживяване.

Използването на машината ми позволи да се науча да толерирам да бъда докосван от друг човек. До 25-годишна възраст успях да се отпусна в машината, без да се отдръпвам от нея. Също така ме накара да се чувствам по-малко агресивен и по-малко напрегнат. Скоро отбелязах промяна в реакцията на котката ни към мен. Котката, която бягаше от мен сега, щеше да остане с мен, защото се бях научил да го галя с по-нежно докосване. Трябваше да се утеша, преди да мога да дам утеха на котката.

Тъй като моята „нервна система“ се успокои, изисквах по-малко натиск върху натиска, за да създам успокояващо усещане. Постепенно можех да намаля настройката на регулатора на налягането от 80 до 60 psi.

Успокояващи ефекти на дълбоко докосване натиск при пациенти с аутистично разстройство, студенти и животни

Но аз съм измъчван, защото докато не искам да правя сцена или да имам непознати, които добавят към претоварването и претоварването, едновременно съм отчаян някой да ми даде масивна, твърда, мечка прегръдка. За да ме скриете, да ме пашкувате и да ме предпази от ударните вълни, които пътуват от тяхната вселена в моята.

На сривове | Престъпленията на мама ананас

Не мога да се сетя за никакви логични причини защо пелени трябва да са само за бебета, защото те са супер полезни.

Те са като прегръдка без физически контакт. Това е невероятно!

звук от гората

Penguin Pebbling: „Намерих тази готина рок/бутон/лист/и т.н. и си помислих, че ще ви хареса“

Пингвин камъчеТова е нашият начин да кажем: „Мислех за теб днес. Спомних си това за теб. Ето нещо, което искам да споделя с вас специфично.Изпратете малко камъче „мислене за вас“. Помага. @brainsandspoons

Пингвин Адели носи скала, за да добави към гнездото си на остров в Антарктида, вдъхновяващ невродивергентния любовен език пингвин камъче

Пингвините дават камъчета на други пингвини, за да покажат, че ги е грижа. @brainsandspoons

Penguin Pebbling се връща към СПИН, както кани хората в твоя и насърчаване на другит. завъртания са находка FO R нетрадиционен подарък даване.

Любовни камъчетаКамъчета, наподобяващи буквите L, O, V и E, подредени в думата LOVE на пясъчен плаж, предизвиквайки невродивергентния любовен език на пингвин Pebbling.Image Credit: AJ Wool

Научете повече за Penguin Pebbling

Невродивергентни любовни езици и работа в екип

Работата в екип прави мечтата работа

Инфодъмпингът, паралелната игра, подпомагането на размяната и камъчето на пингвините са езици на работа в екип и сътрудничество, особено в разпределените работни култури и културите „комуникацията е кислород“. Ако само имаше разпределен и подходящ за работа еквивалент за „Моля, смажете душата ми обратно в тялото ми“.

Профили

Оценявам странната астрология на нашите шипове профили, които се събират.

Това, което ни прави различни, прави всичко различно в света.Рандикали

Присъединете се към Randimals в изучаването на шипове профили.

Хорк

„Ние наричаме себе си воини и откачалки.“

СИЯНИЕ

Орел

Наричаме се воини и откачалки.

Морско куче

„Това, което ни прави различни, прави всичко различно в света.“

Еларила

Омега хай фолет

И аз нямам нищо против

Нашата странна астрология

Надявам се, че ще намерим

Ти изнасяш най-доброто в мен

Странна астрология от Slothrust

Така че, едно от нещата, които трябва да имате предвид с това, е, че уврежданията, които съществуват по отношение на взаимоотношенията или дори в по-широк смисъл с хора както в спектъра, така и с ADHD, е, че нашите увреждания често могат да бъдат невидими. Ние сме били социализирани, за да се опитаме да говорим невротипично, но не сме добри в това. много трудности в отношенията за хора, които са невроразнообразни, идват от недоразумения за намерения. Недоразумения за действие. Или чувства на неадекватност и безпокойство. Често, защото ние идваме от цял живот на буквално не се приемат за това, което сме. ADHD и Аутизъм отношения Настаняване — Как да получите вашите нужди Met

Научете повече за Spiky Профили

Научете повече за настаняването в невродивергентните отношения

Преструктуриране на невродивергенцията

За да разберем невродивергентните хора във взаимоотношения от всякакъв вид, трябва да преструктурираме. Ние преструктурираме уврежданията и различията с нашите Четири стълба.

Подкрепа мит

Поредицата в YouTube „Попитай аутист“ на Мит е важна част от нашето пътуване тук в Стимпункс. Радваме се да подкрепим работата им.

Подкрепа мит

Нуждаете се от поддръжка?

Фондация „Стимпункс“ оспорва типичния подход за подпомагане на хора, които са невродивергентни или инвалиди. Знаем какво е да живееш с бариери и какво означава да не се вписваш и трябва да изграждаш собствена общност. Стимпункс знае, че невродивергентните и хората с увреждания имат човешки нужди. Ние предлагаме хуманно подход, за да помогнем на нашата общност да процъфтява.

Чрез Фондация Стимпънкс ние:

Предлагайте финансова и взаимопомощ;

Наемете членовете на нашата общност като консултанти;

Осигуряване на учебно пространство, предназначено за нашата общност; и

Подкрепете откритите изследователски усилия на нашата общност.

Един от всеки четирима възрастни в САЩ има увреждане. Нашата общност обаче получава само 2% от финансирането на безвъзмездни средства от САЩ, а само 19% от нас са наети. Не можем просто да оставим това да е истината. Трябва да оспорим нормата и да променим разказа около хората, които са невродивергентни или инвалиди.

Фондация „Стимпункс“ се стреми да направи точно това. Научете повече на stimpunks.org.

Посетете stimpunks.org

Заглавното изкуство: Сфера на човечеството от Хайк Блейкли

„Сфера на човечеството: Траверсен дар на енергийната свързаност“ от Хайк Блейкли

Пънк Цветя от Хайк Блейкли

Published by Ryan Boren

#ActuallyAutistic retired technologist turned wannabe-sociologist. Equity literate education, respectfully connected parenting, passion-based learning, indie ed-tech, neurodiversity, social model of disability, design for real life, inclusion, open web, open source. he/they

4 thoughts on “ Петте невродивергентни любовни езика

Leave a Reply

Navigating Stimpunks

Need financial aid to pay for bills or medical equipment? Visit our guide to requesting aid.

 

Need funds for your art, advocacy, or research? Visit our guide to requesting creator grants.

 

Want to volunteer? Visit our guide to volunteering.

 

Need a table of contents and a guide to our information rich website? Visit our map.